Кой ще бъде следващия гуверньор на централната банка на Англия?

Марк Карни АЦБ

Марк Карни трябва да напусне поста си като гуверньор на централната банка на Англия през юни 2019 и дори преди правителството да обяви неговия наследник, се забелязват спекулации кой ще поеме ръководството три вековната институция.

Ето най-вероятните кандидати да наследят на Карни като гуверньор на английската централна банка, според проучване на икономистите от Блумбърг.

Всеки, който бъде назначен, ще се нуждае от широк спектър от умения, с финансова, академична и надзорна компетентност, за да контролира Великобритания по време на особено трудния период.

Той, или за първи път тя, ще се очаква да насочва лихвените проценти във Великобритания след кризата, като същевременно запази финансовата стабилност и навигира безпрецедентните политически и икономически усложнения от напускането на Европейския съюз.

Докато министърът на финансите Филип Хамънд показа желание да погледне в чужбина при търсенето на нов управител, проучване на Блумберг сред икономисти предполага, че може да се окаже, че ще избере кандидат от по-близо до дома.

Андрю Бейли, който е прекарал 30 години в банката, е ранен фаворит, а анкетата предлага и други фигури с родословие в АЦБ, които са начело на класацията.

Освен 59-годишният Бейли, който е директор на финансовия регулатор FCA(Financial Conduct Authority), другият голям фаворит за поста на Карни е настоящият заместник-гувенрьор, Бен Броудбент.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.