Джейми Даймън: Биткойн е една голяма измама

Джейми Даймън: Биткойн е една голяма измама
Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. заяви, че Биткойн е една голяма измама и я сравни с маниата по лалетата през 17-ти век в Холандия като предрича колапс за криптовалутата

Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. заяви, че Биткойн е една голяма измама и я сравни с маниата по лалетата през 17-ти век в Холандия като предрича колапс за криптовалутата

Според Даймън, Биткойн е добра опция единствено за престъпния свят. Изпълнителният директор на JPMorgan Chase & Co. посочва, че ще уволни всеки свой подчинен, който търгува Биткойн, защото според него това е неразумно.

На своя конференция в Ню Йорк във вторник той каза, че бъдещето на криптовалуатата не е розово и рано или късно я очаква крах. „Това е измама и то по-лоша от тази с лалетата“.

Той добави още, че ако разбере, че някой от трейдърите на JPMorgan Chase & Co. търгува биткойн, ще го уволни на момента. Причините затова са две: първо това е против правилата на финансовата институция и второ е неразумно.

След изказването на Даймън цената на биткойн падна с 2.7%, но след се върна на предишните си нива. Миналата седмица криптовалутата се срина след като Китай обяви намеренията си да забрани търговията с виртуални валути на местните борси.

Ако се върнем назад във вековете, ще видим, че в Холандия преди близо 400 години се заразда мания по лалета, като тогава само балгодарение на спекулации цената им се завишава до нечувани нива. Това естествено не завършва добре.

Властите

Даймън е скептично настроен и не смята, че властите ще позволят биткойн да просъществува без строгата намеса от страна на правителствата. Тук той дава за пример намесата на китайското правителство предходната седмица.

От друга страна Джейми Даймън казва, че блокчейн технологията, която стои зад биткойн, може да бъде полезна, но също добавя, че ще е необходимо монго време докато тя бъде успешно внедрена в банковата система.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. споменава, че не би заложил и на къса позиция с биткойн, защото никой не знае колко ще се покачи цената на криптовалутата преди да започне да пада. Той споменава още, че търговията с биткойн е единствено опция за хора, които нямат други алтернативи.

„Ако живееш във Венецуела, Еквадор, Северна Корея или подобна държава, ако си дилър на наркотици, убиец или подобно, най-добре е тогава да държиш средствата си в биткойн, а не в щатски долари“, твърди Даймън.

Още за Биткойн:
Биткойн е в свободно падане след като Биткан спира извънборсовата търговия.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.