Мистериозните пазарни сделки около изявленията на Доналд Тръмп през 2019

Мистериозните пазарни сделки около изявленията на Доналд Тръмп през 2019

Изявленията на Доналд Тръмп движат пазарите, а някои трейдъри спечелиха милиарди.

В последните 10 минути на търговията на Чикагската борса (CME) в петък, 13 септември, някой се оказа голям късметлия. Този човек или група хора продадоха 120 000 е-мини контракта на S&P500 – електронно търгувани фючърсни контракти свързани с широкия борсов индекс Standard & Poor’s 500. Тази сделка се осъществи, когато индексът се търгуваше на нива около 3010. Часът е 15:50 в Ню Йорк и почти полунощ в Техеран, пише Уилиам Коан от Vanity Fair.

Няколко часа по-късно дронове атакуваха голяма част от петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, свивайки сериозно продукцията на страната и изстрелвайки цените на “черното злато” нагоре. До момента на отварянето на предварителния пазар на Чикагската борса в неделя вечер (местно време), индексът S&P500 падна с 30 пункта, което даде на този много щастлив трейдър или трейдъри бърза печалба от $180 милиона.

Сделка преди отмяната на мита

Това не е изолиран случай. Три дни по-рано, в последните 10 минути на търговията, някой купува 8200 е-мини контракта на S&P500, когато индексът се търгува на нива от 2969. Сделката се осъществи около 4:00 в Пекин на 11 септември. Само няколко часа по-късно от китайското правителство обявиха, че ще отменят “тарифите” за редица американски продукти.

Нормално е американските фондови пазари да реагират на новини за търговската война между САЩ и Китай, която е една от най-големите тревоги. Когато новината за търговския конфликт изглежда положителна, фондовите пазари се покачват, а когато се появят негативни информации, пазарите падат.

Новините бяха счетени за положителни от пазарите и S&P500 бързо нарасна до 2996, което е ръст от 30 пункта. Същия ден президентът Доналд Тръмп заяви, че ще отложи тарифите за някои китайски стоки, а S&P500 нарасна до 3016, или 47 пункта нагоре, след като мнимия трейдър/и купи 82 000 е-мини контракта малко преди затварянето на 10 септември.

Тъй като еднопосочното движение, нагоре или надолу, в е-мини договор струва $50 (има 50 индекса S&P500 в един е-мини), движението с 47 пункта нагоре за ден струва $ 2350 на контракт. Така ако бяхте късметлията, който купи 82 000 е-мини договора щяхте да сте по-богати с около $190 милиона и то само за един ден.

Сделка преди развитие в Хонг Конг

Седмица по-рано, на 3 септември, само три минути преди да затвори CME, някой купи 55 е-мини контракта на цена от 2906. Около 21:00 в Ню Йорк и 09:00 в Хонг Конг пазарът започна да се движи и продължи да нараства през следващите шест часа или повече, достигайки 2936.

Около 14:00. в Хонконг – 2:00 в Ню Йорк – Кари Лам, хонконгския лидер обяви, че ще оттегли противоречивия законопроект за екстрадиция, който предизвикваше протести в града от месеци. Който е купи тези е-мини контракти няколко часа по-рано, направи страхотна печалба от $82,5 милиона.

Но тези печалби бледнеят на фона на парите направени от трейдър или група трейдъри преди срещата на Г-20 в Осака, Япония.

Мега сделка преди Г-20

На 28 юни, 30 преди края на търговията има сделка за 420 000 е-мини контракта, което приблизително 40% от дневния обем на септемврийски договори. Такава сделка трудно може да бъде пренебрегната.

По това време Доналд Тръмп вече бе в Осака, 14 часа преди Чикаго, по пътя си за едночасовата среща с китайския си колега Си Дзинпин, която бе част от срещата на Г-20. В събота в Осака, след като пазарът в Чикаго вече бе затворил, Тръмп излезе от срещата си със Си и обяви, че търговските преговори са “отново налице”.

Следващата седмица бе добра за фондовите пазари, благодарение на съобщението на Доналд Тръмп. В четвъртък, 27 юни, индексът S&P500 бе на нива от 2915, а седмица по-късно вече бе малко под 3000, което е печалба от 84 пункта или $4200 на контракт. Така, който е купил 420 000 е-мини на 28 юни, е реализирал внушителната печалба от близо $1,8 милиарда.

Какво мислят регулаторите?

Трейдърите на “питовете” в Чикаго наблюдават този вид сделки, от началото на президентството на Даналд Тръмп, с изненада и страхопочитание. Те са насочени към резки колебания в индекса S&P500. Волатилността е обичайна разбира се. Но точността и времето на тези сделки и огромната сума пари, които се правят в резултат на тях, карат трейдърите да се чудят дали всичко това е се дължи на вътрешна информация.

Дали хората, които стоят зад тези сделки, имат невероятен късмет или имат достъп до информация, която другите хора нямат. Да речем, последните идеи на Тръмп или Пекин относно търговската война или някой друг от редица начини, по които Тръмп е в състояние да се движи пазарите от неговия Туитър акаунт и игра с думите.

Теоретично пазарните регулатори трябва да следят големи сделки като тези, за да се опитат да разберат дали те са просто щастливи съвпадения или има нещо друго, което стои за тях. И те казват, че го правят.

Но на обажданията до Чикагската борса, където се извършват сделките, от Комисията за ценни книжа и борси (SEC), която регулира пазарите на акции, и от Комисия за търговия със суровинни фючърси (CFTC), която регулира фючърсните договори, като електронните е-мини, отговориха по различни начини.

Кристофър Карофин, от SEC, отказа коментар. CFTC не отговори на подобни запитвания, докато говорител на CME казва, че въпросните сделки не произхождат от един и същи източник и не са източник на безпокойство.

Може да се каже, че е много малко вероятно трейдър без вътрешна информация да прави подобни сделки с такава успеваемост. Но регулаторите знаят или поне могат да разберат повече.

Трейдърите недоволстват

Един дългогодишен търговец на CME, който наблюдава с отвращение тези действия заяви, че никога не е виждал подобни сделки, поне откакто Ал-Кайда изтегли парите си, преди атаките на 11 септември 2001 година. “Определено е налице шарлатанство, което е във вреда на финансовите пазари”, казва той. “Това не е нормално”.

В случая с Доналд Тръмп пазарните манипулации могат да дадат и политически дивиденти. Може би най-очевидният пример е от края на август, когато по време на срещата на Г-7 Тръмп се похвали, че неговите колеги от Пекин са се върнали на масата. Получихме две обаждания – много, много добри разговори“, каза той пред репортери. „Те означават бизнес.“

В последствие пазарът нарасна с над 900 пункта през следващите няколко дни. Но в същото време говорител на китайското външно министерство обяви, че не е запознат с подобни разговори. Редактор на държавния вестник “Global Times” пък написа в Туитър, че няма информация за обаждания в дните преди срещата на Г-7. “Китай няма да се поддаде на натиска от САЩ”, написа той.

Двама американски правителствени служители по-късно казаха пред CNN че Тръмп е разбрал погрешно и “объркал” коментари от вицепремиера на Китай Лю Хе с пряка комуникация от страна на китайците. Според CNN, официалните лица заявиха, че Тръмп е “нетърпелив да прогнозира оптимизъм, който може да стимулира пазарите.”

Всъщност това изказване на Доналд Тръмп за кратко наду вътрешните пазари със стотици милиарди долари. „Това, което се описва, е буквално пазарна манипулация, която представлява криминални нарушения на Закона за борсите за ценни книжа от 1934 година“, коментира Джордж Конуей, адвокат и отявлен критик на Доналд Тръмп.

Дали Конуей е прав или греши е въпрос на лично мнение. При всички положения обаче подобни сделки изглеждат съмнителни и регулаторите би трябвало да проведат разследване. SEC и CFTC трябва да разберат кой стои зад тях и какво е знае той преди да отвори тези позиции. В момента това, което получаваме от тях, е безразлично вдигане на рамене.

Федералните регулатори може да започнат от тук: В последните 10 минути на търговия в петък, 23 август, когато пазарите очакваха по-лоши търговски новини, някой купи 386 000 септемврийски е-мини контракта. А три дни по-късно дойде подвеждащото изявление на Тръмп за подновяване на търговските преговори. Това доведе до ръст на S&P500 с 80 пункта, а потенциалната печалба от подобна сделка бе над $1,5 милиарда.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.