Как да извлечем максимума от форекс тренд?

kak-da-izvlechem-maksimuma-ot-forex-trend
„Просто следвай тренда“, казват специалистите. „Купувай при възходящ тренд и продавай при низходящ. Толкова е просто колкото звучи“.

„Просто следвай тренда“, казват специалистите. „Купувай при възходящ тренд и продавай при низходящ. Толкова е просто колкото звучи“.

Всеки, който някога е търгувал, знае, че нещата не са чак толкова прости. Един древен циатат, припсван на Леонардо да Винчи, гласи: „Най-просто изглежащите неща понякога са най-сложни“. Целта на тази статия е да се разяснят някои ключови моменти при търговията по тренд, с цел изграждане на по-ясна и ефективна пазарна стратегия.
Пазарът може да има две моментни състояния – тренд (ясно изразено възходящо или низходящо движение на цената) или рейндж (цената се движи хоризонтално, без ясно изразена посока).

Използвайте трендлинии

Нека започнем от най-простото – какво представлява трендлинията? Това е един от най-популярните трейдинг инструменти, който много от играчите на пазара игнорират като се опитват да включват по-комплицирани средства за прогнозиране на движенито на цените. Все пак прецизно начертани трендлинии могат да бъдат много полезни за сключването на печеливши сделки.
Главната цел на трендлиниите е да дадат ясен поглед върху дадена графика. Начинаещите трейдъри чертаят множество от трендлинии, но това може да доведе само до объркване. Целта на професионалистите е да намерят най-забележимите и открояващи се трендлинии и да работят с тях: ако една трендлиния се забелязва лесно, това означава, че голям брой трейдъри ще я ползват. Поради този факт, вероятността тази трендлиния да бъде пробита е малка.
Трендлинията трябва да свъзрва поне две точки и също така трябва да има наклон. Ъгълът, под който се чертае, трябва да е поне 45 градуса и втората точка трябва да поне на 20-30 свещи отстояние от първата.
Ако начартаем 2 успоредни трендлинии (цената остава между тях), то ние вече имаме тренд-канал. Тази структура помага на трейдърите да се ориентират по-лесно, когато има наличие на ясно изразен тренд. Обърнете внимание, че тези две линии имат различна важност. По време на възходящ тренд линията на подкрепа е водеща, докато при низходящ тренд водеща е линията на съпротива. Това е така, защото ако някоя от тези линии бъде пробита, то ще е налице обръщане посоката на тренда.

Търгуване по тренда

Логиката е да се отварят позиции в посоката на тренда. Най-добре е да се разгледат възможно най-много времеви интервали. Нека да разгледаме стъпките за изграждане на стратегията за търговия:
1. Открийте наличието на тренд с помощта на технически индикатори. След това проучете как изглежда той на различните времеви рамки.
2. Планирайте вход за отваряне на позиция. Покупката при отласкване на цената от линията на подкрепа е много по-безрискова от покупката при пробив на линията на съпротива. Потърсете наличието на различни фигури или формации от свещи. Не бързайте с влизането в позиция. Бъдете търпеливи и изкчакайте оптималния момент за вход.
3. Лимитирайте загубите. Ако търгувате при възходящ тренд, един възможен вариант е да поставите стоп-лос под предходното дъно, но разбира се може да ползвате и други похвати за минимизиране на потенциална загуба. Много е важно да се отбележи, че залагаме на това цената да продължи да се движи в посоката на текущия тренд. Ако прогнозата ни е грешна, трябва възможно най-бързо да излезем от губещата позиция. Поради тази причина трейдърите в посока на тренда поставят стоповете така, че евентуалните загуби да са съвсем малки. Ако прогнозата ви е грешна, опитайте да си изведете поуки от нея и продъжете напред.
4. Определете нивото на желаната печалба. Най-добре е то да бъде избрано още преди да сте отворили позицията. Когато то бъде достигнато, може да заторите позицията и да се поздравите с успеха. Не местете нивото на желана печалба по-високо или по-ниско. Както споменахме то трябва да е определено още преди да сте отворили сделката. Винаги ще имате възможност да отворите нова позиция. Тейк-профитът винаги трябва да е по-голям от стоп-лоса. Съотношението риск/възвръщаемост трябва да е поне 1:2.

Обънете внимание, че трендлиниите ви дават възможност да сте по-гъвкави и да максимизирате печалбата като минимизирате риска. Ако сте по-опитен трейдър, може да пробвате да отваряте на части желания от вас обем за търговия. Например стартирате с една четвърт от предвидения обем и ако цената тръгне във прогнозираната посока, добавяте още към позицията. При този подход, ако прогнозата ви е грешна, ще загубите по-малко. Ако прогнозата е правилна, ще спечелите повече от това ако не добавяте към първоначалното количество. Правилото гласи – добавяйте към печелившите позиции и никога не правете това при губещите такива.
Затварянето на позицията също може да стане на части. Трендът не продължава вечно, затова поетапно затваряне на печалбите ви позволява да останете на пазара по-дълго време като не рискувате целия обем на позицията. Също така може да добавите към стратегията си и трейлинг стоп или да преместите в даден момент стопа „на нула“.

Като финал трябва да добавим, че може да сте гъвкави относно някои неща (например поетапно или не ще отворите позицията), но при други трябва да има ясно зададени параметри, които да не се променят (местене на стоп-лос на губеща позиция или промяна нивото на желана печалба).

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.