Vanguard: Международните акции ще победят американските акции

Международни акции срещу американски акции

Международните акции ще се представят по-силно от американските през следващото десетилетие.

Тъй като волатилността на фондовите пазари в САЩ се е увеличи през четвъртото тримесечие, някои компании и инвеститори от Wall Street залагат, че международните акции предлагат по-добра стойност от щатските. От Vaguard Group смятат, че оценката на по-добра стойност не трябва се измерва за дни или месеци, а за цяло десетилетие.

Големите индексни фондове очакват, че международните акции ще се представят с 3% до 3,5% по-добре от акции през следващите 10 години. Това може да е проблем за много щатски инвеститори. Те вече може да притежават прекалено много американски акции, без да осъзнават това и трябва да прибегнат до промяна на разпределението на активите си.

“Ние очакваме по-ниска възвръщаемост през следващите няколко години”, каза Грег Дейвис, главен инвестиционен директор на Vanguard, пред CNBC. По-конкретно, Vanguard очаква 4% годишна възвръщаемост от американски акции през следващото десетилетие, срещу 7% до 7,5% за международните акции. “Това е голяма делта между тези две” заяви Дейвис.

Прогнози на Vanguard за американски акции

Прогнози на Vanguard за американски акции

Очакваната разлика в представянето идва от два фактора. Първо, цените на акциите в САЩ са завишени. Второ, американската икономика стигна доста по-далеч в затягането на монетарната политика.

Основното притеснение на Vanguard е, че много от американските инвеститори са дали прекалено голяма тежест на щатските акции в портфолиото си. През последните 5 години, американският фондов пазар носеше възвръщаемост от над 10% на година, докато международните акции само около 2%. Традиционното портфолио от 60/40 – 60% щатски акции и 40% американските облигации – сега е над 70/30, като се има предвид 10,8% годишна възвращаемост на акциите и 1,8% възвръщаемост на облигациите.

“Това е наистина математическо уравнение”, каза главният изпълнителен директор на Vanguard Тим Бъкли в интервю за CNBC. “Когато започнете с по-високи цени, вие просто ще получите по-ниска възвращаемост в бъдеще … Пазарите са се понижили малко.”

От Vanguard не очакват американската икономика да удари на камък в скоро време. Но предвиждат ръста на доходите да се забави през следващите 12 месеца. В краткосрочен план скорошната волатилност може да продължи, дори да нарасне. Споразумение между САЩ и Китай може да промени тази перспектива, смятат от компанията управляваща активи на стойност $5,1 трилиона.

На фона на притесненията за пик при отчетите, които допринесоха за скорошната разпродажба, Дейвис заяви, че ръстът на отчетите трябва да остане силен през следващата година. Но след това ползите от намаляването на данъците ще започнат да намаляват и американската икономика ще стане свидетел на “стандартен икономически растеж”, близо до 2% ръст на БВП. Това ще бъде основният двигател на приходите от акции. “Така че икономиката ще се забави”, каза той.

Американски акции и търговската война

Американски акции и търговската война

Бъкли каза, че единственият начин да се предскаже, че темповете на ръста на американски акции ще съвпадат с тези през последните години, е “да си представим сериозен икономически растеж и компании, които могат да се справят изключително добре”, но фискалните стимули, които вече бяха приети не са сериозни аргументи за подкрепа.

Търговската война може да се успокои, а производителността да надхвърли всички очаквания, но ще е трудно да се види комбинация от събития, която да върне възвръщаемостта на нивата от последните години, около 10%. . Главният изпълнителен директор на Vanguard заяви, че инвеститорите трябва да очакват възвръщаемост от  балансиран портфейл около 5% през следващите години.

“Ако видим търговска сделка, ще се вдигне един тъмен облак”, смята Дейвис. “Несигурността около търговското напрежение има ефект върху увеличаването на кредитните спредове и са мрачен фактор за акциите”.

От Vanguard очакват Федералният резерв да продължи да повишава лихвените проценти с 3%, при силен пазар на труда и 30-годишно дъно на безработицата. “Смятаме, че Федералният резерв все още има боеприпаси, освен ако в икономиката не се счупи нещо друго”, а централната банка “постепенно ще продължи да затяга”.

Може дори да има по-силно от очакваното затягане от страна на Федералния резерв, ако нивото на безработица в САЩ спадне до 3% от сегашното си ниво от 3,7%. От Vanguard понастоящем предвиждат, че ФЕД ще направи още едно увеличение през декември и две през 2019 година поради данните за базовата инфлация и затегнатия пазара на труда.

Но от Vanguard не виждат възможност за рецесия през 2019, въпреки че този риск ще се увеличи в началото на 2020 година. Особено ако Федералният резерв продължава с все по-рестриктивната си монетарна политика.

Международни акции и ETF-и

About Борис Петров 3027 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.