Лидерите на Северна и Южна Корея с изненадваща среща

В събота, южнокорейският президент Мун Дже-Ин проведе изненадваща среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в опит да осигури успешна среща на върха между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп.

В събота, южнокорейският президент Мун Дже-Ин проведе изненадваща среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в опит да осигури успешна среща на върха между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Срещата бе последният драматичен завой в седмица на дипломатически обрати, обграждащи перспективите за безпрецедентна среща на върха между Съединените щати и Северна Корея, и най-силният знак, че двамата корейски лидери се опитват отново да запазят провеждането на срещата.

Двучасовите им разговори в граничното селище Панмунджом дойдоха месец, след като проведоха първата междукорейска среща на върха от повече от десетилетие. На същото място на 27 април те заявиха, че ще работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия и официално ще прекратят Корейската война от 1950-53 г.

“Двамата лидери спокойно обмениха възгледите си за приготвянето на успешна среща на върха между Северна Корея и САЩ и завършването на Панмунджом-декларацията, заяви президентският говорител на Южна Корея. Той не потвърди как се е организирала срещата или по желание на коя страна.

Белият дом не отговори на запитванията на Ройтерс за срещата. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви обаче, че държавните служители от САЩ ще напуснат за Сингапур по график този уикенд, за да се подготвят за евентуална среща на върха.

Ройтерс съобщи по-рано тази седмица, че е трябвало да се обсъди дневния ред и логистиката за срещата на върха със севернокорейските официални представители.

Мун се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон по-рано тази седмица в опит да задържи срещата на върха, както първоначално бе планирана – за 12 юни в Сингапур.

Видео и снимки, публикувани от президентския “Син дом” в събота, показаха, че Ким прегръща Мун и го целува три пъти по бузата, когато го вижда. Срещата се проведе в Тонглигак, сградата на север в зоната на примирие, която се намира в Демилитаризираната зона с ширина 2,5 километра, която минава покрай силно въоръжената граница. Предходната среща на върха се проведе в южната част на границата.

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планираната среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, въпреки че Северна Корея спази обещанието си да взриви тунелите на ядрената си площадка.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.