Как да различим реален от фалшив пробив?

Как да различим реален от фалшив пробив?
Техническият анализ на финансовите пазари ни предлага множество инструменти, за да определим ключовите нива на графиките.

Техническият анализ на финансовите пазари ни предлага множество инструменти, за да определим ключовите нива на графиките. Ние ги чертаем на база на предходни върхове и дъна, намираме ги използвайки нива на Фибоначи, пивот точки, тренд линии и т.н.

На пръв поглед, теорията ни дава съвсем прост подход: ако цената пробие важно ниво, това означава тя продължи да се движи в тази посока.

На практика това се случва, само ако пробивът е реален, като в повечето случаи не е така. Понякога цената пробива важното ниво, но не извършва значително движение след това. Напротив, тя се връща в предходния рейндж и пробивът се оказва фалшив.

Как можем да разберем дали пробивът е реален или фалшив? След като цената премине дадено ниво ще имаме един от тези два сценария. Ясно е, че подходът при двата случая ще е различен. Нека разгледаме няколко техники, които ще ви дадат по-ясна представа как да се ориентирате в подобни ситуации.

За пробив ни трябва критично ниво

За да говорим за пробив, първо трябва да намерим важно ниво, което да бъде пробито. Колкото повече пъти цената е „докосвала“ линията на съпротива/подкрепа, толкова по-важно ще е това ниво и ще е по-вероятно пробивът да е реален. Може да потърсим дадени фигури (ценови канали, триъгълници, флагове и т.н. ) на графиката, за да ни е по-лесно да открием критично ниво. Колкото е по-важно нивото, толкова по-трудно ще го пробие цената, но и от друга страна, толкова по-значимо ще е движението след това.

Как да търгуваме фалшивите пробиви?

Запомнете, че фалшивите пробиви са много по-чести от реалните такива. Това, което правят начинаещите трейдъри, е да отварят сделка при всеки пробив и много често биват изхвърлени от пазара от големи инвестиционни трейдъри.

Фалшив пробив имаме, когато цената се върне в предходния диапазон и остане там. Това може да стане веднага след пробива и до четири свещи след него. При втория случай говорим за бичи/мечи капан. Ориентир за подобен капан може да служат свещни формации, които сигнализират промяна посоката на цената, в зоната на пробива.


Фалшивите пробиви е най-добре да се търгуват в посока на тренда.  Обърнете внимание, че малките времеви интервали (М1, М5, М15) не са добри за търгуването на фалшиви пробиви, защото при тях ценовото движение е много хаотично. За тази цел е най-добре да се разглеждат времеви интервали по-големи от час.

Случая, който разглеждаме се нарича фалшива конфигурация, с други думи фалшив пробив на вътрешен бар. Ако видите вътрешен бар, има голяма вероятност пробивът му така както пробива на големия бар да е фалшив.

Случая, който разглеждаме се нарича фалшива конфигурация, с други думи фалшив пробив на вътрешен бар. Ако видите вътрешен бар, има голяма вероятност пробивът му така както пробива на големия бар да е фалшив.

Как да търгуваме реални пробиви?

Всеки опит да се търгува пробив в посока на ценовото движение трябва да е много добре обмислен. Много често трейдърите поставят например Sell Stop под нивото на подкрепа, поръчката се активира по-късно, но след това цената се връща на предходно по-високо ниво и се реализира загуба.

За да се избегне подобен риск, много трейдъри отварят позиция след като свещта затвори с тяло под критичното ниво. Въпреки това и тук сме свидетели на множество фалшиви пробиви.

За да увеличите шансовете си за печеливша сделка, обърнете внимание какъв вид е свещта, която се образува в момента на пробива. Дължината й трябва да е поне 2 или 1.5 пъти по-голяма от тази на средните свещи. Също така трябва да има цяло тяло (да не е например доджи).

Ако свещта при пробива отговаря на горепосочените условия, трябва да изчакаме да видим каква ще е и следващата свещ. Тя трябва да е с по-малко тяло и да затвори под нивото на пробива.

 

Ако втората свещ затвори близо до нивото на пробива, можем да отворим поръчка на пазарна цена. Ако свещта затвори далече от това ниво, трябва да поставим Sell Limit близо до нивото.

При фигури като глава и рамене нивото на пробив се тества няколко пъти и поради тази причина не трябва да се избързва с влизането в позиция.

Търговията на пробиви е свързана с по-големи рискове и затова и риск мениджмънтът ви трябва да е по-различен. Най-добре е стоповете да се поставят на нулата или на много по-ниски нива в сравнение с търговия при рейндж или тренд.

Съотношението риск/печалба трябва да е 1:4, 1:5, при положение, че цената тръгне в предвидената от вас посока.

Не забравяйте да вземе под внимание и пазарните настроения, важни икономически новини и бъдете благоразумни. Те също могат да ви помогнат да прецените естеството на ценовото движение.

Независимо дали говорим за реален или фалшив пробив, магическата дума, която трябва да ви води при влизане в позиция, трябва да е „потвърждение“. „Реалните“ пробиви искат повече потвърждения отколкото фалшивите.

 

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.