Morgan Stanley: Очаква ни втора вълна от Covid-19 в САЩ

Може да се стигне до втора вълна от Covid-19 в САЩ

Понастоящем изглежда съвсем ясно, че всеки ден, в който световната икономика е блокирана поради пандемията от Коронавирус води със себе си загуби за милиарди долари, изтрива хиляди работни места и нарушава социалната тъкан на обществото.

Въпросите, на които всеки иска да знае отговорите е кога ще бъде достигнат пика и кога мерките за ограничаване на движението ще започнат да бъдат премахвани? Да видим какви са анализите на големите инвестиционни банки по света.

По-отношение на първия въпрос за пика имахме положителна прогноза от JP Morgan. От банката публикуваха своето виждане за кривата на заразата и според нея Китай и Южна Корея са преминали своя пик, докато страните от Европа, както и САЩ изглеждат много близо до най-високите стойности на заразени.

Крива на случаите на Коронавирус
Източник: ZeroHedge

И все пак, докато първата вълна на пандемията изглежда наближава своя зенит, голямата тревога е, че впоследствие може да се появи втора, още по-мощна вълна, особено ако пандемията от испански грип е някаква индикация.

На долната графика можете да видите как се е развил испанския грип, според жертвите, които е взел в различните периоди на пандемията:

Пандемия от испански грип
Източник: ZeroHedge

За съжаление, потвърждавайки опасенията, че първата вълна е само началото, в неделна бележка от главния биотехнологичен анализатор на Morgan Stanley Матю Харисън пише, че „възстановяването от този интензивен период в огнището е само началото, а не краят“ и „пътя към отваряне на икономиката ще е дълъг”.

Харисън визира икономиката на САЩ, но по този начин може да се развие ситуацията и на много други места по света.

Според анализаторът на Morgan Stanley ще се премине през няколко варианта на включване и изключване на различни форми на социално дистанциране и ще се приключи едва, когато ваксините са налични, което ще се случи най-рано през пролетта на 2021 година.

Какво прогнозират от Morgan Stanley?

Прогнози на Morgna Stanley за развитие на Covid-19
Източник: ZeroHedge

Ето целият текст на материала на Харисън от Morgan Stanley за развитието на пандемията от Covid-19 и икономиката на САЩ:

“Добре дошли във вашия първи и единствен шанс да чуете един биотехнологичен анализатор от Morgan Stanley да ви каже какво мисли за пазарите.

През последната седмица беше поразително да се види как инвеститорите реагираха на първите признаци, че новите случаи на COVID-19 в Ню Йорк започват да се стабилизират. Въпреки че разбираме желанието за оптимизъм, също така предупреждаваме, че огнището в САЩ далеч не е приключило. Възстановяването от този интензивен период в огнището е само началото, а не краят.

Вярваме, че пътят към възстановяване на икономиката ще бъде дълъг. Това ще изисква включване и изключване на различни форми на социално дистанциране и ще приключи едва когато ваксините са налични, най-рано през пролетта на 2021 година.

След като Италия най-накрая премина пика в своето огнище, тъй като растежът на новите ежедневни случаи започна да намалява, пазарите насочиха вниманието си към САЩ. Наскоро завършихме модел на държавно ниво за САЩ, който предполага, че е вероятно да стигне до многофазен пик.

По-конкретно, очакваме крайбрежните региони, водени от Ню Йорк, да достигнат своя връх, определен като постоянен спад в новите ежедневни случаи, през следващите 3-5 дни. Очакваме обаче останалата част от страната да следва бавно, изоставайки от крайбрежията с около три седмици.

Въпреки че този „втори“ връх е малко вероятно да бъде толкова тежък, колкото първия (~ 10 000-15 000 нови ежедневни случаи срещу 30 000-35 000 в първия пик), това означава, че огнището на САЩ ще има много дълга опашка.

Поради тази много по-дълга опашка времето на САЩ да достигне максимум на заразата ще е около 4 пъти по-бавно от Китай и два пъти по-бавно от Италия. Това ще бъде водено от бавното усвояване на мерките за социално дистанциране и липсата на стабилни тестове (Ню Йорк, с най-високото съотношение на тестване в САЩ, все още се тества в процент на глава от населението, който е само половината от най-засегнатия град Тегу от Южна Корея).

Следователно първоначалното възобновяване на икономиката на САЩ ще може да се случи най-рано от средата до края на месец май. Но инвеститорите трябва да осъзнаят, че това няма да е “нормално” отваряне.

“В COVID-19: Рецепта за връщане на САЩ към работа”, ние твърдим, че едва след като видим (1) адекватен капацитет на болниците, (2) широка обществена здравна инфраструктура за подкрепа на тестване за наблюдение на болестта, (3) стабилно проследяване на контактите с цел ограничаване на „горещите точки“ и (4) широкото наличие на серологични тестове (кръвни тестове, за да се види кой вече е имунизиран срещу вируса), САЩ може уверено да се върнат на работа.

Очакваме това да се случва на вълни, започващи в средата на лятото. За съжаление, ние смятаме, че все още ще има голям брой работници, които не могат да се върнат на работа, докато ваксината не се предлага в изобилие, тъй като социалното дистанциране не може да бъде напълно отпуснато, докато не постигнем стаден имунитет (~ 60% от хората да бъдат ваксинирани).

Освен това е възможно големите заведения като спортни стадиони, концертни зали и тематични паркове да останат затворени или да имат ограничен брой посещения – 10-25% от предишните нива. Този възглед за забавения пик и бавното завръщане към работа накара американските икономисти да преразгледат прогнозите си за връщане към нивата преди COVID-19 в САЩ чак до четвъртото тримесечие на 2021 година.

Въпреки значителните опасения, които имаме за пътя към възстановяване в САЩ, продължаваме да вярваме, че пазарът подценява въздействието на доставките на лекарства върху реакцията на обществената политика за вируса.

Трябва да подчертаем, че инвеститорите не могат да си позволят да изпуснат факта, че само ваксина ще даде истинско решение на тази пандемия. Ние също така вярваме, че правителствата трябва да инвестират в широкомащабно производство на ваксини преди успешните резултати на всички приложими кандидати, въпреки че някои не я правят за пазара.

Само чрез изграждане на производствен капацитет сега правителствата могат да осигурят милиардите дози ваксини, които са ни необходими, за да се отговори на търсенето за сезон 2021 година.

Междувременно, вече има обещаващи антивирусни и антитела терапии в процес на производство, с данни, които ще започнат през април и ще продължават до края на лятото. Вярваме, че поне някои от тези лекарства могат да бъдат успешни и да помогнат за превръщането на тежките случаи в по-леки форми на заболяването.

Такъв резултат би могъл да намали потенциалното напрежение за болниците и да позволи на служителите в общественото здравеопазване да подкрепят по-широкото възстановяване на икономиката, преди да има ваксина.

По този начин, с терапевтици, налични в близко бъдеще и ваксина на хоризонта, пазарът може да започне да “гледа” бавното възстановяване на САЩ и обратно да вкара в цените бъдещият икономически растежа на САЩ.”

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.