Китай наложи реципрочни мерки за 106 американски продукти

Според държавните медии, властите в Пекин ще наложат мита на 106 американски продукти в отговор на 25%-ните тарифи въведени от администрацията на Доналд Тръмп върху китайски стоки на стойност $50 милиарда.

Китай планира реципрочни мерки на същата стойност от $50 милиарда за американските продукти като датата, на която новите тарифи ще влязат в сила ще бъде обявена по-късно днес.

Плановете на Пекин са да наложи 25% мита на соята, която САЩ внася в страната, както и на автомобили и химикали. Реципрочните тарифи включват и царевица от САЩ, памук, някои продукти от говеждо месо, портокалов сок, пшеница, някои пластмасови продукти и някои тютюневи изделия. Самолетите също няма да бъдат изключение.

Все още се очаква обещаната пресконференция на китайските власти, на която е много вероятно горепосочените мерки да бъдат потвърдени.

Веднага след тези новини JPY поскъпна рязко и USD/JPY се срина с над 60 пипса от върховете за деня 106,64. В същото време фючърсите на S&P500 загубиха около 30 пункта и паднаха до 2569, а USD поевтиня срещу повечето си основни конкуренти.

Във вторник администрацията на Доналд Тръмп повиши залога в нарастващо търговско напрежение с Китай с 25%-ни мита върху повече от 1300 китайски промишлени технологии, транспортни и медицински продукти. Тарифите, представляващи около $50 милиарда от очаквания внос от Китай през 2018 г., бяха незабавно осъдени от Пекин, заедно с заплаха за ответни действия.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.