Канадски долар: Какво трябва да знае всеки трейдър?

Канадски долар: Какво трябва да знае всеки трейдър?

Какво е канадски долар?

Днешният канадски долар (CAD) е официалната валута на Канада. В някои случаи можете да чуете трейдърите да го наричат “Луни” (Loonie). Името е във връзка с характерна местна птица, чернокрил гмуркач.

Първите канадски банкноти са представени през 1817 година. Канадският паунд е приет през 1841 и въпреки сходствата в името няма нищо общо с британския паунд. През 1854 година Канада въвежда златния стандарт. Въпреки това, преобразуването в злато е спряно по време на Първата световна война и напълно преустановено през 1933 г.

През 1949 година канадският паунд е заменен канадски долар. На следващата година той се превръща в свободно плаваща валута до 1962, когато е въведен фиксиран валутен курс. През 1970 година е освободен отново и оттогава е остава плаващ.

През 1987  е въведена канадската монета от един долар, на която има чернокрил гмуркач. Той се нареча “Луни” и става синоним за канадски долар.

Историята на Канадската централна банка

Канадският премиер Ричард Бенет основава Кралската комисия по банковото дело и валута през 1933 година. По-късно той изготви предложение за създаване на централна банка в Канада. Преди създаването на Канадската централна банка – Bank of Canada (BOC), най-голямата банка в страната е Bank of Montreal.  Тя действа като банкер на правителството, а Министерството на финансите отговаря за отпечатването на канадските банкноти.

Канадската централна банка е установена през 1934 съгласно Закона за банката на Канада и е създадена като частна корпорация, за да осигури политически неутралитет. Банката е натоварена с определянето на монетарната политика на Канада и през 1944 г. става единственият емитент на канадски долар. Решенията за монетарната политика се вземат с консенсус на Управителния съвет. Той се състои от гуверньор, старши заместник гуверньор и 4-ма заместник гуверньори.

Какво движи курса на канадския долар?

1. Монетарната политика на Канадската централна банка

Мандатът на Канадската централна банка е да поддържа инфлацията в диапазона 1-3% като средство за осигуряване на стабилна ценова среда в средносрочен план. Според банката гъвкавия валутен курс на канадския долар е инструмент за постигането на тази цел, като същевременно осигурява “буфер” срещу вътрешните и външните икономически сътресения.

Централната банка може да използва конвенционални политически инструменти като увеличения и понижения на лихвените проценти, както и операции на открития пазар (други парични лостове), за да постигне целта си. Канадската централна банка може да използва и нестандартни политики като Количествени облекчения (QE), които се появиха след глобалната финансова криза през 2008 година и последвалата Голяма рецесия.

Централната банка също така има пресконференции, от които пазарите могат да получат повече информация за посоката на лихвените проценти, на базата на по-агресивната или по-миролюбивата реторика от длъжностните лица в Канадската централна банка. Освен това индикаторите за икономическа активност, като например отчетите за БВП и индекса на потребителските цени, заедно с PMI проучванията имат значителен ефект върху канадския долар.

Неочаквано положителни или отрицателни данни от тези различни индекси може да доведат пазарите до спекулации относно потенциални промени в политиката от страна на Канадската централна банка. Следователно, тази пазарни спекулации често водят до колебания на цените на канадския долар.

Американски долар канадски долар
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 USD/CAD D1

2. Пазарни настроения и канадски долар

Канада е основен износител на ключови суровини като земеделски продукти, суров петрол, дървен материал и природен газ.  Това поставя страната в началото на веригата по доставките, което прави курса на канадския долар чувствителен към промените в перспективите за глобалната икономическа активност. На практика, това може да означава, че канадския долар (подобно на австралийския) отразява промените в пазарния риск апетит подобно на борсови индекси като S&P500.

Освен това, Канада е четвъртия най-голям доставчик на петрол в света. Смята се, че големите колебания в цените на суровия петрол вероятно ще повлияят на икономическото богатство на Канада и на политиката на Канадската централна банка. Подобни движения могат да бъдат отразени в цената на канадския долар.

3. Отношенията със САЩ и канадски долар

Около 80% от износа на Канада отива за САЩ. Това означава, че промени в отношенията с южния съсед може да доведе до сериозна волатилност в курса на канадския долар. Например, натиска за предоговаряне на споразумението за свободна търговия НАФТА от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2017/18 се превърна в спор, предизвика несигурност и натежа сериозно на канадски долар (CAD).

Щатски долар канадски долар
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 USD/CAD D1

Търговия на канадски долар

Понастоящем канадски долар е 7-та най-търгувана валута в света и съставлява 5,1% от световния оборот (според Банката за международни плащания). USD/CAD (двойката щатски долар канадски долар) е 6-та най-търгувана валутна двойка в света. Това говори за изобилна ликвидност, която в повечето пъти предполага по-ниски транзакционни разходи и по-високо качество на изпълнението при търговия на финансовите пазари.

Близките икономически отношения между САЩ и Канада означават, че трейдърите могат да използват канадски долар като средство за косвена експозиция в ключовите развития на най-голямата икономика в света. “Лунито” често може да предложи възможност и вход към петролния пазар, въпреки че тази корелация намалява с течение на времето и не предполагат причинно-следствена връзка между валутите и цените на суровините.

Най-търгуваните валутни двойки с участието на канадски долар (CAD):

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.