Канада арестува финансовият директор на Huawei по поръчка на САЩ

Дъщерята на създателя на Huawei е арестувана в Канада по искане на САЩ.

Дъщерята на собственика на Huawei е арестувана в Канада по искане на САЩ.

Менг Ванжу, дъщеря на собственика на Huawei и в същото време финансов директор на компанията, е арестувана на 1 декември в Канада по искане на властите в САЩ, предаде Reuters. Менг е изправена пред екстрадиция в САЩ по обвинения за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран. Този арест изглежда изпарява надеждите за облекчаване на търговското напрежение между САЩ и Китай и нанесе удар върху фондовите пазари.

Арестуването на Менг е изненада неприятно властите в Пекин и увеличи съмненията за 90-дневното търговско споразумение постигнато между Доналд Тръмп и Си Дзинпин в рамките на срещата на Г-20 в Буенос Айрес преди само 5 дни.

Въпреки че официалната причина за ареста на директора на Huawei не се споменава, източници запознати с темата твърдят, че става въпрос за нарушаване на американските санкции срещу Иран. Нарушението се изразява в продажба на телекомуникационно оборудване на американската Hewlett-Packard на най-големия телекомуникационен оператор в Иран – Mobile Telecommunication. Стойността на продажбата е около 1,3 милиона евро.

Арестът и евентуалните санкции срещу втория по големина производител на смартфони в света могат да имат сериозно отражение върху световната верига за доставки на технологии. Акциите на азиатските доставчици на Huawei се понижиха в четвъртък. Трябва да се отбележи, че сред основните доставчици на китайската компания са и щатските Qualcomm и Intel.

Менг, един от заместник-председателите на борда на компанията и дъщеря на основателя на Huawei Рен Женгфай, беше арестуванa на 1 декември по искане на американските власти, а съдебно заседание е насрочено за петък, съобщи говорител на канадското министерство на правосъдието.

Канада арестува финансовия директор на Huawei

Реакцията Huawei и китайските власти

От Huawei потвърдиха за ареста в изявление. В него се казва, че не е била предоставена достатъчно информация за обвиненията, добавяйки, че “не са наясно с каквото и да е престъпление извършено от страна на г-жа Менг”. Тя била задържана, когато е сменяла полети в Канада, добавят от Huawei.

Китайското посолство в Канада остро се противопостави на ареста и апелира за незабавното освобождаване на Менг Ванжу. “Канадската полиция, по искане на властите в САЩ, арестува китайски гражданин, който по никакъв начин не е нарушил канадските или американските закони”, добавят от посолството в изявление на своя уебсайт.

“Китай вече направи официални изявления пред Съединените щати и Канада, настоявайки, че незабавно коригират неправилното си поведение и възстановят свободата на г-жа Менг Ванжу.” В същото време, американските власти отказаха да коментират случая.

Арестът получи силен отзвук в китайски медии и социални мрежи. Някои потребители дори призоваха за бойкот на продуктите произведени от щатската компания Apple и вместо това покупки на Huawei, с цел подкрепа към китайския производител.

Разследването на Huawei е подобно на това, което заплаши оцеляването на китайския производител ZTE Corp. През 2017  ZTE бе принудена да се признае за виновна, че е нарушила санкциите на САЩ за продажба на щатско технологично оборудване на Иран. По-рано тази година Съединените щати забраниха на американски фирми да продават части и софтуер на ZTE. Китайката компания след това плати 1 млрд. долара, като част от сделка, за да бъде премахната тази забрана.

Какво означава ареста на директора на Huawei за финансовите пазари?

Информацията за ареста доведе до спад на рисковите настроения на глобалните финансови пазари и търсене на активи убежища като японска йена. Японската валута поскъпна, което понижи валутни двойки с участието на йена – USD/JPY, EUR/JPY и GBP/JPY. Междувременно, китайският юан поевтиня и USD/CNH поскъпна с около 0,5%.

Ареста на финансовия директор на Huawei бе последван и от спад на азиатските и глобалните фондови пазари. Фючърсите на широкият американски борсов индекс SP500 се търгуват с 1,02% надолу. Другите два големи американски индекси Dow Jones и Nasdaq отчетоха дори по-големи загуби, съответно от 1,12% и 1,25%.

Борсовият индекс Hang Seng (HSI50), който отразява представянето на 50-те най-големи компании на борсата в Хонг Конг, се срина с над 2,5%. В същото време, японският бенчмарк Nikkei (JP225)се потопи с почти 2%, след новините за ареста на г-жа Менг.

Започнете да търгувате най-популярните борсови индекси в света и още над 8000 финансови инструмента при конкурентни условия с брокер номер 1 в Германия за 2018 година – Admiral Markets.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.