Китай пусна петролни фючърси, конкуренти на WTI и Брент

Китай пусна петролни фючърси, конкуренти на WTI и Брент
Два от най-големите търговци на петрол в света дадоха на петролния фючърсен контракт на Китай дългоочаквания дебют в търговията.

Два от най-големите търговци на петрол в света дадоха на петролния фючърсен контракт на Китай дългоочаквания дебют в търговията.

Суровинните гиганти Glencore и Trafigura Group бяха сред чуждестранните участници, докато фючърсите, деноминирани в юани, започнаха на международната енергийна борса в Шанхай в понеделник. След първоначалното увеличение на обема, което изпревари транзакциите за през нощта на глобалния бенчмарк Брент в Лондон, търговията се сви в края на сесията и договорът затвори на 429,9 юана за барел ($68,22).

За първи път китайски суровинен фючърс е отворен за чуждестранно участие, което се счита за критично за дългосрочния успех на договора. Най-големият купувач на петрол в света иска да оспори доминацията на Брент и нюйоркския West Texas Intermediate като глобални показатели и да насърчи използването на юана в международната търговия, ключова цел за най-голямата икономика в Азия.

Докато остава да се види дали ще успее да стане дългосрочен , участието на Glencore, Trafigura и други чуждестранни инвеститори в дебюта на договора е благодатно. Периодът от изграждането до стартирането отне цели 25 години, а скептиците заявиха, че чуждестранните инвеститори ще бъдат отблъснати от капиталовия контрол в Китай, регулаторния риск и намесата на правителството при цената на юана.

“Китай е използвал този договор по новаторски начин, за да запълни празнотата на глас, представляващ купувачите в Азия”, каза Ли Ли, анализатор на базираната в Шанхай компания за научни изследвания ICIS. “С това стартиране пазарът ще обърне повече внимание на търсенето в Китай.”

Обеми

В един момент от търговията обемът надхвърли този на Брент фючърсите, за който е типично да намалява обемите си по време на азиатската сесия. Но до 17:00 часа в Шанхай , 37,655 Брент договори са се сменили собственика. Средната дневна стойност за март е около 285 000. Контрактите с доставка през септември Брент и WTI се търгуват около съответно $ 68,22 за барел и $ 63,94, в понеделник.

Това не беше трескаво начало на търговията, което може би е точно това, което китайските власти планират. Те често трябваше да предприемат стъпки, за да потушат спекулациите на стоковите борси в страната през последните няколко години, тъй като безпрецедентната търговия на дребните инвеститори доведе до рязко люлеене на цените.

Експлозивна търговия

Glencore и Trafigura се присъединиха към търговията чрез посредници от чужбина, според Шанхайската международна енергийна борса, която е известна като INE. Други участници бяха Freepoint Commodities, BOCI Global Commodities и North Petroleum International. Сред местните компании участие взеха фирми като Unipex, Chinaoil, Cnooc Ltd. и Sinochem.

За да привлече повече чуждестранно участие, Китай ще премахне данъците върху доходите на чуждестранни лица и институции. Около 19 чуждестранни брокери бяха регистрирани да търгуват договорите от миналата седмица, съобщиха от борсата. Докато страната се надява да установи бенчмарк за глобалните петролни сделки, дали азиатската страна ще постигне тази цел, обаче бе обект на горещ дебат.

Топ купувач на петрол

Доминираният от държавата пазар е една от основните пречки за успеха на INE контрактите, според проучване на BMI на Fitch Group. Деноминацията на юана добавя още един риск за инвеститорите, загрижени за потенциалния капиталов контрол от страна на Пекин и намесата на валутния пазар, според BMI.

Подобни пречки задържаха чуждестранните инвеститори далеч от гигантските пазари на акции и облигации на страната. Междувременно фючърсите на суров петрол, които бяха тествани в Сингапур и Япония изчезнаха в неизвестност поради ниската ликвидност.

Стартирането на “петро-юан” ще бъде “огромна история” и ще увеличи използването на китайската валута в търговските споразумения, смята хедж фонд мениджъра Адам Левинсън.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.