Китайският производител на телефони ZTE се спаси от фалит след сделка със САЩ

Китайският производител на телефони ZTE се спаси от фалит след сделка със САЩ
Вторият най-голям китайски производител на телекомуникационно оборудване ZTE се спаси от фалит, след като постигна споразумение търговското министерство на САЩ да премахне забраната за покупка на части от американски доставчици.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви в четвъртък, че правителството е сключило споразумение с ZTE Corp, което отменя забраната да купува части от доставчици в САЩ. Това ще позволи на втория най-голям китайски производител на телекомуникационно оборудване да се върне в бизнеса.

Съгласно сделката, ZTE ще промени борда и управлението си в рамките на 30 дни, ще плати глоба от 1 милиард долара и ще предостави 400 милиона долара гаранция. Правителството ще премахне 10 годишната забрана, но може да я активира във всеки един момент, ако има нарушения.

“Ще наблюдаваме внимателно поведението на ZTE”, каза Рос в изявление. “Ако извършат по-нататъшни нарушения, отново ще можем да им откажем достъп до американските технологии, както и да вземем допълнителните 400 милиона долара.”

Как ZTE се спаси от фалит?

ZTE преустанови основните си операции през април, след като на компанията бе наложена седемгодишна забрана поради нарушаване на споразумение от 2017 година, след като бе хваната да изнася нелегални товари за Иран и Северна Корея.

Според информация на Ройтерс, във вторник ZTE е подписала предварителен договор с търговското министерство на САЩ, включващ глоба и други условия.

Рос каза в четвъртък, че наказанието е най-голямото, което някога е налагано от щатското търговско министерство. Още миналата година на ZTE бяха наложени глоби на стойност с 2,29 млрд. долара от граждански и наказателен характер, от търговското министерство и други агенции в САЩ.

От китайският производител на смртфони не отговориха веднага на исканията за коментар в четвъртък.

Снимка: Reuters

Съгласно сделката, ZTE трябва да поддържа екип за координация, избран от търговското министерство в продължение на 10 години. Компанията вече разполага с наблюдател, назначен от съда в САЩ.

Рос, който говори за сделката пред CNBC, заяви, че не смята, че споразумението ще окаже влияние върху тарифните разговори с Китай. Именно оцеляването на ZTE е една от темите при търговските разговори на високо равнище между САЩ и Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с търговските си съветници във вторник, за да обсъди предложението на Китай да внася американски стоки за допълнителни 70 милиарда долара в продължение на една година с цел да предотврати потенциална търговска война между двете най-големи икономики в света.

Пазарна реакция на сделката за ZTE

Една от американските компании, попаднали в кръстосания огън, е Qualcomm Inc, чиито продукти имат най-голям дял чипове в смартфоните на ZTE. Отделно, Qualcomm се опитва да получи китайското одобрение за очакваното придобиване на NXP Semiconductors NV за 44 милиарда долара.

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Стивън Моленкопф заяви в четвъртък, че се надява, че сделката за ZTE ще проправи пътя за одобрението за NXP. “Надявам се, че това означава нещо добро за нас, но ние всъщност сме съсредоточени повече върху нашето индивидуално приложение”, каза Моленкопф на конференция за корпоративно управление в Ню Йорк.

Акциите на Qualcomm Inc нараснаха с 2% до 61,25 долара, докато NXP скочиха с 6,2% до 121,60 долара. В същото време, доставчикът на ZTE – Oclaro Inc нарасна почти с 1%, а Acacia Communications Inc падна с 1,5%. 18% от бизнеса на Oclaro миналата година е със ZTE, докато 30% от общите приходи на Acacia са от ZTE.

В края на май от Белия дом заявиха, че все още има заплаха за налагане на мита върху вноса от Китай на стойност 50 милиарда долара и ще я използват ако Пекин не се занимава с въпроса за кражбата на американска интелектуална собственост.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.