Какво наистина мислят централните банки за криптовалутите?

Какво наистина мислят централните банки за криптовалутите?
Осем години след появата на Биткойн централните банки започват да насочват вниманието си върху това да оценят потенциалните плюсове и минуси на криптовалутите.

Осем години след появата на Биткойн централните банки започват да насочват вниманието си върху това да оценят потенциалните плюсове и минуси на криптовалутите.

Пазителите не световната икономика се вълнуват относно две спорни точки по темата, а именно: първо – какво да правят относно набиращите популярност частни криптовалути. Второ, дали да се пуснат в обръщение официални такива.

Най-важното около Биткойн през годината:

Нека разгледаме как някои от най-големите (както и по-малки такива) централни банки се отнасят към случващото се:

Американското правителство

Федералният резерв съвсем от скоро започна да обръща внимание на криптовалутите, но централната банка на САЩ не ентусиазирана относно пускането в обръщение на официална алтернатива на Биткойн. Джером Пауъл, член на борда на ФЕД, обяви по-рано през годината, че има редица пречки пред това държавата да пусне в обръщение официални криптовалути.

Еврозоната

Европейската централна банка постоянно предупреждава за опасностите свързани с инвестирането в дигитални валути. Вицепрезидентът Виктор Констансио каза през септември, че Биткойн не е валута, а „лале“ – имайки предвид балона в Холандия през 17-ти век. Колегата му Беноа Кьоре предупреди, че Биткойн е много нестабилен и създава предпоставки за злоупотреби с данъци и други престъпни дейности. Президентът Марио Драги оповести този месец, че влиянието на дигиталните валути върху икономиката на Еврозоната е лимитирано и те не представляват заплаха за монопола на централната банка.

Китай

Тук правителство беше категорично: централната банка трябва да има тотален контрол върху криптовалутите. Частните предлагания на криптовалути (ICO) бяха забранени, както и много големи борси бяха закрити. От друга страна правителството смята, че дигитализирането на трансакциите ще повиши ефективността на разплащанията и ще позволи те да бъдат контролирани по-прецизно.

Япония

Управителят на централната банка на Япония каза през октомври, че за момента няма планове да се издават официални дигитални валути, но важно да се задълбочат изследванията относно различни сценарии около пускането им в обръщение. „Издаването на цифрова валута на централната банка за широката общественост може да се случи ако банката разшири достъпа до сметки си за всеки.“

Германия

В страната повечето граждани предпочитат да плащат в кеш и от правителството са притеснени относно навлизането на Биткойн и други виртуални валути. Тук се гледа на Биткойн като на нещо спекулативно, а не като на форма на разплащане.

Великобритания

Марк Карни отбеляза, че криптовалутите могат да доведат до потенциална „революция“ във финансите. Той посочи, че технологиите базирани на блокчейн са много обещаващи и ще позволят на централните банки да засилят защитите си срещу потенциални кибер-атаки.

Франция

Управителят на централната банка на Франция каза, че трябва да се отнасяме с много голямо внимание към Биткойн, защото няма публична институция, която да стои зад него и всички примери досега за частни валути са завършвали зле.

Индия

Правителството тук е твърдо против криптовалутите, защото създават потенциален риск за пране на пари и финансиране на терористични дейности. Въпреки това, централната банка на Индия е създала група, която да проучи как дигиталните валути подкрепени от централните банки могат да бъдат използвани като легално платежно средство.

Бразилия

От централната банка казват, че дигиталните валути не създават пряк риск за финансовата система, но въпреки това предупреждават, че трябва да се отнасяме внимателно относно прекомерния интерес към тях. Банката обеща да подкрепи „финансовите иновации, включително новите технологии, които ще направят финансовата система по-сигурна и ефективна“.

Канада

Заместник-гуверньора на Канадската централна банка, Каролин Уилкинс, която оглавява изследванията на криптовалутите каза, че те не са истинска форма на пари. „Това наистина е актив и трябва да бъде третиран по този начин. Като други и Уилкинс смята, че технологията е обещаваща и може да направи системата по-сигурна.

Южна Корея

Целта на централната банка на Корея да защити потребителите и да предотврати използването на криптовалути за престъпления. Заместник-гуверньора Шин Хо каза наскоро, че са необходими допълнителни изследвания и мониторинг.

Русия

Централната банка на Русия изрази загриженост за потенциалните рискове от цифровите валути. Управителят Елвира Набиулина каза: “ние не легализираме пирамидални схеми” и “ние сме напълно против частните пари, без значение дали са във физическа или виртуална форма”. За момента Банката на Русия предпочита да отложи решението за регулиране на финансовите инструменти, освен ако президентът Владимир Путин не настоява за действия по-рано. Централната банка ще работи с прокуратурата, за да блокира уебсайтове, които дават възможност на дребните инвеститори да получат достъп до Биткойн борсите.

Австралия

Тук възходът на дигиталните валути се наблюдава много внимателно като всеобщото мнение е, че те имат потенциал да навлязат във финансовия сектор, а също и в други сфери на икономиката.

Турция

Управителят на централната банка смята, че ако се подходи правилно, криптовалутите могат да допринесат за изграждането на финансовата стабилност в страната. Цифровите валути представляват нови рискове за централните банки, включително контрола върху паричното предлагане, ценовата стабилност и прехода в паричната политика

Холандия

Холандците са най-либерални, когато става въпрос за експериментиране с дигитални валути. Преди две години дори от правителството издадоха своя собствена криптовалута – DNBcoin(само за вътрешна употреба), за да проучат как работят виртуалните пари.

Скандинавските страни

Също както холандците повечето северни страни са начело на изследването и въвеждането в обръщение на дигитални валути. Най-старата централна банка в света, шведската Риксбанк изследва варианти, които включват базирана на цифров регистър е-крона. От банката смятат, че въвеждането на електронна крона не създава „големи пречки“ за монетарната политика.

В условия на свиването на плащанията в брой норвежката централна банка разглежда различни възможности как да използва криптовалутите за плащания. От известно време Дания се отдръпна след първоначалния си ентусиазъм като заместник-управителя на централната банка изрази съмненията си към официално предлагане на дигитални валути от централните банки.

Нова Зеландия

От РБНЗ заявиха, че обмислят бъдещи планове за емитиране на валута и как дигиталните такива може да се впишат в плановете и. В момента се работи, за да се оцени бъдещото търсене на валута в Нова Зеландия и да се прецени дали би било възможно резервната банка да замени физическата валута, която понастоящем циркулира с цифрова алтернатива”.

Мароко

Тук правителството е най-строго що се отнася до криптовалутите, подобни трансакции се считат за престъпление и се наказват от закона. Този месец властите казаха, че зад дигиталните валути не стои никоя институция и това носи значителни рискове за потребителите им.

Банката за международни плащания

От централната банка на централните банки заявиха, че не може да се игнорира растежа на криптовалутите вероятно ще трябва да разгледат дали има смисъл да издават свои собствени цифрови валути в даден момент.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.