Ръководство как да инвестираме в акции на компании за марихуана през 2018?

Какво трябва да знаем преди да инвестираме в акции на компании за марихуана?

Акциите на компании за марихуана са на гребена на вълната в очакване на продажби за милиарди долари и други възможности, след като на 17 октомври Канада се превърна във първата държава от Г-7, която легализира канабиса. През миналата 2017 година Уругвай легализира продажбата на канабис за развлекателни цели.

Както всеки горещ и сравнително нов сектор, канабис индустрията може да бъде объркваща и с голям потенциал за измами. Затова предупреди и Комисията за ценни книжа и борси в САЩ, така че инвеститорите трябва да познават фундаментите.

Като за начало, има шепа големи компании, които действително се докосват до марихуаната. Освен това, има уникални за индустрията индикатори, които могат да помогнат на инвеститорите да разберат основите на този бизнес.

6 големи публични компании за марихуана заслужават внимание: Aphria Inc,  Aurora Cannabis IncCronos Group IncCanopy Growth CorpGW Pharmaceuticals и небезизвестната Tilray Inc. Пет от тях са канадски и се търгуват на фондовите пазари в Торонто и САЩ или на извънборсовия пазар, а една е британска.

Всички те произвеждат хиляди килограми канабис на всяко тримесечие. Това е от решаващо значение, тъй като има десетки по-малки предприятия, публични и частни, които все още не са представили свои продукти на пазара.

След като легализацията на марихуаната в Канада е факт от MarketWatch.com профилираха всяка от тези компании. По-долу са изложени показателите, които ще дадат на инвеститорите по-ясен поглед върху бизнеса им.

Aphria Inc

Aphria се позиционира като производител на канабис на ниски цени. От компанията заявяват, че могат да отглеждат марихуана за по-малко от 2 канадски долара (C$) на грам. Това се случва благодарение на стратегията си за използване само на оранжерии за отглеждане. Основана от два оранжерийни ветерана в селския град Лемингтън, Онтарио, Aphria се превърна в компания с над $ 6 милиарда, поради фокуса върху по-евтиното производство на канабис.

Първоначално компанията бе активна само на пазара на медицинска марихуана. В последствие заедно със своите конкуренти Canopy Growth Corp и Aurora Cannabis Inc, тя увеличи сериозно продуктите си с развлекателна цел, след решението за легализация в Канада.

През първото си фискално тримесечие една от най-известните компании за марихуана – Aphria продаде еквивалента на 1778 килограма канабис. Компанията продаде своята стока за средно C$8,99 за грам. В същото време, цялостните разходи за 1 грам марихуана са C$1,83. Директорите на Aphria  заявиха, че компанията ще произвежда по 255 000 килограма на година, след като още от нейните съоръжения не са годни за употреба.

Aphria - компания за марихуана
Източник: MarketWatch

Aurora Cannabis

Aurora Cannabis Inc. е основен производител на канабис, но ако залозите на други компании за марихуана продължават да се изплащат, може да е в състояние да спре реално да отглежда сама продукцията си. От тази компания заявиха, че инвестициите им възлизат на $540 милиона подкрепени отчасти от търсенето на акции преди пълното легализиране на марихуаната в Канада на 17 октомври. Печалбите на Aurora за четвъртото фискално възлизат на $79,9 милиона.

Aurora е активна и на пазара на медицинска марихуан,а и на този за развлекателни цели. През септември от компанията обявиха, че отглеждат 45 000 килограма марихуана на година, но тази цифра ще нарасне до 100 000 до края на 2018 година. В бъдеще от Aurora очакват да имат възможност да произвеждат по 500 000 кг. А през четвъртото тримесечие Aurora е продавала своята продукция на цена от C$8,02 за грам.

Cronos Group

Базираната в Торонто компания за марихуана Cronos Group, която сe проект на кетчуп-гиганта Heinz, няма планове да се задържи в бизнеса с отглеждане на канабис в дългосрочен план. Или поне не е убедена в своята стратегия. Компанията е замесена и пазара на медицинска марихуана, и в този за развлекателни цели.

Cronos Group сключи споразумения с Британска Колумбия, Онтарио, Нова Скотия и остров Принц Едуард. Освен това, има договори за износ с медицински цели за Германия и Полша. Също така има и съвместно предприятие в Австралия, което смята за трамплин към Азия, както и лицензиран производител на медицински канабис в Израел и операции в Колумбия, където е в процес на осигуряване на лиценз.

В момента Cronos Group може да оглежда около 6500 килограма и продава продукцията си на цена от C$7,21 за грам. Компанията за марихуана продаде 477 килограма за три месеца и произведе 1145 кг на цена от C$1,64 за грам. Cronos има 1,2 милиона квадратни метра в развитие в Австралия, Канада и Израел, което може да доведе до отглеждане на 110 500 кг канабис годишно.

През второто тримесечие компанията регистрира печалби от C$762 хиляди при продажби от 3,9 милиона долара.

Cronos Group - компания за марихуана
Източник: MarketWatch

Canopy Growth Corp

Canopy Growth влезе във всички заглавия и изведе акциите на повечето компании за марихуана до нови върхове през лятото. Тогава производителя на бира Corona – Constellation Brands заяви, че ще инвестира допълнителни 4 милиарда долара в компанията. Подписаното стратегическо партньорство между двете компании ще позволи на производителят на напитки да създаде потребителски канабис продукти. Дори и без инвестицията в Constellation, Canopy има сред най-големите площи за култивиране на марихуана.

В момента Canopy генерира сериозна част от приходите си – C$77,9 милиона, от продажби на медицинска марихуана. Компанията е подписала споразумения с 10-те канадски провинции и изнася продукцията си за три страни – Германия, Чехия и Австралия.

През фискалната 2018 Canopy Growth продаде 8708 килограма канабис на цена от C$8,28 за грам. В същото време, акциите на компанията за марихуана нараснаха с 131%.

GW Pharmaceuticals

Един от основните играчи на пазара на медицинска марихуана е GW Pharmaceuticals. Компанията продава медикаменти базирани на канабис през последните 20 години. GW Pharma също участва в отглеждането на марихуана. Епидиолекс, водещата терапия на компанията, стана първият лекарствен продукт, получен от канабис в САЩ през юни, когато беше одобрен за припадъци, свързани с два редки вида детска епилепсия. Медикаментът се очаква да излезе на пазара през следващия месец.

Британската компания за марихуана е фокусирана почти изцяло към медицинския пазар. GW не проявява сериозен интерес към марихуаната за развлекателни цели.

От GW Pharmaceuticals отказват да коментират количества и цени. Стефан Шулц, вицепрезидент на компанията за марихуана сподели само: “отглеждаме много” като продукцията ни е концентрирана изцяло във Великобритания. “Тъй като трябва да разширим реколтата си в други региони, трябва да сме в състояние да направим това доста ефективно”, каза Шулц, описвайки процеса на отглеждане на канабис като “прост”.

Tilray Inc

Когато Tilray стана първата публична компания за марихуана на щатска фондова борса, това бе важен момента за целия сектор. Базираният във Ванкувър производител на канабис има уникална структура в сравнение с останалите си канадски конкуренти. Повечето от акциите с право на глас се притежават от Privateer Holdings, фирма за венчър капитал, базирана в Сиатъл.

Акциите на Tilray са показват сериозна волатилност. Това се дължи до голяма степен на малкото количество акции за търговия – само 17,8 милиона, докато конкурентите компании за марихуана предлагат стотици милиони.

В Канада, Tilray на практика има споразумения с почти всички провинции – Квебек, Онтарио, Британска Колумбия, Манитоба, Нова Скотия, остров Принц Едуард, Северозападни територии и Юкон. Извън Канада, компанията за марихуана има дистрибутори в 12 страни, което е сериозно международно присъствие.

През юнското тримесечие Tilray продаде 1514 килограма канабис със средна цена от $6,38 на грам и разходи от $3,33. За първите шест месеца от годината компанията е отгледала 3,154 килограма и е продала 2,813 кг. Тези продажби доведоха до тримесечни приходи от $9,7 милиона и загуба от $12,8 милиона. Преди година Tilray отчете продажби за $5  милиона и загуба от $2,4  милиона.

Печалби на компании за марихуана

Печалби на компании за марихуана

Както във всеки бизнес, горната и долната граница са критични мерки за успех за нашумелите компании за марихуана. От най-големите пет производители в Канада по пазарна капитализация (GW Pharmaceuticals се намира във Великобритания), всички са правили медицински продажби, но някои от тях все още не са печеливши.

С нарастването на канабиса за развлечение, канадските компании за марихуана правят големи залози, за да привлекат приблизително един милиард канадски долара – или $ 771 милиона от продажби, които ще се случат до края на годината. Но те не могат да останат непечеливши завинаги.

В какъв бизнес са големите компании за марихуана?

В крайна сметка някои от големите компании за марихуана вероятно ще се специализират или в медицинския, или в канабиса за развлекателни цели. Към момента и големите и малките производители в Канада са в бизнеса с медицинска марихуана.

Съществува сложна система за производство и дистрибуция на медицински канабис в цялата страна и за износ. Въпросът след 17 октомври е: кои компании за марихуана ще успеят да се наложат на развлекателния пазар. Няма гаранция, че някой ще стане Кока Кола на тревата. Други пък може да останат по-печеливши в медицински канабис.

Освен това, не всички компании за марихуана са се насочили към развлекателния пазар. GW Pharmaceuticals например се оформят по-скоро като производител на лекарства, отколкото производител на канабис за развлечение.

Колко отглеждат сегашните компании за марихуана и на каква цена?

Всеки основен канадски производител разбива в своите тримесечни финансови отчети колко трева всъщност е отгледал и колко е продал. Това са критични стойности, защото те показват, че компанията може да се разраства и да продава само доскоро незаконния продукт.

Както и в случаите на повечето компании, за инвеститорите е важно да могат да определят разходите за даден продукт и това за колко се продава. Няма стандартен начин да го направите. Канадските регулатори не са доволни от сегашното ниво на разкриване, свързано с разходите за грам, сред другите въпроси, свързани с отчитането.

В съобщение, изпратено на 10 октомври, от Канадската администрация на ценни книжа заявиха, че сегашният метод, който много компании за марихуана  използват, за да изчислят разходите си за грам, не е ясен и производителите трябва да предложат повече подробности. Някои компании с използват метода “цена на грам”, но това не са идеалните данни. Други избират да не споделят този показател въобще, а една от споменатите компании за марихуана оповестява “разходи на грам”.

Ако една компания включва цени на грам, инвеститорите трябва да сравняват промените от тримесечие до тримесечие. Но тъй като това не са стандартни данни, важно е да се подхожда внимателно, когато сравнявате компании за марихуана. За всички производители един от най-важните разходи са тези за енергия, тъй като канабисът е сериозен енергиен консуматор. Освен това, изисква толкова слънчева светлина, колкото лозето.

Ниските разходи за отглеждане са тясно корелирани с баланса по сметката. Анализаторите на канадската банка CIBC заявиха, че компаниите за марихуана имат 60% брутен марж и могат уловят около C$3,60 на грам приходи от държавни купувачи.

Реколта на компании за марихуана

Колко канабис могат да отглеждат тези компании за марихуана?

Докато някои от големите производители на марихуана вече са печеливши в бизнеса, въвеждането на канабис за развлечение се очаква да прехвърли търсенето от черния пазар в ръцете на регистрираните компании. От CIBC очакват продажби на дребно от C$6,5 милиарда през 2020 г. Популярните компании за марихуана вероятно ще могат да продават много повече трева, отколкото в момента, така че въпросът е колко те планират да произвеждат в бъдеще.

Повечето големи производители разкриват квадратурите на площите си в процес на отглеждане, както и колко са лицензирани от канадското правителство за производство. Инвеститорите трябва да разгледат колко нови капацитети изграждат, за да разберат в кой момент компанията ще трябва да използва капитала, за да се разшири.

Какви споразумения за доставки имат големите компании за марихуана?

Ето тук са парите, поне за момента. Произвеждащите компании за марихуана подписват споразумения да доставят канабис в Канада и чужбина. Лицензираните производители се регулират от здравната служба на Канада, която гарантира за качеството на отглежданата трева. Канадското законодателство е оставило провинциите да определят как ще се разпространява марихуаната, подобно на това продажбите на алкохол.

Информацията, която провинциите предлагат е полезна, но непълна. Те обявиха споразумения за доставка, но предоставиха малко подробности за действителните покупки. Някои провинции и компании публикуваха максималното количество канабис по споразумението, което провинцията ще купи, но няма гаранция, че тези числа ще бъде достигнати. Всички провинции обявяват списък с доставчиците на марихуана на своя уебсайт.

Това, което нито компании за марихуана, нито правителство знаят в момента, е какво хората в Канада ще купуват? Кои продукти ще бъдат успешни и кои марки ще привлекат потребителите? Докато всеки производител ще спечели пари от първи кръг продажби на различните местни власти, в дългосрочен план никой не може да бъде сигурен, че ще остане успешен.

Освен продажбите на вътрешния пазар в Канада, има все по-голям брой възможности за износ на канабис и за създаване на магазин в страни, които са легализирали канабисът за медицински цели. Повечето канадски компании за марихуана имат своите интереси извън страната, независимо дали става въпрос за договори за доставка или съоръжения за отглеждане. Особено, на големи и сложни пазари като Германия. Съществуват и сделки за доставки с международни фармацевтични компании.

Каква е интелектуалната собственост на различните компании за марихуана?

Канадската система за медицинска марихуана съществува от години. Но употребата за развлекателни нужди от възрастни е стимулирана от надпреварата за развитие на нови начини за отглеждане, рафиниране и обработка на растението. Някои компании за марихуана разкриват броя на патентите си, други не. Въпреки това, компаниите с интелектуална собственост, която други искат да лицензират, ще увличат стойността си.

Ключът, както в други сектори, е дали инвеститорите ще насочат вниманието си към компании за марихуана, които развиват най-добрата или фундаментална технология за бъдещето на тази индустрия, за която конкурентите ще трябва да платят, за да ползват.

Акции на компании за марихуана

Акции на компании за марихуана

Все пак, графиките на повечето акции на компании за марихуана наподобяваха финансов балон. Поне преди началото на разпродажбата на фондовите пазари в началото на октомври. Сривът на пазарите показа, че този сектор все още е доста уязвим, тъй като повечето компании за марихуана често регистрираха двуцифрени спадове и то за една сесия.

Все повече анализатори говорят за трева, откакто компаниите за марихуана навлязоха на пазарите. И основният въпрос е отново е дали тези акции имат потенциала да предизвикат нов балон.

Проблемът е, че някои подхождат с убеждението, че в съвсем скоро марихуаната ще бъде легализирана в световен мащаб . Но много европейски страни например запазват позицията си против легализацията на марихуаната, освен за медицински цели. Въпреки това, доста от тези страни са направили известни стъпки в тази посока. В момента 15 европейски страни обмислят декриминализация на канабиса.

Швейцария например споделя същото мнение, но бавно се придвижва към легализиране на медицинското използване. В момента Малта е единствената европейска държава, която досега е одобрила медицинската употреба на канабис.

Това, което е настина интересно около акциите на компании за марихуана е, че въпреки забраната на канабиса в много страни, има сравнително голям брой компании от този сектор, които се котират на фондовата борса. Този факт довежда до мисълта, че макар и търговията на дребно с марихуана да е забранена в много страни, финансовата търговия е доста сериозна.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.