Може ли да видим скоро Биткойн на цена от $5100?

Може ли да видим скоро Биткойн на цена от $5500?
Да се доверим ли на традиционния технически анализ, когато става въпрос за криптовалути? Ако да, то спад на Биткойн до $5500 не може да бъде изключен.

Да се доверим ли на традиционния технически анализ, когато става въпрос за криптовалути? Ако да, то спад на Биткойн до $5100 не може да бъде изключен.

Купувай, купувай и пак купувай, това е единствения съвет, който можете да получите, що се отнася за най-новите и най-модерни финансови инструменти  – криптовалутите. Сред цялата тази истерия около Биткойн и целия криптопазар, никой не може(а и вероятно не иска) да си представи срив на най-голямата криптовалута.

Вероятно никой няма да вземе този анализ насеризно, дори ще бъде подложен на многобройни критики, но ще рискувам.

Нека погледнем дневната графика на Биткойн от гледна точка на традиционния технически анализ.

След като достигна рекордните си стойности около $20 000, най-търгуваната криптовалута навлезе в низходяща консолидация. Следващият връх на Биткойн е $17 234(според данни на Bitstamp), което означава, че цената образува по-нисък връх от предходния. Първи сигнал за слабост.

Когато начертаем тренд линия през двата максимума, както и през дъната $11 160 и $12 005, ще видим, че консолидацията оформи технически модел наречен триъгълник. Този модел бе пробит надолу, което е втори мечи сигнал.

Пробивът бе последван от спад под 50% Фибоначи корекция на ралито от $5555 до историческия връх $19 666(според данни на Bitstamp). Отново намек, че силата е на страната на продавачите. Последва временно понижение под минимума от 22 декември($11 160), както и под 61,8% Фибоначи коркеция, и 100-дневната пълзяща средна($10 674). Днес за момент бяха преодолени дори психологическите $10 000. Още потвърждения, че отборът на мечките се опитва да доминира.

Общото схващане за фигурата триъгълник е, че целта, която трябва да бъде достигната от цената е равна на височината на модела, в случая $19 666 – $11 160 = $8506. Пробивът на фигурата стана на нива от $13 607. След проста аритметика($13 607 – $8506) ще получим, че целта е $5101. Разбира се няма гаранция, че тя ще бъде достигната.

Трябва да отчетем, че днес цената рикошира и се върна обратно над $10 000, но опасността далеч не е отминала. Дневно затваряне под тази стойност може да усили разпродажбите.

Нека този анализ бъде счетен просто като един от многото варианти като същевременно имаме предвид и, че Биткойн не е традиционен финансов актив и традиционните методи на техническия анализ може да не се отнасят към него. Но все пак поражда известни размисли.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.