Най-богатите страни в света – Катар срещу Макао

Най-богатите страни в света - Катар срещу Макао
Катар е на път да загуби статута си на най-богатото място в света от китайския хазартен анклав - Макао, предаде Bloomberg.

Катар може да бъде изместен от първото място на най-богатите страни в света.

Катар е на път да загуби водачеството си в класацията за най-богатите страни в света от китайския хазартен анклав – Макао, предаде Bloomberg.

Икономиката на глобалния казино център, ще достигне еквивалента на около 143,116 долара на човек до 2020 година, според прогнозите на Международния валутен фонд. Това ще изведе Макао пред сегашния номер 1 – Катар, който ще достигне 139,151 долара на глава на населението за същия период от време.

Бивш португалски пост в южния край на Китай, Макао се превърна в мека за хазарта, откакто се завърна под китайски контрол преди почти две десетилетия. Това е единственото място в Китай, където казината са напълно законни, превръщайки го в магнит за големите играчи от континента.

Брутният вътрешен продукт на Макао е нараснал повече от три пъти – от около 34 500 долара на глава от населението през 2001 година, показват данните на МВФ.

Най-богатите страни в света - Катар срещу Макао

Топ 10 на най-богатите страни в света

Разликата в богатството между двата лидера при най-богатите страни в света също се очаква да се увеличи след 2020 година. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Макао ще достигне около 172 681 долара до 2023, сочат събраните през април данни от Global Economic Outlook Datbase на МВФ. Катар междувременно ще нарасне до “скромните” на 158,117 долара на глава на населението.

На други места, БВП на глава от населението на азиатския финансовия център на Сингапур се очаква да достигне до шест цифри през следващата година и е на път да нарасне до около 117 535 долара през 2023 година. В същото време, Хонконг, който е съвсем близо до водите на Макао ще достигне почти 80 000 долара през този период, показват се прогнозите на МВФ.

Три европейски страни – Люксембург, Ирландия и Норвегия успяха да влязат в първите 10, от които се очаква да бъдат най-богатите страни в света до 2020 година. САЩ осната чак номер 12.

Топ 10 на най-богатите страни в света се допълва от султанство Бруней, което се намира на 5-то място и Обединените Арабски Емирства, които са съответно на 8-мо и 9-то място.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.