Къде е най-евтино да копаем Биткойн?

Къде е най-евтино да копаем Биткойн?
Биткойн се очерта като световен феномен. Той започна от нещо, за което се говореше само онлайн между ентусиасти, а в момента има постоянно присъствие във всички големи новинарски емисии.

Биткойн се очерта като световен феномен. Той започна от нещо, за което се говореше само онлайн между ентусиасти, а в момента има постоянно присъствие във всички големи новинарски емисии.

Стойността на Биткойн се повиши до рекордни върхове в края на 2017, преди да отбележи рязък спад през януари 2018 г. Оттогава обаче цената му възстанови част от загубите и криптовалутата продължава да присъства в заглавията.

Едно от нещата, от които хората най-много се интересуват, е да научат как работи Биткойн. По-конкретно, хората са любопитни за минния процес, как работи и колко могат да спечелят от него. Копаенето е скъпо и тъй като все повече хора създават платформи и се извличат повече монети, то става все по-трудно и по-скъпо.

Преди време нашата компания-майка Crescent Electric Supply Company проведе проучване на разходите за добив на Биткойн във всеки щат в САЩ, използвайки средни данни от три минни съоръжения и средната цена на електроенергията във всеки щат. Те стигнаха до някои доста интересни резултати, които показва как разходите могат да се различават значително в зависимост от това къде живеете.

Ние от EliteFixtures.com решихме, че искаме да разширим обхвата на това проучване. Така че, отидохме по целия свят. Разгледахме цената за извличане на един Биткойн в 115 различни страни въз основа на средните стойности на електроенергията според данните на правителството, данни за комунални услуги и/или световни доклади от IEA, EIA, OANDA и др.

За минните платформи използвахме AntMiner S9, AntMiner S7 и Avalon 6. Успяхме да изчислим колко дни ще отнеме да изкопаем една монета и колко енергия ще използваме. Базирано на трудността на копането, когато проучването ни завърши през януари 2018, AntMiner S9 ще използва 17,773,344 киловата и ще отнеме 548,56 дни, за да изкопаен една монета. S7 ще използва 45,889,008 KW и ще му отнеме 1580,2 дни, а Avalon 6 ще използва 55,294,344 KW и ще копае 2194,22 дни за една монета.

Ето какво открихме, след като обработихме цифрите:

Южна Корея е най-скъпата страна като добив на една монета струва $26 170. След нея се нареждат съответно Ниуе, Бахрейн, Соломонови острови и островите Кук, които завършват първите пет. В другия край на класацията е Венецуела със само $531 разходи за един Биткойн. Техните цени на електроенергията са силно субсидирани от правителството, което води до невероятно ниски цени. Тринидад и Тобаго, Узбекистан, Украйна и Мианмар обобщават останалите от петицата на най-евтини държави.

САЩ са 41та най-евтина държава за копаене на Биткойн с разходи от $4 758. Русия, която основен хъб е малко по-напред с $4 675, докато Китай се нарежда на 17 място като най-евтината страна за копаене с $3 172.

Нашите изводи показват, че мястото, където живеете може да се отрази значително на разходите ви за копаене и  съответно на вашите печалби. Преди да започнете вероятно си заслужава да се консултирате с местната компания за комунални услуги, за да видите точно колко плащате за електроенергия.

Карта на разходите за копаене на Биткойн по света:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.