Разделен Конгрес води до силно представяне на акциите и слабо на USD

USD обикновено се представя зле след избори довели до разделен Конгрес за разлика от акциите.
Обикновено риск апетитът се възстановява след междинните избори в САЩ (вторник 6 ноември), но дали пазарът напълно избягва рисковете от висящ конгрес тази година?

USD обикновено се представя зле след избори довели до разделен Конгрес за разлика от акциите.

Традиционно акциите се представят силно след междинните избори в САЩ, но този път има основания да се очаква подемът да е по-малък от обикновено, смятат анализаторите от Nordea Markets. “Поделен Kонгрес означава по-малко перспективи за по-нататъшни стимули от Доналд Тръмп. Това е лоша новина за долара и цикличния импулс.”

През последните дни риск апетитът се възстанови, но от скандинавската банка считат, че това е естествената последица от комбинацията от препродаден пазар на акции и обичайния положителен модел около междинните избори. Има причини да вярваме в по-нататъшната положителна корекция на глобалните акции в краткосрочен план. Но отскока може да се окаже по-малък от обикновено. Ключовата дума е краткосрочен план.

Обикновено риск апетитът се възстановява след междинните избори в САЩ (вторник 6 ноември), но дали пазарът напълно отбягва рисковете от висящ конгрес тази година? Съмняваме се, написаха от Nordea в своя седмичен анализ.

“Поделеният Конгрес не е позитивна новина за риск апетита в средносрочен план, тъй като стимулите на Тръмп стават по-малко вероятни.”

Акциите и междинните избори

Не е необичайно да станем свидетели на разпродажба на акциите в месеците преди изборите в САЩ. Средно, S&P 500 се понижи с 6-7% през шестте месеца, предшестващи междинните избори в миналото (според данни от последните пет междинни избори).

Около 20 дни преди междинните избори акциите започнаха да се възстановяват почти едновременно при всеки от последните пет междинни избори, подчертават от Nordea. Моделите тази година бяха малко необичайни, тъй като акциите се повишиха през шестте месеца, предхождащи междинните избори, преди да паднат рязко през октомври. Това също прави обичайния възход на акциите след изборите по-несигурен от обикновено.

Освен това, историята предполага, че цените на пазарите в междинните избори са включили предварително разделен Конгрес (разделено мнозинство между партиите в Сената и Камарата). Последните две издания на междинните избори, довели до висящ Конгрес, съвпаднаха със сравнително рязка разпродажба на акциите преди изборите. Съмнително е дали пазарите напълно са обезценили последиците от висящия конгрес този път (въпреки продажбите през октомври).

Акциите по време на междинните избори в САЩ
Източник: Nordea Markets

Политиката на Тръмп и риск апетита

Средносрочният риск апетит е под съмнение при поделен Конгрес, повече от обичайното. Причината са про-цикличните политики на президентът Доналд Тръмп. Пътят към по-голямо съкращаване на данъците и повече разходи ще бъде по-дълъг, ако Тръмп трябва да навлезе в републикански Сенат и демократична Камара на представителите.

От Nordea твърдят, че политиката на Тръмп е свързана с 1) протекционистични инфлационни импулси, 2) по-малко имиграция и съответно увеличаване на възходящия натиск върху заплатите, и 3) повече проциклични разходи/фискално облекчаване досега.

Третият фактор е ключов фактор за позитивната история на американските пазари акции досега през тази година. Перспективата за допълнения към фактор 3) ще бъде много слаба в сценария на разделен Конгрес, който би трябвало значително да ограничи апетита на пазара да залага на по-нататъшно циклично възходящо движение, освен ако Тръмп не направи чудото и не запази двойното си мнозинство непокътнато във вторник.

Тръмп ще може да продължи своята агресивна търговска реторика, дори и при висящ Конгрес, тъй като президентът има широки правомощия в търговията. Това означава, че вероятно ще видим комбинация от политики на по-агресивна търговска реторика и протекционистка политика, и по-малко фискални стимули. Това в средносрочен план не е коктейл от позитиви за щатските акции, смятат от Nordea

Освен това само едно обикновено мнозинство в Камарата на представителите е необходимо за започване на процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Процесът по импийчмънт е вероятен сценарии ако демократите спечелят мнозинство в Камарата на представителите. Той обаче изисква мнозинство от две трети в Сената, за да отстрани президента от длъжност, така че крайните перспективи за отстраняване на Тръмп от длъжност са много малки.

Одобрение на президентът Доналд Тръмп
Източник: Nordea Markets

Следователно, един сценарий на поделен Конгрес би трябвало да ограничи обхвата на вероятното възстановяване на световните акции. “Ние виждаме сходства между сегашната глобална сред и тази, която доведе до разпродажбата през 2015/2016, тъй като загубата на цикличен импулс в глобалната икономика е основният двигател зад двете продажби”, споделят от скандинавската банка.

“Ако глобалните акции последват групово пътната карта от 2015/2016, тогава трябва да сме готови за отскок, преди да се насочим още по-надолу. В средносрочен план все още съществуват низходящи рискове”, добавят от Nordea.

Глобалните акции и междинните избори в САЩ
Източник: Nordea Markets

Междинните избори в САЩ и USD

Разделеният Конгрес е лош сценарии за USD, смятат от скандинавската банка. Въпреки това трябва да очакваме спад на EUR/USD до около 1,13 ако републиканците успеят да запазят мнозинството си и в двете камари на Конгреса. Исторически USD се представя слабо преди и след междинни избори в САЩ довели до висящ Конгрес, докато при останалите избори няма изграден съществен модел.

“Един разделен Конгрес във вторник ще бъде лоша новина за щатския долар, като се има предвид по-слабите перспективи за Тръмп-стимули при един сложен сценарий на Конгреса.”

About Борис Петров 3027 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.