7 съвета затова как да победите пазара

Как да победите пазара

В тази статия ще споделим 7 съвета, които е добре да имате предвид, за да изградите успешна кариера на финансовите пазари. Като за начало трябва да запомните, че успешните трейдъри и инвеститори не спират да се учат и да правят изводите си от своя опит, независимо добър или лош.

Финансовите пазари могат да бъдат оприличени като влакче на ужасите. В даден момент трейдърите и инвеститорите могат да се чувстват на върха на света, а в друг да са отчаяни и да са готови “да хвърлят кърпата”. Най-важното нещо е да извлечете поуките от тези моменти и да трупате знания и умения през цялото време.

По-долу ще споделя накратко някои съвети, които ще Ви помогнат да търгувате успешно по време на бичи пазари, мечи пазари, избори, светкавични сривове (flash crashes) и още. Да започваме!

1. Настройте се към средата.

Финансовите кризи са ужасно време за много хора по света, но поради високата волатилност може да са прекрасно време за трейдърите, които останат гъвкави. Важният урок тук е винаги да се приспособявате към търговската среда.

Когато S&P 500 се движи нагоре с по 50 пункта на ден няма причина бързо за излизате от сделка. Оставате печелившите Ви сделки да се развият. Опитайте да прибирате максимални печалби от пазара и да ограничавате загубите.

В същото време, когато пазарът се забави от първостепенно значение е и трейдърът да забави темпото и да не прекалява със сделките (overtrading). В такива моменти е по-добре да изчакате точния момент за влизане в сделка, отколкото да се опитвате да “стреляте в тъмното”.

2. Не прекалявайте с търговията

Търпението и изчакването на точните модели за влизане в сделка ще помогнат на трейдъра да остане печеливш в дългосрочен план. Нетърпеливият трейдър може да започне да сключва сделки на лоши цени и да прекали с търговията в опит да управлява лошите позиции.

Да овладеете навика за свръх търговия е ключов за успеха на финансовите пазари. Особено при хора, които изпитват удоволствие от търговията, т.нар. “overtrading” е често срещана грешка, която е трудно да бъде изкоренена.

Важно е бързо възможно най-бързо да разпознаете, че прекалявате със сделките и да започнете да контролирате позициите си на пазарите.

3. Премахнете шума

Бичият пазар от 2009 до 2019 година много точно показва, че трябва да се научим да игнорираме пазарния шум и да се доверите на инстинктите си. Четенето и слушането на последните новини може да доведе до емоционални решения, които в повечето случаи причиняват повече вреди, отколкото ползи на портфолиото Ви от финансови инструменти.

Днес всички медии бълват стотици новини, 24 часа в денонощието. Част от тях са много екстремни и макар пазарите в някои случаи да реагират на тях, това не означава, че Вие трябва да влизате или излизате от сделки. Не прибързвайте да взимате решения за влизане и излизане от пазара, базирани на настоящи новини.

След като трейдър и инвеститор натрупа опит на пазарите, той вече е изградил собствен инстинкт и собствените му идеи са най-важни.

Високочестотна търговия на финансовите пазари

4. Оставете компютрите да водят

Светкавичните сривове през последните години показаха по най-ясния начин, че трейдърите трябва да са запознати с действията на роботите за търговия. Ще е доста неприятно да видите на екраните пред Вас как всички цени купува и продава магически изчезват, докато пазарът преминава към свободно падане.

Обясненията на тези светкавични сривове може да са различни, но в повечето случаи зад тези сривове се крият известните високочестотни роботи (High frequency traders, HFT). Тези алгоритми успяват светкавично да издърпат ликвидността от пазарите, а трейдърите остават изумени.

В такива моменти не трябва да изпадате в паника. Загубите в такива дни може да са драстични, но не се поддавайте на емоциите и запазете хладнокръвие преди да вземете решения за влизане и излизане от пазара. Търговията в такива дни може да промени Вашите виждания за пазарите завинаги.

Сега, когато високочестотните роботи за търговия се развиват изключително бързо и заемат все по-голям дял от пазарите, за съвременните трейдъри е задължително знаят как работят тези алгоритми.

5. Само цената има значение

Колкото и да обичате дадени акции (или други финансови инструменти) и колкото и големи печалби да са отчели определени компании, единството, което има значение е цената.

Ако сценарият, който сте имали предвид не се изпълнява по начина, по който очаквате и цената продължава да пада, то нещо не е наред и трябва да предприемете действия. Позицията Ви трябва да бъде намалена или напълно премахната. Както вече споменахме само цената има значение.

Научете повече за инвестициите в акции с нашия видео курс. Кликнете на линка и вземете Вашите 9 безплатни урока сега:

6. Страхът означава нещо

Изследвайте движението на VIX (“индексът на страха”). VIX измерва пазарните очаквания за волатилност през следващите 30 дни и може да даде на трейдърите полезна информация затова какво да очакват във всеки даден ден.

7. Дисциплина

Бъдете дисциплинирани и следвайте правилата си. Един търговец на финансовите пазари трябва да остане дисциплиниран през цялото време, за да бъде успешен в дългосрочен план.

Наличието на набор от правила, които да следвате ежедневно е от първостепенно значение и може да помогне за запазването на капитала, избягването на свръх търговия и контрол на емоциите.

След като прекарате известен период на пазарите и натрупате определен опит ще приемете, че финансовите пазари изключително наподобяват реалния живот. Те не са нито с Вас, нито срещу Вас. Пазарите просто са място, където цените се движат нагоре надолу въз основа на голямо разнообразие от фактори.

Запомнете, че може би най-важния аспект в оцеляването на финансовите пазари е да бъдете дисциплиниран и да управлявате риска. Това може да са трудни умения за научаване и от начинаещи, и от опитни трейдъри и инвеститори. Въпреки това са задължителни за тези, които искат да постигнат успешна кариера на пазарите.

Все пак, за финал нека да отбележим, че с достатъчно отделено време и точни насоки, финансовите пазари може да се окажат печелившо хоби и дори успешна кариера.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.