Moody’s: Световната купа ще има краткотраен ефект върху руската икономика

Moody's: Световната купа ще има краткотраен ефект върху руската икономика
Световната купа по футбол през 2018 година, на която Русия ще е домакин, ще има  краткотраен ефект върху руската икономика, заявиха от рейтинговата агенция Moody's в четвъртък.

Световната купа по футбол през 2018 година, на която Русия ще е домакин, ще има  краткотраен ефект върху руската икономика, заявиха от рейтинговата агенция Moody’s в четвъртък.

Русия ще бъде домакин на най-големия световен футболен турнир от 14 юни до 15 юли в 11 града в европейската част на страната, като е похарчила милиарди долари за подготовка.

“Виждаме много ограничено икономическо въздействие на национално ниво предвид ограничената продължителност на Световната купа и много големия размер на икономиката на страната”, казаха от Moody’s.

“Докато допълнителният тласък в туризма ще бъде от полза за вече здравите външни сметки на Русия, добавената подкрепа вероятно ще бъде кратка.”

Мнението на Moody’s е в разрез с оценката  на бившия вицепремиер Аркади Дворкович от миналия месец, който каза, че икономическият растеж на Русия се дължи до голяма степен на инвестициите, генерирани от подготовката за Световната купа.

Според Moody’s, храната, хотелиерството, телекомуникациите и транспортната индустрия ще отбележат временно увеличение на приходите, но общото влияние на кредитите за руския корпоративен сектор ще бъде ограничено.

Летищата в Москва ще се възползват, “защото подобрените съоръжения ще поддържат по-висок пътникопоток дори след събитието”, заявиха от Moody’s. “Строителните компании също са сред ключовите бенефициенти, но те вече усетиха голяма част от въздействието.”

Секторите, които се очаква да се възползват най-много от увеличените туристически потоци, “не са ключови двигатели на растежа в повечето местни икономики”, добавиха от Moody’s.

По-рано този месец анализаторите от швейцарската UBS обявиха, че са използвали икономически инструменти, за да предвидят, че Германия ще спечели световното първенство по футбол в Русия.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.