Маркет мейкър, STP или ECN брокер да изберем?

Плюсове и минуси на маркет мейкър, STP и ECN брокерите.

Плюсове и минуси на маркет мейкър, STP и ECN брокерите.

Един от първите въпроси, с които се сблъсква начинаещият трейдър е какъв Форекс брокер да избере – маркет мейкър, STP или ECN брокер? И отговора на този въпрос въобще не е лесен дори за по-напреднали трейдъри. В тази статия ще се опитаме да покажем приликите и разликите между различните модели на работа на брокерите и да видим техните предимства и недостатъци.

За съжаление има хора, които свързват Форекс търговията с измама. Проблемът се крие в нарастващия брой недобросъвестни компании, които продават невярна информация на трейдърите. Броят на измамите свързани с Форекс и CFD търговия нараства сериозно през последните години, затова е важно да можете да идентифицирате измамниците.

Преди да изберете какъвто и да е Форекс брокер проверете дали е регулиран. В повечето случаи колкото повече лицензи от стриктни регулаторни органи има, толкова по-реномиран е един брокер. Именно затова първото нещо, което трябва да проверите за един брокер са неговите лицензи. Затова ще изброим някои от престижните регулаторни органи, за които е добре да следите:

  • US CTFC (Commodity Futures Trading Commission )
  • UK FCA (Financial Conduct Authority UK)
  • Japan FSA (Financial Services Agency)
  • ASIC (Australian Securites Investments Commision)

Наличието на лиценз от някои от посочените регулатори Ви дава повече сигурност, че няма да попаднете на Форекс брокери измамници, с които трудно бихте търгували успешно. А дори и да успеете, то едва ли ще можете да изтеглите капитала си.

След като сте намерили регулиран Форекс брокер, трябва да се насочите към модела на работа, който той практикува. Това също е един сериозен избор, затова нека се запознаем с различните видове брокери.

Видове Форекс брокери

Маркет мейкър, STP или ECN брокер

Най-общо казано моделите на работа на различните Форекс брокери са: “Dealing Desk” ( известни като B-book) и “No Dealing Desk” (известни като A-book). В същото време, No dealing desk брокерите се делят на STP и ECN, за които ще поговорим малко по-късно.

Тук трябва да отбележим, че е обществена тайна, че голяма част от брокерите са комбинация между двата модела (A-book и B-book). Но нека първо разясним какво представляват двата типа Форекс брокери.

Dealing desk – Маркет мейкър

Това са прословутите маркет мейкъри. Когато търгувате с Dealing Desk брокер трябва да знаете, че този вид брокер изпълнява Вашите поръчки вътрешно. Вместо да изнесе поръчката към доставчик на ликвидност, той ще я изпълни със своя капитал и ще поеме рисковете от това. Следователно, когато Вие печелите брокера губи и обратно.

Тук някои от Вас биха се възпротивили, но това е напълно законно. Дори в някои случаи регулаторите действително насърчават тази практика, защото тя води до по-добра цена на сделките на клиентите (поради незабавно попълване на поръчката). Трябва да знаете също, че почти всички регулирани брокери притежават лиценз за маркет мейкър.

No dealing desk – STP/ECN

В този модел нещата са доста по-различни. No dealing desk брокерите изнасят Вашата сделка на пазара, където тя се изпълнява от доставчик на ликвидност. Представете си, че искате да закупите EUR/USD, брокерът изпраща поръчката Ви към банката доставчик на ликвидност, която след това я изпълнява.

Именно този модел на работа е това, което хората разбират като посредник. Той просто посредничи за сключването на сделката, за което взима комисионна, точно както брокерите на недвижими имоти.

Вече споменахме, че често брокерите използват и двата модела. В повечето случаи големите сметки за търговия се обработват по A-book модела. Представете си, че търгувате със сметка от 500 000 долара и отваряте дълга позиция в EUR/USD с 1000 лота. Тогава ако успете да вземете 100 пипса ще спечелите 1 милион долара. Колко брокера биха поели този риск?

От друга страна, ако търгувате с по-малка сметка по-вероятно е Вашите поръчки да бъдат изпълнявани с B-book. Поради по-малките поръчки, които можете да отворите, повечето Форекс брокери са готови да поемат риска от Вашата печалба.

Как можете да проверите?

Реално е трудно да разберете със 100% сигурност дали търгувате с A-book или B-book. Все пак, при положение, че поръчките Ви се изпълняват много бързо по-време на високо волатилен пазар (при икономически новини например), то тогава вероятно говорим за маркет мейкър (Dealing desk).

Традиционно ликвидността намалява по време на висока волатилност, така че е по-трудно да се намери контрагент (банка), който да изпълни Вашата поръчка. При B-Book обаче това не е проблем, защото тези тип Форекс брокер изпълва поръчката ви незабавно. Ако търгувате с експертен съветник, която печели пари по време на новини, тогава може да се каже на 99%, че търгувате с маркет мейкър.

Вече знаете каква разликата между двата основни модела: маркет мейкър и No dealing desk. Сега нека видим каква разликата между двата вида No dealing desk брокери и има ли хибриден модел и между тях?

STP брокер

Технологията STP (или Straight Through Processing) не изисква Dealing desk. Всички поръчки се пренасочват към доставчиците на ликвидност на брокера и се изпълняват по bid/ask цените, предлагани от тях.

Доставчиците на ликвидност в този случай са хедж фондовете, големите банки и инвеститорите, които действат като контрагенти на всяка сделка. Обикновено, STP брокерът има ликвидност, от различни доставчици, които се конкурират за най-добрите спредове за STP поръчките.

Другата полза от STP брокер включва така наречения Direct Market Access (Директен достъп до пазара). Поръчките на клиентите се предават директно в техния басейн от ликвидност, така че ордерите се попълват на най-добрата възможна цена, като брокерът разполага с малка надценка върху спреда.

STP изпълнението се осъществява без рекотиране. Поради своите тесни спредове и бързо изпълнение STP много подходящо за трейдърите, които ползват стратегии за скалпиране.

ECN брокер

Както бе споменато по-горе, STP може да избере да борави с различни доставчици на ликвидност от своя фонд за ликвидност, докато всеки ECN брокер действа като хъб. Хъбът действа ефективно като основен източник на ликвидност, защото е предоставен от банки, хедж фондове и всички големи участници на пазара. Всички те се свързват помежду си, за да намерят контрагенти за поръчките.

Единствено истинският ECN брокер Ви позволяват да видите действителните цени и изнасят всичките ви поръчки на пазара. Вие търгувате с други трейдъри и финансови институции, но не срещу Вашия брокер.

Хибриден модел между маркет мейкър и STP/ECN

Хибридният модел между маркет мейкър и STP или ECN брокер, разбираемо е много популярен. Той позволява на брокерите да увеличат печалбите си. При този модел, брокерите печелят от печелившите трейдъри и тези с по-големи сметки само от спреда или комисионната. Техните поръчки се пренасочват към доставчици на ликвидност (STP/ECN модел).

В същото време, поръчките на губещите трейдъри и тези с по-малки сметки се обработват по B-book модел.

Почти всеки Форекс брокер има софтуер, който идентифицира печелившите и губещите трейдъри, и анализира техните поръчки. Те могат да филтрират трейдърите според големината на техния депозит (процентът на печелившите трейдъри нараства значително при депозити над $10 000); ливъриджът, който употребяват; риска, който поемат във всяка сделка и използването на стоп лос поръчки.

Плюсове и минуси на маркет мейкър, STP и ECN брокерите

Плюсовете на търговията с маркет мейкър или ММ брокер са, че ще получите много бързо изпълнение на поръчките и няма да сте толкова уязвими на т.нар. слипидж при търговия на високо волатилен пазар. Следователно Вашите стоп и лимит поръчки може да са с гарантирано изпълнение. В същото време, при STP и ECN брокер можете да получите дори двуцифрен слипидж.

От друга страна обаче, всеки долар, който печелите, излиза от джоба на избрания ММ брокер и всеки долар, който губите, завършва в джоба му. Все пак, това е сериозен конфликт на интереси между Форекс брокер и клиент.

Ако търгувате с STP брокер ще получите цени много по-близки до пазарните и този конфликт на интереси ще е по-малък. Въпреки това, ако имате по-малка сметка или сте губещ трейдър лесно може да се окаже, че търгувате с маркет мейкър (Dealing Desk).

При търговията с ECN брокер сте директно на пазара, няма конфликт на интереси и обикновено няма надценка върху спреда, каквато често има при STP. От друга страна нямате гарантирано изпълнение на поръчката и има включена комисионна.

Хибридният модел не е непременно лош за трейдърите, тъй като печалбите направени от B-book трейдърите, позволяват на хибридните брокери да предоставят на всички свои клиенти много конкурентни спредове, независимо дали са печеливши или не.

Един от недостатъците на този модел е, че ако един хибриден брокер злоупотребява с B-book риска, той може да загуби пари и да застраши компанията.

Както виждате всеки от трите вида брокери (маркет мейкър, STP брокер и ECN броекр) има своите предимства и недостатъци. Все пак, всеки трейдър трябва да избере своя Форекс брокер като вземе предвид своята стратегия и стил на търговия. Независимо дали ще изберете ММ брокер, STP или ECN брокер, то той задължително трябва да притежава лиценз от най-строгите регулаторни органи.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.