Пазарна корекция: Какво представлява и как да я използвате?

Корекция на пазара

Точно както ескимосите имат много много думи за сняг, така и инвеститорите имат много думи за спад на пазара. Въпреки това пазарна корекция е специфичен термин и ако искате да разберете повече за него, то сте на правилното място.

В тази статия ще получите отговори на въпроси като:

 • Какво е пазарна корекция?
 • Как работи корекцията?
 • Разликите между корекция и мечи пазар
 • Примери за корекция на фондовия пазар
 • Защо се стига до корекция на пазара?
 • Как да се подготвите за пазарна корекция?
 • Как да търгувате пазарна корекция?

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е пазарна корекция?

Първоначално трябва дадем точна дефиниция на корекция на пазара:

За пазарна корекция се смята спад в цената на финансов актив с размер между 10% и 20%, спрямо последния максимум. Нарича се корекция, тъй като исторически спадът често „коригира“ и след това цените се връщат към тяхната дългосрочна възходяща тенденция.

Всеки от бичите пазари (периоди, в които цените се покачват) през последните 40 години е имал корекция. Никой финансов актив (акции, индекси, облигации) или пазар не е застрахован от пазарна корекция.

За някои трейдъри и инвеститори корекция на пазара може да звучи като нещо неприятно, но умните инвеститори приветстват това явление. Причината е, че отстъплението на цените дава възможност на пазара да се консолидира преди да се насочи към нови върхове.

Научете повече за инвестициите в акции с нашия видео курс. Кликнете на линка и вземете Вашите 9 безплатни урока сега:

Корекция – как работи?

Корекциите са нещо, което знаете, че е там, дебне Ви, но нямате представа кога точно ще се появи. Въпреки че това може да Ви коства много нерви, не трябва да мислите само за него.

Ако вземем историческите данни за широкия американски борсов индекс S&P 500 ще видим, че, според Fidelity Investments индексът:

 • Се понижава с 5% три пъти годишно
 • Коригира с 10% веднъж на 16 месеца
 • Срива се с над 20% веднъж на всеки 7 години

Според същите данни корекциите при S&P 500 са продължили средно 43 дни.

През 2020 година пандемията от Коронавирус удари сериозно фондовите пазари и ги изпрати на меча територия. Въпреки това само след 5 месеца S&P 500 успя да се възстанови напълно и да достигне нови най-високи стойности в историята.

На следващата графика на S&P 500 сривът на фона на пандемията от Коронавирус е маркиран в жълтия правоъгълник:

Спад на S&P 500 по време на Covid-19
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, S&P 500

Разликите между корекция и мечи пазар

Основната разлика между корекция и мечи пазар е размера на спада спрямо последната най-висока стойност. Вече знаете, че корекция е понижение между 10% и 20%, докато мечи пазар е спад, който надхвърля 20% от последния максимум.

Никой не може с точност са предскаже дали една пазарна корекция ще се превърне в мечи пазар. Все пак в исторически план повечето корекции не прерастват до мечи пазари.

От ноември 1974 година насам е имало 24 пазарни корекции и само 5 от тях са се превърнали в мечи пазари (1980, 1987, 2000, 2007 и 2020 година). Можете да ги видите на следващото изображение:

Корекция и мечи пазар
Източник: schwab.com

Все пак трябва да знаете, че няма вечни бичи пазари. Рано или късно идва и мечия пазар.

Въпреки че мечите пазари могат да бъдат страшни, те са част от дългосрочното инвестиране и може да се очаква да се случват периодично през целия живот на инвеститора. Важно е да включите мечите пазари във Вашите очаквания, за да не останете изненадани.

От 1966 година насам средният мечи пазар продължава около 15 месеца, което го прави много по-кратък от средния бичи пазар.
S&P 500 по време на бичи и мечи пазари
Източник: schwab.com

Мечите пазари често завършват толкова внезапно, колкото са започнали, с бърз отскок, който е много трудно да се предскаже. За съвсем скорошен пример може да се използва пандемичният мечи пазар на S&P 500 в началото на 2020 година, който продължи само 33 дни от предишния връх (19 февруари – 23 март).

Това е още един пример защо дългосрочните инвеститори трябва да останат на пазара, а не да започнат панически да вадят пари.

Примери за корекция на фондовия пазар

Да разгледаме дългосрочната графика на широкия щатски бенчмарк S&P 500 за последните почти 7 години и да видим колко пазарни корекции и колко мечи пазари можем да открием.

Мечи пазари и пазарни корекции при S&P 500
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, S&P 500, Седмична графика

На горната графика ясно могат да се отличат 4 корекции и 2 мечи пазара за периода 17 февруари 2013 – 3 ноември 2020 година.

Ето и повече подробности:

 1. Пазарна корекция септември – октомври 2014 с продължителност 4 седмици
 2. Корекция юли 2015 – февруари 2016 с продължителност 29 седмици
 3. Корекция януари – април 2018 с продължителност 9 седмици
 4. Мечи пазар септември – декември 2018 с продължителност 14 седмици (спад от около 21%)
 5. Мечи пазар февруари – март 2020 с продължителност 5 седмици (спад от около 36%)
 6. Корекция август – ноември 2020 с продължителност 9 седмици

Да използваме графиката на технологичният индекс Nasdaq 100 за последната около година и половина и да видим колко примера за корекция ще може да се намерят на нея.

Пазарни корекции при Nasdaq 100
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Nasdaq 100, Дневна графика

Тук може да открием 4 примера за корекция на пазара:

 1. Април – май 2019 с продължителност 27 дни
 2. Юли – август 2019 с продължителност 9 дни
 3. Септември 2020 година с продължителност 16 дни
 4. Октомври 2020 – до момента (3 ноември) – 14 дни

Защо се стига до корекция на пазара?

Корекция на пазара може да бъде предизвикана от редица фактори, които създават паническа разпродажба на пазарите. Много начинаещи инвеститори се присъединяват към продавачите и така се стига до лавинообразен спад.

Корекциите са неизбежни. Когато фондовия пазар се покачва инвеститорите се стремят да извлекат максимални печалби. Това може да доведе свръхпокупки, които да издигнат цената на даден финансов актив много над фундаменталната му стойност.

Именно корекциите връщат тези цени към разумните им нива.

Някои от факторите, които могат да причинят разпродажба, която да доведе до пазарна корекция включват:

 • Слаби отчети на компаниите
 • Политическа несигурност
 • Конфликти (икономически или военни)
 • Влошаване на икономическите условия
 • Непредвидени събития, като пандемията от Коронавирус

Разбира се може да има още причини, които да доведат до корекция на пазарите, но тук споменахме някои от основните.

Как да се подготвите за пазарна корекция?

Важно е да запомните, че прекомерните притеснения от пазарни корекции или мечи пазари е контрапродуктивно.

“Инвеститорите са загубили много повече пари докато се подготвят за корекции или се опитват да предвиждат корекции, отколкото са загубили по време на самите корекции.”

Питър Линч

Въпреки това е добре да сте подготвени за пазарни корекции или дори мечи пазари. Ето някои стъпки, които е добре инвеститорите да обмислят:

 1. Ако нямате финансов план, то обмислете възможностите да изградите такъв. Писменият финансов план може да Ви помогне да създадете подходящо балансиран портфейл. Освен това може да успокои нервите Ви и да улесни запазването на курса, когато пазарите станат неравномерни.
 2. Разгледайте Вашата толерантност към риск. Поемането на рискове е сравнително лесно, когато пазарът нараства, но спадът може да стресиращ. Помислете за каква загуба имате емоционален и финансов капацитет. Стоп лос поръчките също може да помогнат.
 3. Ребалансирайте редовно портфейла си. Пазарните промени могат да изкривят разпределението на активите Ви от първоначалната цел. С течение на времето активите, които са натрупали стойност, ще представляват по-голяма част от портфолиото, докато тези, които са поевтинели, ще представляват по-малко. Ребалансирането означава продажба на позиции, които са наднормено тегло спрямо останалата част от портфолиото и преместване на приходите в позиции, които са с по-малко тегло.
 4. Вземете под внимание жизнения си етап. Ако сте по-млад инвеститор, който спестява за цел, която е на 15 или повече години, имате време да възстановите след потенциален от спада на пазара. Въпреки това картината може да се промени за инвеститорите, които наближават или са в пенсия. Тогава е добре да се опитате да избегнете мечите пазари.
 5. Фокусирайте се върху дългосрочен хоризонт. Ако сте изградили солиден финансов план и добре диверсифицирано портфолио, най-добре е да игнорирате шума и да се съсредоточите върху дългосрочните си цели. Волатилността на пазара е обезпокоителна, но това е нормална и обикновено краткотрайна част от инвестирането.
 6. Не пропускайте дъната на пазарите. След като сте запазили целостта на Вашето портфолио, помислете дали дъната на пазарите не Ви предлагат да допълните към вече притежаваните активи или да добавите нови такива към портфейла си. Най-високата възвръщаемост на пазарите е в трите години след пазарните дъна.

Защитата на инвестициите срещу корекции може да бъде трудна, но постижима задача. Затова е най-добре да предприемете действия в тази посока, дори пазарната ситуация да не предполага скорошна корекция или мечи пазар.

Как да търгувате по време на корекция на пазара?

Когато купувате хляб или мляко от хранителния магазин по-ниските цени са нещо, което Ви радва, тъй като спестявате пари. За разлика от тях падащите цени на акциите изглеждат плашещо, тъй като в повечето случаи Ви струват пари.

Вече споменахме, че корекциите не са просто нещо лошо, което трябва да се случи. Те предоставят добри възможности за някои по-гъвкави и информирани трейдъри и инвеститори, и в тази част на статията ще видим как може да се възползвате от пазарни корекции.

Основните възможности са две:

 1. Допълване на портфейла с активи на по-ниски цени
 2. Заемане на къси позиции с цел извличане на печалби, докато пазара се понижава

Тъй като първата възможност изглежда сравнително ясна, поне на пръв поглед, ще обърнем малко повече внимание на втората.

Как да печелите докато пазарът пада?

Избор на точните финансови инструменти може да Ви позволи да се възползвате от пазарна корекция или мечи пазар, докато останалите треперят.

Ето и някои финансови инструменти, които могат да Ви дадат възможността да отворите къса позиция и да спечелите от падането на пазара ако успеете да го прогнозирате с точност:

С подобни инструменти освен да се възползвате от пазарни корекции можете да хеджирате своето инвестиционно портфолио. Късите позиции ще печелят при спад на пазарите и по този начин ще компенсират загубите от дългосрочните инвестиции, които имате.

За да получите достъп до подобни финансови инструменти ще трябва да регистрирате реална сметка за търговия с инвестиционен посредник (ако все още нямате) и да изтеглите платформа за търговия.

Заключение

Независимо дали фондовият пазар пада поради голяма икономическа криза или обикновена волатилност в рамките на деня, направете крачка назад, за да помислите как можете да се възползвате от ситуацията.

Създайте стратегия за диверсификация на портфолиото, проучете инвестициите си и избягвайте да се опитвате да определяте с точност кога ще се стигне до корекция или мечи пазар.

Също така разберете колко риск можете да поемете въз основа на това кога ще Ви трябват парите, които инвестирате и помислете за възможността да се консултирате с професионалист, който да Ви помогне в изграждането на ефективен и печеливш подход.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.