Какви са разликите между пазарно и моментално изпълнение на Форекс поръчки?

Какви са разликите между пазарно и незабавно изпълнение на Форекс поръчки?

Ако сте на път да си отворите сметка в някой Форекс брокер, вероятно се питате какъв тип изпълнение (екзекуция) на поръчки да изберете – моментално или пазарно? Истината е, че това са фундаментално различни модели на работа и двата имат своите преимущества и недостатъци.

Преди доста време, когато започнах да търгувам на Форекс пазара, исках да търгувам всеки първи петък на месеца, особено около 15:30. Изглеждаше ми доста печелившо да търгувам около новини и най-сериозната тогава – новите работни места извън селското стопанство в САЩ (NFP), ме изкушаваше сериозно.

Въпреки това, имах един сериозен проблем. Всеки път, когато се опитах да вляза/изляза на пазара получавах рекотиране. Опитвайки да намеря решение на този проблем промених изпълнението на поръчки от моментално на пазарно. Така, още следващият първи петък за месеца се приготвих да търгувам новините за пазара на труда в САЩ.

И този път успях да вляза на пазара при публикуването на новината, но сега получих цели 25 пипса слипидж на поръчката си на втората най-търгувана валутна двойка в света – USD/JPY. Това ме накара да се замисля по-сериозно и да установя, че и двата типа изпълнение могат да имат своите слаби страни.

Решението кой от двата да изберете е въпрос на лично предпочитание, но задължително трябва да вземете предвид, коя екзекуция ще е най-подходяща за Вашата търговска стратегия.

Моментално изпълнение на поръчки

При моментално изпълнение на поръчки (Instant execution) поръчката трябва да бъде изпълнена на подадената цена ако тя все още е налична. Ако не е налична ще получите съобщение за рекотиране, в което брокера предлага да изпълни Вашата поръчка по друга цена.

Как работи моменталното изпълнение? Трейдърът поставя своята поръчка като уточнява обема и цената, след което поръчката му трябва да бъде изпълнена моментално. Но в този момент цената може да се промени. Тогава брокера няма право да изпълни ордера, отхвърля го и връща съобщение с променена котировка, която може да бъде приета или отхвърлена от трейдъра.

При по висока волатилност на пазарите цената на поръчката често може да се различава от тази, на която искате да поставите ордера си и да бъдете рекотирани няколко пъти. Това може да и в полза, и във вреда на трейдъра.

Трябва да се отбележи, че моделът на работа с моментално изпълнение се прилага основно от брокери маркет мейкъри, което малко или много увеличава вероятността рекотирането да бъде в ущърб на трейдъра. Или поне нарастват съмненията затова.

Моменталното изпълнение често може да бъде придружено от фиксирани спредове, които почти винаги са по-високи от реалните пазарни спредове.

Пазарно изпълнение на поръчки

Пазарно изпълнение на поръчки
Източник: Admiral Marekts MetaTrader 5

Ако избере пазарно изпълнение (Market Execution), трейдърът си гарантира най-добрата цена достъпна на пазара. Все пак, тя често може да се различава от тази, която е поискал като тази промяната може да е и в полза и във вреда на трейдъра.

Как работи пазарното изпълнение? В този случай трейдърът поставя поръчка като уточнява само обема, а bid/ask цената се определя по време на екзекуцията на ордера.

Основната разлика с моменталното изпълнение е, че брокерът не отхвърля искането на клиента в случай на промяна на цената, а изпълнява поръчката по текущата пазарна цена. Крайната цена е съставена като вземе предвид зададения обем и наличните цени в Дълбочина на пазара (DOM).

Всичко основни доставчици на ликвидност (LP) работят по този начин, както и по-голямата част от A-book (STP/ECN) брокерите работят по този модел.

Основни разлики между моментално и пазарно изпълнение

Употребата на моментално изпълнение от маркет мейкърите донякъде се дължи на факта, че някои платформи не предоставят възможност за работа с Дълбочина на пазара (Depth of market).

Следователно, в случай на пазарно изпълнение, би било трудно да се обясни на клиентите защо цената на изпълнена поръчка е по-лоша, отколкото е била при подаване на ордера. Това е особено забележимо при поръчки с голям обем (над 30 лота).

Причините затова са, че определени bid и ask цени са могат да бъдат предоставени само за определени пазарни обеми. Така големите поръчки ще бъдат изпълнени според наличните цени и обеми в Дълбочина на пазара. Въпреки това, добре е да се знае, че нищо не пречи на брокерите да използват пазарно изпълнение без DOM и да изчисляват цената за клиентите, използващи техни собствени алгоритми.

Освен това, брокерите, използващи незабавно изпълнение, може да има някои трудности при изпращането на сделки при големи доставчици на ликвидност.

Това отново е свързано с DOM и факта, че почти всички доставчици на ликвидност използват модела на пазарно изпълнение. Проблемът е, че LP, което използва пазарно изпълнение, не гарантира определена цена за изпълнение на брокера. А брокерът, от своя страна, е длъжен да гарантира такава на клиента.

Частично решение на този проблем е симулирането на незабавно изпълнение в среда на пазарно изпълнение с помощта на лимит поръчки. Както знаем, лимит поръчките гарантират изпълнението на определен обем на определената цена. По този начин, чрез поставяне на лимит поръчка с кратък период на изчакване, можем да гарантираме изпълнението по заявена цена.

Но това отново не може да реши проблема с поръчки с голям обем. Ако няма достатъчно обем по заявена цена в DOM, поръчките няма да бъдат изпълнени, а това от своя страна ще увеличи броя на рекотиранията за клиентите на брокера и ще повлияе на качеството на изпълнение.

Моментално или пазарно изпълнение да изберем?

Ако сте на Ви е трудно да разберете кой тип изпълнение е по-подходящ за Вас, отговорът може да дойде от това, което се опитвате да постигнете са Вашата търговска стратегия.

Да вземем пример, в който търгувате с експертен съветник (робот), който е много активен на пазара и търгува повече от 2-3 пъти на ден. Тогава спредовете са по-сериозно значение, така че избора на пазарно изпълнение на поръчките ще бъде по-подходящо за Вас. Повечето експертни съветници работят в среда на пазара изпълнение, за да се възползват от по-тесните спредове.

Статистически, рентабилността на експертните съветници в комбинация с пазарно изпълнение е по-голяма от тази с моментално изпълнение.

От друга страна, ако имате стратегия, с която сключвате по няколко сделки седмично, можете да обмислите избора на моментално изпълнение и да се фокусирате върху цената, вместо спреда, тъй като няма да плащате комисионни.

Един от недостатъците на пазарното изпълнение, който трябва да имате предвид е, че може да не може да зададете стоп лос и тейк профит в момента, в който влизате в сделка. Ще трябва да редактирате поръчката в последствие, а това може да е неблагоприятно ако цената бързо задвижи срещу вас.

Когато отваряте сметка, трябва да вземете под внимание кой вид изпълнение е по-подходящо за Вашата стратегия. И двата вида изпълнение имат своите предимства и е силно препоръчително да отделите време, за да разберете в кой от тях е по-изгоден за вашия стил на търговия.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.