MSCI ще увеличи 4 пъти теглото на китайски акции в индексите си

MSCI ще увеличи 4 пъти теглото на китайски акции в индексите си

Глобалният доставчик на борсови индекси ще увеличи 4 пъти теглото на китайски акции в своите индекси по-късно тази година, съобщиха от MSCI в четвъртък. Това може да доведе до свежи валутни потоци на стойност $80 милиарда долара към китайската икономика.

MSCI обяви също, че ще добави китайски акции със средна капитализация към пазарния си бенчмарк за развиващите се пазари през ноември, увеличавайки броя на китайските компании в състава на индекса.

В изявление на своя уебсайт, от MSCI заявиха, че ще увеличат включването на китайски акции с голяма пазарна капитализация до 20% от сегашните 5% в три стъпки, през май, август и ноември тази година.

След завършването на тази триетапна реформа, теглото на китайските акции в индекса MSCI Emerging Market Index ще скочи до 3,3%, от приблизително 0,7% в момента.

Източник: Bloomberg.com

Технологичните акции от ChiNext ще се присъединят към борсовите индекси на MSCI за първи път. Шест от 10-те най-добре представящи се китайски акции от индекса са сред имената, предложени от MSCI за включване на индекса, според данни на Bloomberg.

След внедряването, индексът на MSCI Emerging Markets ще включва 253 China A-акции с голяма пазарна капитализация и 168 със средна капитализация, което представлява тежест от 3,3% в проформа индекса.

Това съобщение може да добави гориво към китайските фондови пазари, които нараснаха с над 20% от началото на тази година. Този ръст се дължи до голяма степен на положителните новини за постигане на търговско споразумение между Китай и САЩ за прекратяване на търговската война.

Решението може да означава до $3 милиарда допълнителни пасивни входящи потоци, според оценка на Morgan Stanley, в допълнение към 15-те милиарда долара, които преди това бяха подчертани. Harvest Global Investments заяви, че увеличението на тежестта ще допринесе за това 2019 да бъде рекордна година за потенциални входящи потоци към China A-акции.

Издателите на конкурентни борсови индекси FTSE Russell и S&P Dow Jones Indices ще започнат да добавят китайски акции, деноминирани в юани, към своите глобални показатели тази година. Това се дължи на усилията на Пекин за интегриране на китайските капиталови пазари в глобалната финансова система.

About Борис Петров 3018 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.