Най-добрият начин да станете богати, който повечето хора не следват

Инвестиции

Защо толкова много хора имат толкова недодялано отношение към парите? Има поне няколко отговора на този въпрос, които бързо могат да бъдат дадени: недостатъчно познания, твърде много информация, объркваща информация от медиите или просто липса на интерес.

Каквато и да е причината, ясно е, че много млади хора не следват най-ефективния път към богатството, а именно – инвестициите на фондовия пазар.

Когато погледнете класацията на Forbes за най-богатите хора в света ще видите милиардери като Уoрън Бъфет, които са натрупали своите богатство единствено от инвестиции на фондовите пазари. По-голямата част от останалите в тази класация също участват активно в търговията с акции, макар това да не е толкова явно.

Освен това последното проучване на Gallup, проведено през април 2019 в САЩ показа, че около 55% от възрастните американци са декларирали, че притежават акции на поне една компания.

В България нещата седят по съвсем различен начин. Последното проучване в тази насока показа, проведено през 2017 година показа, че под 10% от българите инвестират в борсови инструменти или взаимни фондове.

В същото време отварянето на инвестиционна сметка Ви дава достъп до най-голямото средство за печелене на пари в историята на света. И не е нужно да сте богати, за да го правите. С Admiral Markets можете да започнете със суми от само €1.

Защо да инвестирате?

Първият и най-лесен отговор на този въпрос е, за да подобрите финансовото си състояние. Разбира се има и много други възможни отговори като:

 • Защита от инфлация
 • Пенсиониране
 • Осигуряване на образование на децата
 • Търсене на по-висока доходност от лихвите по банкови депозити
 • Генериране на капитал за голяма покупка

Всеки инвеститор вероятно има своя индивидуална цел, която иска да преследва в своите инвестиции на фондовите пазари.

Инвестирайте сега – няма да станете по-млади

Помислете какво би станало ако бяхте започнали със сума от 10 лв седмично преди 5 години? Да кажем, че при средна възвръщаемост от 8% сега бихте имали хиляди долари. Всичко това с инвестиции от малко повече от 1 лв на ден!

Въпреки лудите движения на фондовите пазари, най-доброто нещо, което можете да направите, е да мислите дългосрочно и да започнете да инвестирате рано:

 • Ако инвестирате 10 лв на седмица: След 1 година ще имат 541 лв; след 5 години 3173 лв; след 10 години 7836 лв
 • Ако инвестирате 20 лв на седмица: След 1 година ще имат 1082 лв; след 5 години 6347 лв; след 10 години 15672 лв
 • Ако инвестирате 50 лв на седмица: След 1 година ще имат 2705 лв; след 5 години 15 867 лв; след 10 години 39181 лв

Тези цифри са при споменатата по-горе средна доходност от 8%, която е напълно постижима.

Тук може би трябва да отбележим, че средната годишна доходност на американския широк индекс S&P 500 за периода 1926 – 2019 година е около 10%. Откакто индексът съдържа 500 компании, през 1957, тази доходност е грубо около 8%.

Следователно, просто с една инвестиция в S&P500 Вие можете да очаквате средна годишна доходност като тази, която споменахме по-горе. При това няма да Ви е нужно много време за проучване на отделни компании и различни борсово търгувани или взаимни фондове.

Един съвет от Уорън Бъфет – един от най-популярните инвеститори :

“По мое мнение, за повечето хора, най-доброто нещо, което могат да направят е да притежават индексен фонд на S&P 500…Така си имате работа с нещо фундаментално изгодно.

Уорън Бъфет

Спрете да си търсите оправдания

Въпреки че някои хора са ограничени от обстоятелствата, много никога няма да тръгнат по пътя на богатството, просто, защото имат лоши практики с парите. Те биха похарчили своите средства за всичко друго, което няма да им даде възможност за доходност, но не биха ги инвестирали на фондовите пазари, защото било рисковано, например.

Ако сте в 20-те или 30-те си години, то все още имате достатъчно време, за да си поставите агресивни инвестиционни цели. Първата стъпка е разберете кои наистина са Вашите извинения и да ги премахнете.

Ето и някои от често срещаните извинения и оправдания:

 1. “Има толкова много акции, толкова много начини да купувате и продавате акции и толкова много хора дават различни съвети. Изглежда прекалено трудно.”
  В този случи повечето хора са нерешителни и се опитват да се скрият за “трудността”. Реално погледнато всяка нова тема изглежда прекалено трудна в началото. Решението е да намерите източници на информация и да започнете да се обучавате.
 2. “Не искам да купя на върха на пазара.”
  В този случаи Вие вече имате известни познания за пазара, но все още нямата достатъчно опит. Можете да избегнете това извинение като започнете да инвестирате автоматично определена сума всеки месец.
 3. “Не съм инвестирал в нищо, тъй като има прекалено много възможности да вложа парите си в дългосрочен план. Знам, че трябва да инвестирам, но акциите ме притесняват.”
  Проблемът тук е, че вероятно смятате, че трябва да контролирате всичко, но в действителност често се получава така, че пасивните инвеститори могат да получат по-добра възвръщаемост от прекалено активните.
 4. “Поради липсата на знания и опит на фондовите пазари, не искам да загубя трудно спечелените си пари.”
  Иронията тук е, че всъщност всеки ден, в който не сте инвестирал всъщност Вие губите пари, поради инфлацията. Вероятно няма да осъзнаете това, докато не влезете в 70-те си години, а в този момент вече ще бъде твърде късно.
 5. “Таксите са голяма част от инвестициите. Имам само малка сума за инвестиране, така че таксите за търговия могат да засегнат сериозно моята възвръщаемост.”
  Много хора живеят в пълна заблуда като бъркат търговията с акции и инвестициите. Когато сте дългосрочен инвеститор и изберете надежден финансов посредник, таксите Ви едва ли ще са сериозна тежест.

Всяко едно от изброените по-горе оправдания няма да Ви помогне да ставате по-богат. Напротив, най-вероятно ще Ви подтикне към това да държите Вашите спестявания в банка или “под дюшека”, където ще бъдат постоянно изяждани от инфлацията.

Как да започнете инвестиции на фондовите пазари?

Инвестирането е начин да отделите пари, докато сте заети със собственото си ежедневие и да ги накарате да работят за вас, така че да видите ползите от тях в бъдеще. Целта е да вложите парите си в един или повече активи с надеждата те да нарастват във времето.

Първото, което трябва да направите, за да започнете инвестиции е да изберете лицензиран и регулиран брокер като Admiral Markets и да преминете през следните две прости стъпки:

 1. Отворете сметка за инвестиции на фондовите пазари.
 2. Изтеглете платформа за инвестиции на фондовите пазари.

Вече сте готови да започнете вашите инвестиции в акции или други активи. Все пак преди закупите даден финансов актив е добре да определите още три неща, които всеки инвеститор трябва да прецени индивидуално за себе си:

 • Размер на първоначалната инвестиция
 • Лични финансови цели
 • Персонална толерантност към риск

Дефинирането на тези три индивидуални фактора ще Ви помогне да се насочите към даден клас активи, дори към точно определена акция на компания или икономически сектор.

След като сте фиксирали тези три детайла вече може да се насочите към най-интересната част от инвестициите на фондовите пазари, а именно покупката на акции, облигации, борсово търгувани фондове и други финансови инструменти, на които сте се спрели.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.