Мега компаниите: Ножът с две остриета във Вашия портфейл

Мега компаниите: Ножът с две остриета във Вашия портфейл

Докато много инвеститори разбират концепцията риск / печалба, повечето не са достатъчно добре запознати с ножа с две остриета, който държат в своя в портфейл. Този нож са т.нар. мега компании.

Реалността на днешните пазари е, че шепа компании, които често биват наричани мега компании, са толкова големи, че е много трудно да изградите стратегия, която хем да побеждава пазара, хем избягва свръхконцентрация в акции като Apple, Amazon, Tesla и Meta Platforms (Facebook).

Огънят се разпалва допълнително от взаимните фондове и ETF-ите. Ироничното е, че повечето от тях са създадени да улеснят диверсификацията и инвестициите в целия пазар, но умишлено или не укриват фактите за експозицията на техните клиенти в мега компаниите.

Ето защо в тази статия ще разберете:

  • Каква експозиция притежава обикновения инвеститор в мега компаниите?
  • Колко може да загубите ако една или повече от тези мега компании се срине?
  • Кои мега компании могат да имат най-голям ефект върху портфейла Ви?
  • Как щеше да се представи S&P 500 без мега компаниите?

Да не губим повече време и да започваме!

Но преди това да уточним, че за целта на изследването, от Ycharts дефинират като мега компании 8 публични фирми – Apple, Amazon, Meta Platforms, Alphabet, Microsoft, Netflix, Nvidia и Tesla. Това са и едни от най-големите компании в САЩ и света като цяло.

Каква експозиция притежава обикновения инвеститор в мега компаниите?

На фона на възвръщаемостта, която тези компании доставиха през последните години е разбираемо, че множество инвеститори искат да получат допълнителна експозиция в тези високолетящи компании.

Но бъдете внимателни. Дори типичното портфолио създадено от 60% акции и 40% облигации е много вероятно да има съществена експозиция в мега компаниите:

  • Примерно портфолио от 60% акции и 40% облигации, дори добре диверсифицирано, продължава да има 7,4% експозиция към само 8 мега компании.
  • Разпределението 80/20 акции към облигации пък ще Ви предостави експозиция от 10% в споменатите мега компании
  • Портфолио от 100% акции ще има 12,5% в 8-те големи.

За много инвеститори това е ключова информация, която трябва да обмислят при конструирането на портфейлите си.

Експозиция в топ 8 мега компании според портфейла
Източник: Ycharts.com

Научете повече за инвестициите в акции от нашия видео курс! Вземете 9 безплатни лекции сега като кликнете на линка:

Колко може да загубите ако една или повече от тези мега компании се срине?

След като повечето от мега компаниите (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla, Meta и Netflix) са акции с растеж в технологичния и потребителския дискреционен сектор, те обикновено реагират рязко на лихвените нива, икономическите цикли и други систематични фактори.

Акциите на мега компаниите много често падат всички заедно и ако в подобни времена имате прекалено голяма експозиция в тях, това може да е болезнено. А както видяхме, много от стандартните портфейли имат солидна експозиция в тях.

В края на 2021 година Федералният резерв заговори за затягане на монетарната политика (вдигане на лихвите и премахване на количествените улеснения), а в началото на 2022 започна да повишава лихвените проценти и да свива програмите за стимулиране на икономиката.

Ето и как се представиха акциите на мега компаниите от началото на 2022 г:

Акции на мега компании от началото на 2022
Източник: Koyfin.com

Следователно стандартният портфейл 60/40 акции към облигации би загубил 9,08% само през първото тримесечие на годината, докато разпределението 80/20 би изтрило 11,10% от стойността си.

Кои мега компании биха имали най-голям ефект върху портфейла Ви?

Дори да знаят, че техния портфейл има съществена експозиция в мега компаниите, някои инвеститори решават да закупят допълнително количество акции на някои или всички от споменатите 8 компании. Те смятат, че това би било едно прекрасно решение.

Но как точно ще се отрази това на Вашия портфейл?

В сравнение с примерния портфейл 60/40, добавянето на 5% експозиция в 4 от мега компаниите, например Microsoft, Amazon, Netflix и Alphabet може да доведе до между 90 и 140 базисни пункта допълнителна възвръщаемост при леко повишение на стандартното отклонение.

Ето и една графика, която показва как би се отразила на Вашия портфейл допълнителна експозиция в някоя от мега компаниите.

Как ще се отрази на вашия портфейл допълнителна експозиция в мега компаниите
Източник: Ycharts

Ето и два извода от графиката:

  • Ако искате да добавите най-много възвръщаемост при максимален риск, то Tesla е най-добрия избор за Вас от мега компаниите. Nvidia също може да е добра опция.
  • Ако искате добавите възможно най-много възвръщаемост при възможно най-нисък риск, то тогава е добре да разгледате Mirosoft.

Тези два извода едва ли звучат много изненадващо за тези, които познават изброените компании.

Как щеше да се представи S&P 500 без мега компаниите?

Няма да е погрешно ако се каже, че тези група от 8 мега компании нарасна толкова сериозно, че доминира портфейлите на инвеститорите. Всяка една от тези компании се нареди сред най-големите компании в света.

Но каква част от успеха на американския фондов пазар през последното десетилетие се дължи на мега компаниите?

Ако всички 9 акции на мега компаниите (тъй като Alphabet има две акции GOOG и GOOGL) не бяха в S&P 500, то представянето на индекса и неговия рисков профил биха били тотално различни.

Когато премахнете всичките акции на мега компаниите, то представянето на S&P 500 за петте години, завършващи на 28 февруари 2022 ще падне до 6,98% от 15,17% на година, което спад с повече 50%.

Стандартното отклонение на индекса също ще се срине 4%, но загубената възвръщаемост изглежда натежава повече.

Ако премахнем индивидуално всяка една от акциите на мега компаниите от S&P 500, възвръщаемостта и стандартното отклонение ще се понижат. Най-малко ще липсват Netflix, Meta и Alphabet (GOOG и GOOGL), когато става въпрос за принос към цялостното представяне.

Представяне на S&P 500 без мега компаниите
Източник: Ycharts

Заключение

В свят, в който огромна част от инвеститорите се наслаждават на удобството и взаимозаменяемостта, която предлагат взаимните фондове и ETF-ите, да знаете какво точно притежавате всъщност става доста трудно.

В зависимост от личното мнение и какво търсят клиентите, тези взаимни фондове и ETF-и се оказват с много сериозна експозиция в мега компаниите, независимо дали смятате това за добро или лошо нещо.

Едно е сигурно, след като са голям дял дори от диверсифициран портфейл, мега компаниите се превръщат в нож с две остриета.

Макар през повечето време в последното десетилетие именно тези акции да бяха двигателя на растежа на фондовите пазари, то при фундаменталната промяна на монетарната политика на ФЕД, която наблюдаваме, същите тези компании могат да натежат като котва на много индекси, взаимни фондове и ETF-и.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.