Китай установява системата за плащане юан-рубла

Китай е създал системата за плащане срещу плащане(PVP) със сделки юан-рубла, с цел да намали рисковете и да подобри ефективността на валутните транзакции.

PVP системата за транзакции в китайски юан и руска рубла е започнала в понеделник след като е получила одобрение от Китайската Централна Банка, гласи изявление на системата за валутна търговия на страната.

В изявлението се отбелязва , че за първи път е създадена PVP система за търговия на юан с чужди валути. То бе публикувано в сряда на уебсайта на Китайската Система за Валутна Търговия(CFETS).

PVP системите за разплащане уреждат транзакции в две различни валути едновременно.

От CFETS заявяват, че системата юан-рубла ще намали рисковете по прехвърляне, както и тези от транзакциите в различни часови зони. Освен това, ще подобри ефективността на валутния пазар.

От системата за валутна търговия на Китай споделят плановете си за сделки с други валути базирани в инициативата „Китайския пояс и път“ като се съобразяват с процеса на интернационализацията на ренминби.

Китай има амбициозни планове да създаде Нов път на коприната за разширяване на връзките между Азия, Европа и Африка.

Русия и страните от централна Азия се смятат за основни източници на нефт и газ за Китай, който е най-големия енергиен потребител в света.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.