Microsoft вече е най-голямата компания в САЩ

Microsoft изпревари Apple по пазарна капитализация.

Microsoft изпревари Apple по пазарна капитализация.

В петък, стойността на акциите на софтуерният гигант Microsoft затвори над Apple за първи от 8 години, написа Reuters. Това се случи, след като производителя на Windows се възползва от ръста на облачните технологии, докато Apple бе засегната от притесненията на инвеститорите за търсенето на iPhone. Така, след като само преди малко повече от месец изпревари Amazon, Microsoft се превърна в най-голямата компания в САЩ по пазарна капитализация.

Акциите на Microsoft нараснаха с 0,6%, за да завършат седмицата на нива от $110,89, с което пазарна капитализация на компанията се изкачи до $851,2 милиарда. В същото време, акциите на Apple се понижиха с 0,5% до $178,58 в края на дена, което прави капитализация от $847,4 милиарда.

Двете акции си разменяха първо място в течение на седмицата. Стойността на Microsoft на фондовата борса надхвърли Apple на няколко пъти в търговията в рамките на деня и затвори над производителя на iPhone. Пазарните капитализации на двете компании бяха изчислени с неизплатено акции, отчетени в техните най-нови 10-Q доклади.

Пазарната капитализация на Apple надмина Microsoft през 2010 година, когато Microsoft се бореше с по-бавното търсене на персонални компютри, което се дължеше отчасти на експлозията на смартфони като iPhone.

След като Сатя Надела пое длъжността главен изпълнителен директор през 2014, Microsoft намали зависимостта си от софтуера Windows за персонални компютри и се превърна в основен играч в облачните технологии В момента в този сектор Microsoft е втори като изостава след Amazon.

През последните месеци технологичните акции бяха наказани от инвеститорите. Те са притеснени от повишаването на лихвените проценти и потенциалните последствия от търговската война между САЩ и Китай.

Apple-vs.-Microsoft

Очакванията на Wall Street за Microsoft и Apple

Акциите на Apple вече са с 19,6% по-надолу, отколкото на 1 ноември. Тогава, след редовната сесия компанията предупреди, че продажбите за тримесечието вероятно ще пропуснат очакванията на Wall Street.  Трябва да отбележим, че световното търсене на смартфони се забави през последните години.

Тридесет и три анализатори препоръчват закупуването на акции на Microsoft, при само един рейтинг за продажба и един неутрален, според данните на Rafinitiv. Двадесет и пет анализатори имат положителни оценки за Apple, 16 са неутрални и никой не препоръчва продажба, показват данните.

Анализаторите средно очакват приходите на Microsoft да се увеличат с 12,7% за фискалната 2019 година, завършваща през юни. В сравнение, очакваното увеличение на Apple за фискалната 2019, която завършва през септември, е от 5%, според данните на Refinitiv.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.