Китай отговори на наложените от САЩ мита

Китай отговори на наложените от САЩ мита
Китай наложи допълнителни мита до 25% върху 128 американски продукта, включително замразено свинско месо, вино и някои плодове, и ядки, в отговор на американските мита върху вноса на алуминий и стомана

Китай наложи допълнителни мита до 25% върху 128 американски продукта, включително замразено свинско месо, вино и някои плодове, и ядки, в отговор на американските мита върху вноса на алуминий и стомана, съобщи китайското министерство на финансите.

Тарифите, които ще влязат в сила в понеделник, бяха обявени късно в неделя и съвпадат с списъка на потенциалните мита за американски стоки на стойност до $3 милиарда, публикувани от Китай на 23 март.

Китайското министерство на търговията (МФР) заяви, че спира задълженията си към Световната търговска организация (СТО) да намали тарифите за 120 стоки от САЩ, включително плодове. Митата за тези продукти ще бъдат увеличени с допълнителни 15%.

Осем други продукти, включително свинското месо, сега ще бъдат обект на допълнителни тарифи от 25%, се казва в съобщението, като мерките влизат в сила от 2 април.

“Суспендирането на тарифните отстъпки от Китай е законно действие, прието съгласно правилата на СТО, за да се защитят интересите на Китай”, каза китайското министерство на финансите.

Китай наложи допълнителните тарифи на фона на ескалацията на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон, предизвиквайки опасения от пълен срив на търговията между двете най-големи икономики в света.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да наложи мита китайски стоки за повече от $50 милиарда, предназначени да накажат Пекин заради обвиненията на САЩ, че Китай систематично злоупотребява с американската интелектуална собственост – обвинения, които Пекин отхвърля.

Миналата седмица министърът на финансите Стивън Мнчуин каза, цитиран от Блумбърг, че е оптимист, че САЩ могат да постигнат споразумение с Китай, което ще предотврати нуждата президента Доналд Тръмп да наложи мита на стоки от страната за поне $50 милиарда.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.