Какво каза Уорън Бъфет за криптовалутите?

Какво каза Уорън Бъфет за криптовалутите?
Уорън Бъфет бе в CNBC в понеделник и бе запитан за криптовалутите, след като той нарече Биткойн "отрова за плъхове на квадрат" на годишната среща на холдинга му Berkshire Hathaway.

Уорън Бъфет бе в CNBC в понеделник и бе запитан за криптовалутите, след като той нарече Биткойн “отрова за плъхове на квадрат” на годишната среща на холдинга му Berkshire Hathaway.

Въпрос: Какво е това нещо, което ви дразни в Биткойн?

Бъфет: Когато купите ферма, вие гледате каква е реколтата всяка година, какви са цените и решавате дали тя е задоволителна инвестиция. Имам предвид, че вие гледате самия актив и какво произвежда той за вас. Когато купуваме бизнес, ние гледаме това, което бизнеса печели и решаваме как се чувстваме по отношение на това, което сме платили за него. Купуваме нещо, при което в края на периода ще имаме не само това, което сме купили, но и продукцията. Когато купите непродуктивни активи, всичко, на което разчитате, е дали следващият човек ще ви плати повече. Самият актив не създава нищо.

“Едно от интересните неща е златото. Ако се върнем във времето на Христос и погледнем от колко часа работа е трябвало да се откажем и ги пренесем в настоящето, ще открием, че съставният процент е една десета може би две десети от процента и трябва да го запазите през този период. То не произвежда нищо. При производствените активи може да се наложи платите повече, но купих ферма през 80-те години и всяка година виждам колко произвежда. Имам малко царевица и в края на периода получих значителен доход като все още имам и фермата. Ако аз и ти купим различни криптовалути, те няма да се умножат, просто ще седят там. Можем да ги търгуваме насам-натам между нас за по-високи цени, но в края на деня все още има едно нещо, което седи там и свършва.”

Въпрос: Те са “великата теория на глупаците”(greater fool theory), това ли е, което казвате?

Бъфет: Да, купуваш нещо, защото очакваш, че много хора ще искат да го купят, за да го продадат на други хора и ще се разраства. Това е прекрасно, защото създава нарастваща цена, създава повече купувачи и е добре ако те не го разберат. Това е другото нещо. Ако не го разбирате, вие сте много по-развълнувани, отколкото ако го разбирате. Ако купите облигации, които ще ви дават 4% годишно, няма да получите никакви изненади, те ще ви дават 4% годишно, но можете да имате всичко, което си представите, ако погледнете към нещо и кажете “това е магия”. Те го направиха с лалетата и ще го направят отново. Хората обичат да правят спекулации, харесват хазарта. Ако сте купили злато през 1942 и сте си казали “може да загубим войната(визира САЩ), трябва да бягаме в друга страна, така че нека нашите активи са в злато “, ще имате по-малко от един цент за всеки долар, който сте получили от притежаването на акции. Сега някои наричат това съхранение на стойност, мисля че те са заблудени.

Въпрос: Goldman Sachs обявиха, че ще създадат система за търговия около криптовалута, какво мислите за това решение?

Бъфет: Е, вероятно смятат, че много хора ще се развълнуват от криптовалутите или може би вече са, но те смятат, че има пари да се търгува с него. Аз не смятам, че те са изразявали мнение за стойността им. Ще бъде много изненадан ако някои от техните най-големи партньори в Goldman продадат акциите си на Goldman Sachs и си купи Биткойн. Ако хората мислят, че ще правят пари, то те ги привличат.

Въпрос: Когато туитвах вашите коментари за Биткойн, хората отговаряха ядосано с коментари от сорта” Аз си купих къща с Биткойн”, “не разбираш и трябва да млъкнеш” и тн.

Бъфет: Едно от нещата в инвестирането е, че не трябва да се интересувате от това какво мислят хората. Ако инвестирам в Apple, искам хората да мислят, че Apple е ужасна, защото ще изкупува акции обратно и ще се покачи по-бързо. Няма да се защитавате, ако купувате нещо, което произвежда нещо. Не купувате ферма, за да се защищавате ако някой дойде и ви каже “не трябва да купувате ферма”. Вие се защищавате, когато го гледате и то не създава нищо, просто чакате някой да дойде и да ви плати повече. Тогава си зависим от тълпата, която трябва да нараства и хората започват да се ядосват. А в отговор на човека, който си е купил къщата, той е направил правилното нещо, продал е Биткойн.

Въпрос: По-рано си правил грешки свързани с технологиите, не си купил Apple преди да стане компания за $700 милиарда.

Бъфет: Хубавото при закупуването на Apple е, че не ми пука дали някой ще спомене за Apple отново. При Биткойн те искат все повече хора да се присъединяват към тълпата, така че те имат всички причини да агитират пред света. Когато аз купя Apple, аз знам, че те ще си изкупят обратно акциите.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.