Как валутните инвеститори се подготвят за пълна търговска война?

Как валутните инвеститори се подготвят за пълна търговска война?
На валутните пазари, инвеститорите не чакат да разберат дали всички тарифни заплахи, които бяха хвърлени в последните дни, ще доведат до пълна търговска война, смятат анализаторите от Блумбърг.

На валутните пазари, инвеститорите не чакат да разберат дали всички тарифни заплахи, които бяха хвърлени в последните дни, ще доведат до пълна търговска война, смятат анализаторите от Блумбърг.

Някои капиталови мениджъри започнаха да се трупат около традиционни убежища като йената, други намаляват експозицията си във валута и дори тези, които не залагат много се нареждат на редицата, и хеджират само за всеки случай.

Притесненията идват от плана на Доналд Тръмп да наложи мита на вноса на стомана и алуминий, които може да дерайлират световната икономическа експанзия. Европейският съюз вече отговори, като подготви наказателни мерки върху традиционни стоки от САЩ ако Тръмп изпълни заплахите си. Оставката на Гари Кон направи някои инвеститори неспокойни: JPY поскъпна, докато MXN и CAD потънаха.

“Валутите могат да бъдат много малки, но остри предмети, където малка експозиция може да има голямо въздействие”, каза Джийн Таннуцо, портфолио мениджър в Columbia Threadneedle Investments. “Така че можете да видите, че все повече мениджъри просто избягват експозициите във валута.”

Първоначалната реакция на трейдърите е да подкрепят йената и в по-малка степен швейцарския франк – оазисите на валутния пазар. Миналата седмица японската валута достигна най-високите си нива от 2016 след обявяването на митата на Доналд Тръмп. USD се оказа уязвим като продължи миналогодишното си прекатурване, докато облигациите поскъпнаха, тъй като пазарите са насочиха към по-нискорискови активи.

Отстъпление

Според Тануцо отговорът на задаващите се търговски войни е да се намали валутния риск.

Миналата година той намали експозицията си в MXN и CAD, в своя $4,2 милиарден Columbia Strategic Income Fund, поради загрижеността, че преговорите за НАФТА може да бъдат мъчителни. Фондът е имал около 4% от валутната си експозиция, разделена между двете валути, преди да продаде позициите си в песо в средата на 2017  и е намалил тези в “лунито” в края на миналата година.

“Вероятно за първи път от доста време насам, изобщо не сме имали експозиция в канадски долар или мексиканско песо, а една от най-важните причини за това са преговорите за търговията”, каза той.

Този ход се оказа далновиден. Тръмп използва митата като коз в преговорите по НАФТА, като каза, че САЩ няма да намалят таксите върху мексиканската и канадската стомана и алуминий, освен ако страните не се договорят за преустройство на споразумението.

Според запознати, администрацията също така обмисля мита за широк кръг китайски внос.

Поглед на дребно

Някои инвеститори виждат начин да се заложи, че световната икономическа експанзия ще оцелее в търговския скандал. Адриан Оуенс, мениджър на пари в GAM (U.K.) Ltd., не пренебрегва риториката на търговията. Според него най-добрия начин за управление е чрез валути, които имат силни местни специфики, които ще издържат на временната волатилност. Той се фокусира върху Норвегия и Швеция, защото изглеждат евтини и данните сочат икономическа сила.

За да се предпази от опасността от спад в цените на кроните, епичните търговски напрежения, които подкопават глобалния растеж и търсенето на петрол в Норвегия, той хеджира с позиции като тези, които печелят от JPY.

Кои ще са губещите?

Намалената глобална продукция и пониженият риск апетит са заплаха и за валутите на развиващите се пазари, каза Майк Моран, ръководител на икономическите изследвания за Северна и Южна Америка в Standard Chartered.

“Тези търговски войни не осигуряват положителна среда за развиващите се пазари”, каза Моран. Тези страни са “по-чувствителни към световната търговия, така че всичко, което я наранява, би имало неблагоприятно въздействие върху тях”.

На този фон Ричард Бенсън, ръководител на портфолио инвестициите в “Милениум Глоубъл Инвестмънтс”, който управлява $14 милиарда , залага срещу китайската валута като част от позиционирането си за увеличаване на търговското напрежение.

Доларовата дилема

И какво означава всичко за долара?

Световната търговска война може да предизвика проблеми. Анализаторите на Barclays Plc прогнозираха, че растежът на САЩ ще се охлади с 0,2%  вследствие на митата за стомана и алуминий – тенденция, която може да се усили в зависимост от реакцията на търговските партньори.

Това би било тревожно развитие за САЩ, като увеличаването на търговията и бюджетните дефицити ги оставят по-зависими от всякога от международното търсене на дълга си.

“Това е като меч с двойно остриета”, каза Таннуцо. “В крайна сметка доларът трябва  да се засили в краткосрочен план срещу валутите, засегнати от тарифите. В дългосрочен план обаче може да остане под натиск, защото трябва да финансира големи и нарастващи дефицити по текущата сметка. ”

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.