Какво да очакваме от икономическият календар за 13-17 ноември?

През следващата седмица най-интересните данни от икономическият календар са тези за инфлацията в САЩ и Обединеното Кралство.

Индексът на потребителските цени в САЩ за октомври може да изиграе важна роля при определянето на пазарните очаквания по отношение на това колко пъти ФЕД ще повиши лихвите през 2018.

Във Великобритания, въпреки че смятаме, че инфлацията ще се ускори допълнително, не очакваме това да има сериозно влияние върху плановете на АЦБ за монетарната политика. От английската централна банка предвиждат инфлацията да достигне пика си именно през октомври.

Освен тях икономическият календар ни предлага други интересни събития от САЩ и Великобритания, както и от Китай, Канада и Австралия.

 

Понеделник, 13 ноември

В първия ден от седмицата няма съществени икономически данни.

 

Вторник, 14 ноември

По време на азиатската сесия ще бъдат публикувани индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в недвижими имоти в Китай през октомври. Прогнозите са индустриалната продукция и инвестициите в недвижими имоти да се забавят, докато продажбите на дребно да ускорят ръста си.

В 09:00 ще излязат данни за потребителската инфлация и БВП на Германия.

Фокусът ще бъде върху индексът на потребителските цени във Великобритания за октомври. Очакванията се, че и основният и базовият показател ще направят тик нагоре съответно до 3.1% и 2.8%. Малко вероятно е този ръст да направи сериозни промени в очакванията за следващо повишение на лихвите от страна на АЦБ, за което пазарната оценка е декември 2018. От АЦБ завиха, че инфлацията вероятно ще достигне своя пик през октомври.

Доклада за БВП на еврозоната през третото тримесечие, както и проучването на института ZEW ще бъдат оповестени в 12:00.

Октомврийският индекс на производствените цени в САЩ ще бъде публикуван в 15:30.

Сряда, 15 ноември

В 01:50 ще бъде публикуван докладът на БВП на Япония през третото тримесечие.

Важният индекс на заплатите в Австралия за третото тримесечие ще излезе в 02:30. Предвижданията за възнагражденията да запазят растежа от 1.9% г/г и 0.5% м/м.

В 11:30 ни очакват данните за заетостта в Обединеното Кралство през септември. Безработицата вероятно ще остане на най-ниските си нива от 1975 година 4.3%, докато средните почасови доходи може леко да забавят растежа си.

Основното събитие за деня ще бъде публикуването на данните за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ през октомври. Основният индекс на потребителските цени вероятно ще се понижи, а базовият може леко да се ускори. Предвижданията са продажбите на дребно да отбележат минимален ръст. Дори и тези данни да разочароват, това едва ли ще бъде достатъчно да намали значително очакванията за още едно вдигане на лихвите през тази година. В момента пазарите оценяват шанса за повишение през декември на 92%.

Сведенията на EIA за петролните запаси в САЩ ще излязат в 17:30.

 

Четвъртък, 16 ноември

По време на азиатската търговия австралийското бюро за статистика ще публикува доклада си за заетостта през октомври. Пазарът на труда се затегна значително през последните месеци и няма причина това да не продължи и през този. Безработицата може да отбележи тик нагоре до 5.6%.

Продажбите на дребно във Великобритания през октомври ще бъдат обявени в 11:30. Прогнозите са, че основният и базовият показател ще нараснат със скромните 0.1% м/м.

В 12:00 ни очаква вторият прочит на индекса на потребителските цени в еврозоната през октомври.

Производственият индекс на ФЕД Филаделфия ще излезе в 17:00.

Петък, 17 ноември

Погледите ще бъдат насочени към потребителската инфлация в Канада за октомври. Очакванията са тя леко да се забави, но да остане на стабилни нива. Тези данни ще бъдат наблюдавани отблизо, тъй като ще изиграят важна роля при оформянето на очакванията за следващо повишение на лихвите от КЦБ. Понастоящем, пазарите определят шанса за повишение през декември на само 15%, но през януари вероятността нараства до почти 50%.

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.