Китайският юан отстъпи под натиска на разгорялата се търговска война

kitaiskiat-iuan-otstapi-pod-natiskia-na-targovskata-voina
Китайският юан отстъпи до 7-месечно дъно поради разгорялата се търговска война и ниския референтен курс долар юан на Китайската централна банка

Китайският юан отстъпи до 7-месечно дъно поради разгорялата се търговска война.

В сряда Китайската централна банка определи среден референтен курс на китайски юан (ренминби) от 6,5569 за долар. Това е най-ниският курс от декември 2017 година насам. Тази новина изстреля курса долар юан (USD/CNY) до най-високата му стойност от 19 декември миналата година – 6,6145, което е с 5,5% над дъното за 2018 г.

Китайският юан поевтинява и защото централната банка на Китай се въздържа от повишаване на лихвените проценти след като Федералния Резерв увеличи лихвите с 25 базисни пункта до диапазона 1,75%-2,00%.

Освен това, Китайската централна банка намали съотношението на задължителните резерви за някои банки в неделя. В резултат на това увеличаващият се лихвен диференциал в полза на американския долар доведе до поевтиняване на китайския юан, както и до рязък скок в двойката USD/CNH (долар китайски юан).

Китайската централна банка обяви в неделя, че намалява размерът на задължителните резерви. Този ход се разглежда като вливане на 100 милиарда долара в икономиката, за да и помогне да се справи с натиска от разгарящата се търговска война със САЩ.

Изглежда, че централната банка ще предпочете да оперира с по-слаб китайски юан (ренминби), в отговор на стратегиите за търговска война на президентът на САЩ Доналд Тръмп. Слабият юан би помогнал на икономиката да абсорбира шоковете от търговска война със САЩ.

китайски юан срещу американски долар

Китайският юан ще поевтинее при търговска война

Всичко това се случва малко след като Bloomberg съобщи, че Китай се подготвя за мащабна търговска война и щатската държавна хазна може да не е имунизирана срещу удари.

Президентът на Китай Си Дзинпин председателства в неделя заседание на най-висшия орган за взимане на решения на Китай в неделя, за да дискутира отношенията между Китай и САЩ. На последвалата двудневна среща Си прекара повече от два часа в разговор за отношенията между двете най-големи икономики и призова всички провинции и министерства да се подготвят за мащабна търговска война със САЩ.

Китайските власти са стигнали до заключението, че изглежда неизбежно САЩ да наложат мита на китайски стоки на стойност 34 милиарда щатски долара на 6 юли и ще реагират със собствени “тарифи”. Противно на информациите от миналата седмица, разговори между представители на двете най-големи икономики в света не е имало. В краткосрочен план китайските служители очакват юана да поевтинее поради свързани с търговията проблеми.

Освен това, Китайската централна банка смята да се въздържи от увеличаване на притежаваните от нея американски държавни облигации и дори ще се стреми да намали размера им на вече притежаваните. Засега американските облигации остават без сериозна промяна, докато китайският юан поевтиня, но това може да се промени много бързо. Към момента е ясно, че Китай носи безпокойството на глобалните финансови пазари.

HSBC за китайския юан

В началото на годината HSBC споделиха мнението си относно представянето на китайския юан през тази година. От британската банка смятат, че ренминби може да поскъпне още срещу американския долар.

“Очакваме структурното увеличение на чуждестранните инвеститори в китайски акции и облигации да ускори темпа си тази година. Освен това, е възможно властите в Китай да толерират по-нисък курс на USD/CNY, за да предотвратят потенциални търговски търкания с щатския долар. За Китай ще е по-лесно да реформира своята валута и да либерализира капиталовата сметка от позицията на силата, а не от тази на слабостта.

Ние все още сме на мнение, че властите не искат връщане на еднопосочните очаквания за поскъпване на ренминби и следователно в някакъв момент в бъдеще ще отпуснат мерките си за изтичане на капитали, за да генерират двупосочна волатилност на валутния курс. Ето защо виждаме USD/CNY на 6,40 в края на 2019.“

Китайски юан - какво да очакваме?

Nomura за китайския юан

Билъл Хафеес, анализатор от Nomura, предполага, че спадът на китайския юан спрямо щатския долар от близо 3%, наблюдаван през последните няколко седмици, съвпадна със слаба серия от данни. Вероятна причина са и политическите предизвикателства, свързани с намаляването на задлъжнялостта, а  заплахата от търговска война допълнително ускори понижението.

“Освен налагане на подобни мита, китайските политици биха могли умишлено да отслабят валутата си като друга форма на отмъщение. По-слабият китайския юан ще подкрепи китайския износ и ще навреди на американския внос. По-слабата валута също има предимството да помогне за стабилизиране на вътрешната икономика.

Но такъв бърз спад на китайският юан е свързан с разходи, най-вече с увеличаването на рисковете за вътрешните пазари. Вече видяхме китайските акции да падат с близо 10% от началото на спада на юана”, сподели Халфеес.

Danske bank за китайския юан

Йенс Педерсeн, старши анализатор в Danske Bank, отбеляза, че ренминби остава под натиск поради притесненията относно търговията. “Увеличаването на риска от търговска война между САЩ и Китай постави под натиск китайския юан и сега очакваме още слабост от юана”.

“Вчера преразгледахме нагоре прогнозите си за USD/CNY и EUR/CNY , като предвиждаме USD/CNY на 6,70 след 12 месеца (при 6,25 преди това) и EUR/CNY на 8,38 след година (при  7,94 преди) на фона на по-нататъшно облекчаване на политиката от Китайската централна банка и ръст на изходящите потоци. Препоръчваме корпорациите с вземания и активи в китайски юани да хеджират валутния риск чрез форуърди върху кроса EUR/CNH. “

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.