Къде да инвестираме през 2019 – Morgan Stanley

Според Morgan Stanley щатските акции не са най-добрата инвестиция през 2019.

Акциите от развиващи се пазари имаха трудна година, но това може да се промени значително през следващата, заявиха от Morgan Stanley в техните Глобални Стратегически Перспективи за 2019 година.

Прогнозираният обрат при развиващите се пазари е една причина, поради която от инвестиционната банка предпочитат акциите от тези икономики пред американските през 2019. От Morgan Stanley заявиха, че подобряват статута на акциите от развиващи се пазари за 2019 година от “слаби” до “силни”. В същото време, американските акции бяха понижени до “слаби”.

“Ние смятаме, че мечия пазар за развиващите се пазари почти приключи”, казват от банката в доклада си, предполагайки, че акциите на развиващите се пазари скоро може да нараснат. “Заемаме относително по-големи позиции и добавяме към развиващите се пазари”.

Развиващи се пазари

Много инвеститори се оттеглиха от развиващите се пазари през 2018 и купиха повече активи в САЩ, поради скока в доходността по облигациите и поскъпващия щатски долар. В същото време, финансовите проблеми в страни като Турция и Аржентина ескалираха. Така дадоха на инвеститорите повече причини да продадат своите притежания на развиващи се пазари.

В резултат, MSCI Emerging Markets Index, който измерва акциите в 24 страни, загуби около 16% до края на ноември 2018. Но основният сценарии на Morgan Stanley е за ръст от 8% до декември 2019, спрямо сегашните нива. Така MSCI Emerging Markets ще изпревари прогнозите от 4% за S&P500 и MSCI Europe Index.

От MS предпочитат акции от развиващи се пазари пред тези от САЩ, защото прогнозират стабилен растеж в тези икономики през 2019 година. От друга страна, от инвестиционната банка предвиждат забавяне на експанзията в Съединените щати.

От банката очакват растежа на САЩ да се забави от 2,9% през тази година до 2,3% през 2019  и 1,9% през 2020 г. Подобно забавяне вероятно ще влоши перспективите пред щатския долар.

В сравнение, растежът сред развиващите се пазари се очаква да отслабне леко от 4,8% през тази година до 4,7% през 2019. След това от Morgan Stanley прогнозират обратно връщане на 4,8% през 2020 година.

Прогнози на Morgan Stanley

Къде да инвестираме парите си през 2019?

От MS смятат, че сред развиващите се пазари има някои настина “силни” страни като Бразилия, Тайланд, Индонезия, Индия, Перу и Полша. Банката смята за “слаби” Мексико, Филипини, Колумбия, Гърция и Обединение Арабски Емирства.

От Morgan Stanley също така предпочитат т.нар. “акции със стойност” пред “акции на растежа”. Акциите със стойност се свързват с компании, които се търгуват под цената, на която някой смята, че трябва да се търгуват. В същото време, акциите на растежа са компании, които имат сериозен потенциал за ръст.

“Ние смятаме, че акциите със стойност са концентрирани във финансите, материалите, енергийния сектор и комуналните услуги”, споделят от MS. От банката добавят, че имат “силно” мнение за всички тези 4 сектора и са “негативно настроени към технологиите, здравеопазване и потребителите”.

Друга инвестиционна идея, която предлагат от банката в този доклад са фирмите свързани с минно дело и добив на метали, които “изпитват постоянна подкрепа от силните си печалби”.

Три основни проблема

Въпреки за потенциала за висока възвръщаемост от акции, особено при развиващите се пазари, от Morgan Stanley не са прекалено развълнувани от тях като цяло. 

От банката запазват неутралната си позиция за този клас активи за 2019 година. MS също са неутрални относно държавните облигации, по-негативно настроени към кредитите и по-позитивно към парите в брой. Анализаторите на инвестиционната банка цитират “три основни проблема”, които “ограничават ентусиазма им относно акциите като цяло”:

  •  “Преобладаващи” рискове за световния растеж през 2019 година, казват от банката.
  • Потенциалният ръст на приходите на компаниите отслабва значително в световен мащаб, особено в Китай и Европа.
  • Компаниите могат да се изправят пред натиска на нарастващите заплати и на разходите за финансиране, което ще ограничи ръста на печалбата им на акция.
About Борис Петров 3027 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.