Как се представиха компаниите от Dow Jones през 2018?

Как се представиха компаниите от Dow Jones през 2018?


Dow Jones с най-слабо представяне за последното десетилетие.

През 2018 година Dow Jones Industrial Average (DJIA) отбеляза най-лошата си възвръщаемост за последните 10 години като се понижи с 3,5%. Ако теглото в индекса се определяше спрямо пазарната капитализация, както при повечето основни борсови индекси, то годишната възвръщаемост щеше да е положителна. 

Dow Jones претърпя едни от най-големите дневни разпродажби в историята през изминалата година (що се отнася за пунктове), както и най-големият еднодневен ръст (26 декември). В края на годината, след всичките тези вълнения индексът на сините чипове в САЩ приключи със загуба от 3,5%. Най-слабото му годишно представяне от 2008 година, в началото на глобалната финансова криза. 

По-долу можете да видите графиката на представянето на всички компоненти на Dow Jones Industrial Average през 2018 година. 14 компании отбелязаха положителна възвръщаемост, а 16 – отрицателна.

Таблицата по-долу показва по-детайлна картина на представянето на 30-те компонента на Dow Jones Industrial Average в края на годината. Компаниите са подредени в низходящ ред според техните показатели през 2018 година. Трябва да се отбележи, че General Electric (GE), третата най-слабо представила се акция в S&P500, е изключен тук. GE бе премахната от DJIA в края на юни след повече от 100 години и бе заменен от Walgreens Boots Alliance (WBA).

В тази таблица за представянето на индекса обаче влиза и General Electric. Dow стартира през 1896 година като средство за синтезиране на движенията на промишлените акции в едно число. Индексът използва тегла, базирани на цената на акциите. Merck (MRK), чиято пазарна капитализация е близо $200 милиарда е с 2,6 милиона акции. Тя може лесно да има 26 милиона акции и цената му ще бъде $7,64 вместо $76,41, а теглото му в индекса би било 0,2% вместо 2,2%.

Като се има предвид, че MRK е най-добрият компонент в индекса, по-ниското тегло би понижило възвръщаемостта на Dow Jones. Merck би си струвал същото, капитализацията му просто ще бъде разделена по различен начин.

Този ефект работи и в обратна посока. Сравнително високата тежест на Goldman Sachs – петата най-голяма съставна част на индекса тежи на Dow Jones, въпреки че е една от трите най-малки компании в индекса по отношение на пазарната капитализация.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.