Юлските сезонни трендове: Юли не е време да отпишем JPY

Юлските сезонни сделки: Юли не е време да отпишем JPY
Когато през миналият месец отбелязахме, че тренда е AUD да се представя силно през юни, не сме очаквали, че ще спечели цели 3.47% за месеца като бе изпреварен само от CAD.

Когато през миналият месец отбелязахме, че тренда е AUD да се представя силно през юни, не сме очаквали, че ще спечели цели 3.47% за месеца като бе изпреварен само от CAD.

Юнските сезонни сделки: AUD блести през юни.

Ако продължим да гледаме назад във времето ето и една графика затова как се представи валутния пазар до момента през годината. Първите шест месеца на 2017 изглеждат като труден период за USD, тъй като целия ентусиазъм около данъчната реформа, разходите за инфраструктурата и по-бързо повишение на лихвите от очакваното, изчезнаха.

 

 

Сезонните фактори не са толкова силни през юли, но все пак изпъкват някои зависимости.

1) Юли е началото на силен период при облигациите

Сам по себе си юли не е много забележителен на повечето пазари, но все пак отбелязва началото на някои тенденции, които продължават по няколко месеца. Една от тях е силата на облигационния пазар. През последното десетилетие периодът юли-септември е бил най-добър за покупка на облигации. В последствие доходността се покачва, но техническата картина показва уязвимост.

2) Петролът започва да потъва

В последно време се наблюдава как моделите предсказващи слабости в края на годината се появяват все по-рано всяка година. Преди няколко години най-добре бе да продава петрол през септември, но сега изглежда по-изгодно това да се случи по-рано, тъй като слабостта започва още през юли. През последните три години WTI загуби съответно 13.9%, 20.8% и 6.8%. Това е притеснително за държавите от Близкия изток, но дори и те да действат решително, бяхме свидетели как последните ралита на петрола бяха съвсем скоро разпродавани.

3) Силата на JPY

Всички тези сделки изглеждат контра-трендови, поне в краткосрочен план, така се със сигурност ще трябва да бъдем търпеливи и предпазливи. Единственият забележителен тренд на валутния пазар е силата на йената през юли. Това съвпада прекрасно със сезонните модели, които белязани от по-ниска доходност по облигациите и по-висока волатилност(през лятото е точно обратното). През последните 10 години юли бе най-лошият месец за USD/JPY със среден спад от 1.26%.

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.