Криптовалутите са като манията по бейзболните картички през 90-те

Криптовалутите са като манията по бейзбоните картички през 90-те
Една поговорка гласи, че историята не се повтаря, но често се римува. Подобна е ситуацията с манията напоследък по криптовалутите и блочейн технологията.

Една поговорка гласи, че историята не се повтаря, но често се римува. Подобна е ситуацията с манията напоследък по криптовалутите и блочейн технологията.

Медиите като цяло обичат да пишат за нови и нашумели неща, финансовите медии в частност също ги обожават. Особено когато говорим за висковолатилни активи. Криптовалутите и технологията, по която са създадени – блокчейн, отговарят на всички тези характеристики и затова всичко около тях се следи „под лупа“, като медиите всеки ден публикуват новини за случващото се с тях.

Инвеститорите също много харесват лъскави нови „играчки“. Цената на първата криптовалута – Биткойн, се покачи от само няколко цента през 2010-та година до главозамайващите 4400 долара днес. Някои инвеститори точно заради това смятат, че има огромен потенциал за бъдещо покачване на цената на Биткойн както и на останалите 900 криптовалути. Ако погледнем по-прагматично на ситуацията, можем да кажем, че тази вълна от нови и нови критувалути, които се появяват всяка седмица, е сигурен знак за наличието на спекулативен балон.

Един пример от 90-те ще помогне по-добре да разберем манията около криптовалутите и блокчейн технологията.

Криптовалутите и бейзболните картички

През 2010-та година Дейв Джеймисън написа книга за манията по бейзболните картички в края на 80-те и началото на 90-те. В едно скорошно интервю той разказва за зараждането и спукването на този балон. Джеймисън обобщава, че картичките са се превърнали от едно невинно хоби в огромен бизнес. Новите участници на този пазар са пускали в обръщение различни алтернативни картички, които обективно погледното са просто снимка на парче картон. За някои те дори са били и като алтернативна валута. Деца и възрастни са ги купували подмамени от химерата, че стойността им в бъдеще ще се покачи многократно и те ще натрупат състояние. Реално това е бил един калсически Понци балон.

Ситуацията с криптовалутите е огледална на тази с бейзболните картички. Само за няколко години от шепа дигитални валути се стига до дузина ICO предлагания седмично. При всяко едно от тях имаме обещание за нещо ново и уникално, но малко минават теста на времето. Да кажем, че искаме да подобрим денталните технологии, но защо трябва да се финансираме като пускаме в обръщение Дентакойн?

Някои специалисти в областта твърдят, че повечето криптовалути няма да просъществуват дълго и накрая ще останат само няколко. Според специалистите търговята с този вид валути е изгодна само за престъпния свят и стойността им не е по-голяма от тази на снимка върху парче картон.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.