Кой е най-добрият период за покупка на акции?

Кога е най-добрия период за покупка на акции?

За инвеститорите в акции освен да изберат най-добрите компании, в които да инвестират, е добре да изберат и най-подходящия момент да го направят. Независимо дали сте дългосрочен инвеститор или имате по-краткосрочни цели винаги ще е приятно да имате по-високи шансове за силен старт на Вашите сделки.

За този силен старт могат да Ви помогнат сезонните трендове, които да ви дадат насоки кога е най-подходящия период за покупка на акции и кога може да е по-добре да приберете потенциално натрупаните печалби.

Какво са сезонни трендове?

Сезонните трендове са редовни и предвидими модели, които се повтарят почти всяка календарна година в определен период от време. 

Сезонните сделки са една от най-старите стратегии за търговия на финансовите пазари. Макар да е са оспорвани от редица трейдъри и инвеститори, сезонните тенденции са нещо, което е по-добре да познавате, отколкото да нямате идея за тях.

Най-известните сезонни трендове включват климатични промени при земеделските суровини, периоди на събиране на реколтата, крайни срокове за плащания на данъци, сезон на отчетите на компаниите, ралито на фондовия пазар в края на годината и много други.

Именно последния тренд, който касае представянето на акциите в края на годината, ще обсъдим в следващите редове и ще се опитаме да видим има ли продължение на тази тенденция.

Кой е най-добрия период за покупка на акции?

Ако все още не сте започнал Вашата кариера на пазарите на акции, тогава отговорът на въпроса кой е най-добрия момент за покупка на акции винаги е веднага.

Но да дадем малко повече детайли, които да бъдат полезни и на тези, които вече имат опит на фондовите пазари.

Следващата графика показва представянето на S&P 500 по месеци за последните 30 години. Между двете черни хоризонтални линии е ограден периода 9 октомври – 31 декември:

Сезонна графика на S&P 500 за 30 години
Източник: FXTrading.bg

Ясно може да се види силното представяне на индекса. В този период S&P 500 е регистрирал:

 • 25 печалби при само 5 загуби
 • Средна възвръщаемост от 5,05%
 • Средна печалба от 7,62% при средна загуба от 5,03%
 • Максимална печалба от 24,87% при максимална загуба от 12,97%

Освен това трябва да имате предвид, че 3 от 5-те загуби на S&P 500 са в кризисните 2000, 2007 и 2008 година.

За да бъде картината по-пълна обаче ще погледнем и по-кратък период на същата графика – 10 години:

Сезонна графика на S&P 500 за 30 години
Източник: Seasonax.com

И тук може да откриете подобна тенденция при S&P 500:

 • 8 печалби при 2 загуби
 • Средна възвръщаемост от 5,68%
 • Средна печалба от 9,00% при средна загуба от 8,03%
 • Максимална печалба от 16,18% при максимална загуба от 14,25%

С успеваемост от над 80% и в дългосрочен и в краткосрочен план, средна възвръщаемост от над 5%, по-висока средна печалба от средна загуба и по-голяма максимална печалба от максимална загуба, дългата позиция в S&P 500 през последното тримесечие на годината изглежда като една прекрасна сделка.

Трябва да отбележим, че подобна е тенденция съществува и при немския DAX 40, както и при други борсови индекси.

Ето и 30-годишната графика на DAX 40 за периода 9 октомври – 31 декември

Сезонна графика на S&P 500 за 30 години
Източник: FXTrading.bg

И с просто око се вижда силното представяне на немския индекс в края на годината. Ето и числата:

 • 25 печалби при само 5 загуби
 • Средна възвръщаемост от 6,95%
 • Средна печалба от 9,52% при средна загуба от 5,03%
 • Максимална печалба от 33,14% при максимална загуба от 11.66%

Тук числата изглеждат още по-добри и от S&P 500, поне в дългосрочен план. Сега да разгледаме и 10 годишната графика, за да видим представянето на DAX 40 през този период в по-краткосрочен план:

Сезонна графика на S&P 500 за 30 години
Източник: FXTrading.bg

Ето го и него:

 • 8 печалби при 2 загуби
 • Средна възвръщаемост от 4,79%
 • Средна печалба от 7,79% при средна загуба от 6,39%
 • Максимална печалба от 10,78% при максимална загуба от 11,66%

Имаме потвърждение за силното представяне на немския бенчмарк в края на годината и в краткосрочен план, въпреки че представянето изглежда малко по-слабо от това за 30-годишния период.

Как продължава тази тенденция?

Солидното представяне на S&P 500 от последното тримесечие на годината продължава и в следващите месеци като може да се проследи до април.

За последните 30 години средната печалба на широкия американски индекс в периода 1 януари – 1 май е 2,83% и S&P 500 е нараснал в 21 от тези 30 години.

А как се представя индекса за периода май-октомври? Ето още една графика за 30 години:

Сезонна графика на S&P 500 за 30 години
Източник: Seasonax.com

На нея ясно се вижда, че представянето на S&P 500 в периода май-октомври далеч не изглежда толкова впечатляващо. Въпреки, че в този период индекса е нараснал през 21 години от последните 30, то средната възвръщаемост за тези 6 месеца е скромните 0,48%.

Така, спокойно може да се направи заключението, че S&P 500 се представя доста по-силно в периода от октомври до април, отколкото от май до октомври.

И така достигнахме до отговора на въпроса кой е най-добрия период за покупка на акции.

Според сезонните тенденции е добре да влезете на пазара преди началото на третото тримесечие или поне до средата на октомври, след което да останете в сделките си минимум до края на тримесечието или дори до края на април, когато може да затворите поне част от своите инвестиции.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.