Какво да очакваме от първоначалните данни за БВП на Великобритания за първото тримесечие?

Какво да очакваме от първоначалните данни за БВП на Великобритания за първото тримесечие?
Днес в 11:30 ще бъде публикуван първият прочит на данните за БВП на Великобритания през първото тримесечие като пазарният консенсус е за ръст от 0,3% тр/тр и 1,4% на годишна база.

Днес в 11:30 ще бъде публикуван първият прочит на данните за БВП на Великобритания през първото тримесечие като пазарният консенсус е за ръст от 0,3% тр/тр и 1,4% на годишна база.

Ако пазарните очаквания се оправдаят това ще означава забавяне на тримесечния растеж, след 0,4% в края на 2017, но то няма да повлияе на годишните изчисления, които ще се запазят на 1,4% за трето поредно тримесечие. Това са най-бавните темпове на експанзия от средата на 2013 година.

Ето и какво очакват някои от големите търговски банки от предварителните данни за БВП на Великобритания.

Barclays

Поради климатични фактори, подчертаваме риска от временна низходяща изненада за прогнозата ни за ръст на БВП на Великобритания от 0,3% през първото тримесечие. Всеки негативен прочит обаче ще бъде компенсиран през следващите месеци.

Citi

Студеното време и отслабването на световната търговия вероятно ще натежат на растежа на производството. По този начин рисковете клонят надолу вместо нагоре. Строителството изглежда е най-слабият компонент на БВП.

Danske Bank

Според показателите, растежът на БВП ще се забави през първото тримесечие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017, въпросът е с колко. Докато PMI индексите показват, че растежът на БВП вероятно ще се забави до 0,3%, оценката на NIESR е само 0,2%. Смятаме, че ръстът на БВП е бил 0,25%, което означава годишен темп на растеж от 1,4%(не се изненадвайте, ако е само 1,3%), който е сред най-ниските в развитите икономики.

Отчитайки реалното увеличение на заплатите и намеренията за бизнес инвестиции, трудно е да видим сценарий с много по-голям растеж на БВП в Обединеното кралство през тази година въпреки политическото споразумение за прехода.

Nomura

Прогнозираме ръст на БВП от 0,3% тр/тр, според първия прочит на данните за първото тримесечие. Както обикновено, в първата оценка няма подробности за компонентите на разходите. Тъй като първоначалните данни се състоят от само 40% от използваната информация за окончателната оценка на БВП, тя може да бъде предмет на значителни ревизии в бъдеще.

Свързани публикации

About Борис Петров 2943 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.