Трима българи арестувани за кражба на 5 милиона в криптовалути

Трима българи арестувани за кражба на 5 милиона в криптовалути

В изявление в понеделник, от българската прокуратура обявиха, че полицията е арестувала трима човека за кражба на криптовалути. Според прокурорите става въпрос за различни криптовалути на стойност 5 милиона лева.

“Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара. Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е „иззета“ при извършените претърсвания на компютри, ползвани от български граждани, обект на разследването.”, споделиха от прокуратурата.

Българската полиция е успяла да възстанови 3 млн. долара в данни за криптовалути, но заявиха, че все още липсват 2 млн. долара. Образуваното в края на юни 2018 година досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

“Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. бяха иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Арест

Тримата обвинени са действали изключително професионално като са използвали са иновативни механизми, специализиран софтуер и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалути.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор определи „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева. Така завършва изявлението на прокуратурата.

Според доклад на базираната в САЩ компания за кибер сигурност CipherTrace, публикуван миналия месец, кражбата на криптовалути чрез хакерски атаки на борси и платформи за търговия са нараснали до 927 млн. долара през първите девет месеца на годината, достигайки близо 250% от нивото, наблюдавано през 2017 година.

Припомняме, че само преди около месец  ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха организирана престъпна група, точила сметки на лица, подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти в интернет. 17 души са станали жертва на схемата.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.