Маркет мейкър, STP или ECN брокер – плюсове и минуси

Един от най-интригуващите въпроси в онлайн Форекс търговията е това, кой брокер е маркет мейкър, STP и ECN, какви са приликите и разликите между тях и ползите за трейдърите.

Ето и едно кратко резюме на трите основни вида форекс брокери.

Маркет мейкър(ММ), наричан още Dealing desk е изкуствен тип брокер, защото не отразява директно пазара, а просто цитира цените, които са подобни на тези, които показва пазарът. Всяка поръчка, която влезе се обработва вътрешно и никога не излиза на пазара.

Плюсове: Бързо изпълнение

Минуси: Всеки долар, който печелите, излиза от джоба на брокера и всеки долар, който губите, завършва в джоба му – голям конфликт на интереси.

Straight Through Processing (STP) брокера обикновено изпраща някои или всички ваши поръчки директно на пазара. Това е хибриден модел между MM и ECN. Някои брокери обаче казват, че са STP, докато те всъщност са MM, на практика вие трудно можете да разберете и понякога те правят по малко и от двете – MM за губещи и STP за победители.

Плюсове: По-малък конфликт на интереси, по-точни цени

Минуси: По-бавно изпълнение. Ако сте губещ брокерът може да премести акаунта ви на маркет мейкър сървър.

Electronic Communications Network(ECN) брокерите са единствените, които наистина са само посредници. Подобно на акциите – брокерите трябва да ви позволят да получите достъп до пазара, а не да бъдете пазара (както е при MM или STP понякога). Така че единствено истинските ECN брокери ви позволяват да видите действителните цени и изнасят всичките ви поръчки на пазара. Вие търгувате с други търговци и финансови институции, но не срещу вашия брокер.

Плюсове: Директно на пазара, няма конфликт на интереси, обикновено няма надценка на спреда

Минуси: Няма гарантирано изпълнение и има включена комисионна(въпреки че в някои случай тя е по-малка от спреда, който плащате на ММ или STP).

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.