Най-добре представилите се щатски ETF-и през първите 9 месеца на 2019

Борсово търгувани фондове

Кои са 6-те щатски ETF-и с най-добро представяне за годината?

Досега 2019 година бе добра са американските фондови пазари, въпреки много затруднения причинени от търговски конфликти, страхове от рецесия, геополитическо напрежение и проточилия се Брекзит, отбелязват от Zacks.com.

Това е вярно на фона на глобалната политика на лесни пари, както и на сравнително стабилен икономически растеж в САЩ. По-специално, последните актуални данни, сочещи повишаване на инфлацията, по-голямо доверие на потребителите и бизнеса, продажби на дребно, както и увеличаване на производствената активност, подчертават силата на икономиката, смятат от щатската компания за инвестиционни проучвания.

На последната си среша през септември ФЕД свали лихвените нива в САЩ с 25 базисни пункта за втори път след глобалната финансова криза до диапазона 1,75-2,00%. С това понижение централните банкери на САЩ имат за цел да подкрепят продължаващата повече от десетилетие икономическа експанзия.

По-ниските лихвени проценти правят заемите по-евтини, осигурявайки тласък както за инвестиране в нови проекти, така и за погасяване на дълг с по-високи ставки. Всичко това води до силен икономически растеж и по този начин до благоприятен климат за фондовия пазар в САЩ.

Освен това големите централни банки по целия свят също предприемат стъпки, за да подкрепят забавящия се икономическия растеж, което облекчи опасенията от глобалната рецесия и от своя страна повиши доверието на инвеститорите. Освен това напредъкът в търговските преговори между САЩ и Китай подкрепиха ралито на щатските акции.

Въпреки че има доста победители на фондови пазар в САЩ, от Zacks отбелязват шест ETF-и, които се представиха по-силно и спечелиха над 40% през първите девет месеца на 2019 година. Очаква се те да продължат да доминират на фондовите пазари в САЩ, при условия, че фундаментите останат непокътнати.

Invesco Solar ETF (TAN) – ръст от 67,8%

Този ETF, който предлага глобална експозиция в 22 соларни акции, се превърна в безспорен победител през тази година, предвид ръста в соларните инсталации, скок в глобалното търсене на слънчева енергия, натискът върху Калифорния да направи слънчеви панели и конкурентните цени.

Американските компании доминират в портфейла на фонда с близо 48% дял, следвани от Китай (26,3%) и Германия (7,1%).

Продуктът е натрупал 470,8 милиона долара в своето портфолио и се търгува със среднодневен обем от 218 000 акции. Той начислява на инвеститорите такси от 70 базисни пункта годишно и има Zacks ETF Rank # 3 (Задържане) с високо рискови перспективи.

iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING) – ръст от 47,7%

Златото се изстреля в космоса, след като търговското напрежение предизвика ръст в търсенето на убежища, а евтините пари притиснаха долара надолу спрямо кошница от валути. Действайки като ливъридж върху базовите цени на металите, компаниите добиващи метали може да донесат повече печалби, отколкото нарастващия пазар на метали.

Докато повечето ETF-и се повишаваха, RING директно се изстреля в небесата. Този ETF следва MSCI ACWI Select Gold Miners Investable Market Index и притежава 35 ценни книжа в портфолиото си. Канадските компании заемат около половината от портфейла на фонда, докато Съединените щати, Австралия и Южна Африка закръглят челната четворка с двуцифрена експозиция за всяка страна.

RING има 39 базисни пункта такси и разходи. Той успява да управлява активи на стойност 338,9 милиона долара и се търгува с добър обем от 243 000 акции на ден.

Sprott Gold Miners ETF (SGDM) – ръст от 44,2%

Този борсово търгуван фонд следва представянето на Solactive Gold Miners Custom Factors Index, притежавайки 31 компании в своята кошница. И в него компаниите от Канада заемат челната позиция с около 73,5%, следвани от САЩ с 19,2% и Австралия с 3,9%. Фондът е натрупал 197,5 милиона долара в своите активи и се търгува с умерен обем от около 63 000 акции на ден.

Invesco WilderHill Clean Energy ETF (PBW) – ръст от 43%

Този ETF бе сериозно подкрепен от скока в соларната енергия и осигурява експозиция в 37 щатски компании, които са ангажирани в бизнеса с чиста енергия и съхраняване. Той управлява активи на стойност 191,5 милиона долара и има разходи от 0,70%. PBW се търгува с дневен обем от 39 000 акции.

SPDR S&P Semiconductor ETF (XSD) – ръст от 41,5%

Този продукт предлага експозиция в полупроводниковата индустрия на широкия технологичен сектор и бележи ръст на фона на оптимизма около решаването на търговския спор между САЩ и Китай. ETF-ът проследява индекса S&P Semiconductor Select Industry, притежаващ 35 акции в портфолиото си.

XSD има активи на стойност 330,8 милиона долара и таксува 35 базисни пункта годишно. Той се търгува със среден дневен обем от 125 000 акции има Zacks ETF Rank # 2 (Покупка) с високо рискови перспективи.

iShare US Homes Construction ETF (ITB) – ръст от 41,4%

Спадът на лихвите по ипотечните кредити и по-бавният ръст на цените на жилищата стимулираха растежа в жилищното строителство. Този ETF предоставя експозиция в американски строителни компании насочени основно към жилищно строителство като проследява Dow Jones U.S. Select Home Index Index.

Активите, които управлява ITB възлизат на 1,2 милиарда долара, в кошницата му има 45 акции. Разходите на борсово търгувания фонд са 42 базисни пункта годишно и се търгува със сериозния обем от цели 2,2 милиона акции на ден. ITB има Zacks ETF Rank # 3 (Задържане) с високорискова перспектива

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.