Bloomberg: Какво да следим при суровините?

Какво предстои на пазара на суровини според Bloomberg?
kakvo-da-sledim-pri-surovinite-bloomberg

Какво предстои на пазара на суровини според Bloomberg?

Икономистите от Bloomberg смятат, че около на пазарите на суровини се надигат няколко въпроса, докато опасенията от Близкия Изток се сблъскват с нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай.

“Става опасно. Суровините биват разклатени, тъй като инвеститорите се тревожат от пълномащабна глобална търговска война война и Белия Дом разпалва огъня срещу Иран”, смятат от Bloomberg. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изстреля някои заплахи към иранския си колега Хасан Рохани в Туитър. В същото време, държавния секретар Майк Помпео вдигна залозите с коментарите си от Калифорния.

В този контекст, тази седмица е една от най-натоварените в тримесечието, тъй като ще излязат много отчети. Големите петролни компании оглавяват списъка с Royal Dutch Shell Plc и Exxon Mobil Corp. Докато металите остават под натиск, а златото не предлага много убежище наблюдавайте Freeport-McMoran Inc., Anglo American Plc, Barrick Gold Corp. и Newmont Mining Corp.

Петрол

Тази седмица и през август инвеститорите в суровини ще насочат вниманието си към Иран след заплахите на Доналд Тръмп към един от най-големите производители на петрол в света. По рано неговия колега предупреди, че конфликтът може да нарасне до “майката на всички войни”. Петролът тип Брент поевтиня, след като нарасна с повече от 2% в понеделник.

На 11 юли се навършиха 10 години, откакто бе достигната най-високата цена на петрола в историята. През 2008 година West Texas Intermediate (WTI) удари 142,27 долара за барел, на фона на опасенията, че Израел се подготвя да атакува Иран, поради ядрената му програма. Такава атака можеше да доведе до прекъсвания на доставките от Бразилия до Нигерия.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също имаше възможност да коментира Иран късно в понеделник след консултация с австралийските си колеги. Във вторник той ще бъде домакин на събитие за религиозната свобода във Вашингтон. В средата на седмицата пък ще има изявление пред Комитет за външни взаимоотношения на Сената. В началото на август се очаква първоначалният 90-дневен краен срок за по-строгите санкции срещу Техеран.

Злато и други метали

След шест поредни седмици на спад при повечето суровини, медта и другите метали ще бъдат във фокус. Те се превърнаха в гръмоотвод поради нарастващите опасения от глобална търговска война. Политическият отговор на Китай ще бъде от ключово значение тук, тъй като инвеститорите чакат да видят дали ще има известна подкрепа на юана, който през последните няколко седмици е поевтиня заедно с медта.

Най-големите производители на злато Barrick и Newmont са сред компаниите, които ще публикуват своите отчети за второто тримесечие във време, когато цената на благородния метал падна до едногодишно дъно. Инвеститорите ще търсят улики за това как миньорите управляват разходите и техния напредък при справянето с дълга.

Отчетите тази седмица на два от най-големите производители на багери и товарни самосвали ще дадат ценни улики за това, как изглежда търсенето на суровини, на фона на нарастващото търговско напрежение. Числата от японската компания Hitachi Construction Machinery Co., която се отчита в сряда, и Komatsu Ltd. два дни по-късно, са особено полезни, тъй като те идват преди гиганта Caterpillar Inc. да обяви резултатите си на 30 юли.

Земеделски суровини

Сякаш глобалното търговско напрежение не е достатъчно да безпокои световните фермери, а несигурното време прави живота им още по-труден. Горещините и сушата в северна Европа нанесе удар върху пшеницата, ечемика и други култури. Франция, най-големия производител в европейския съюз, пък пострада от прекомерни валежи. Общото производство на пшеница в блока е на най-ниски нива за последните шест години, според Strategie Grains. В понеделник доклада на комисията за”Мониторинг на земеделските ресурси” на блока ще хвърли повече светлина върху размера на щетите. “

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.