Блокчейн технология или криптовалути? Къде да инвестираме през 2019?

Блокчейн технология или криптовалути? Къде да инвестираме през 2019?

Блокчейн технология или криптовалутите са по-подходящи за инвестиции?

Много хора продължават да бъркат нашумелите в последните години криптовалути с модерната Блокчейн технология. Все още, двете неща се приравняват и уеднаквяват, което е доста погрешно. Общите неща между двете започват и свършват с това, че проектите и изработката на криптовалутите се базира на Блокчейн технология. Извън това, двете понятия се различават сериозно.

Докато Блокчейн е децентрализирана технология за съхранение на бази данни, изградена от верига от блокове, то както личи от думата криптовалути, те са “криптографски валути”. Следователно сравнения от сорта “Биткойн е Блокчейн” или “криптовалутите са Блокчейн” са доста неуместни. Криптовалутите са просто едно от многото Блокчейн приложения.

Всеки блок от Блокчейн представлява определена транзакция, извършена в тази мрежа. Транзакцията означава промяна на собствеността на актив, който е в Блокчейн. Активите могат да бъдат материални, нематериални или могат да бъдат под формата на “токъни” (да, да – криптовалути).

Блокчейн приложения

Все повече големи компании като Walmart, UnitedHealth и BWM адаптират Блокчейн технология, за да задоволят нуждите си. И това са много повече от просто концепции или партньорства, а реални Блокчейн приложения. Блокчейн вече прави радикални промени в индустрията по цял свят и тази революция е само в началото.

Този революционен, неподкупен “Интернет на паритe” променя начина, по който светът прави бизнес. Според някои експерти Блокчейн е 10 пъти по-ценен от днешния интернет.

В тази статия ще видим как можем да се възползваме от възхода на Блокчейн технологията в световен мащаб като избегнем волатилността и нерегулирания пазар на криптовалутите, и фалшивите компании, които просто са променили своето име, за да подведат по-неопитните инвеститори.

Тествайте търговията с акции на компании свързани с Блокчейн технология без риск за Вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Нека сега да разгледаме различните начини за по-безопасно инвестиране в бъдещото развитие на Блокчейн технологията.

“Кирки и лопати”

По време на златната треска в САЩ тези, които забогатяха най-много и то с по-малки рискове бяха тези, които продаваха инструментите за добив на злато – тогава основно кирки и лопати. Това са компаниите, които предоставиха инструментите на златотърсачите да излязат и да се опитат да намерят своето състояние.

Ако отнесем тази ситуация към възхода на Блокчейн и криптовалутите, то това са компаниите, които произвеждат чиповете и хардуера, използвани в “копаенето” на криптовалути. Примери затова са много известни компании за полупроводници като Nvidia, Intel и AMD.

Облачни технологии и Блокчейн технология

Никоя друга индустрия не е толкова зависима от развитието на облачните технологии, както Блокчейн. Технологията има нужда от разпространение на данни по целия свят, без централизирана собственост или власт, която да контролира сделките, е една от силните страни на облака.

Все пак, облакът крие и рискове, тъй като технологията Блокчейн може да разпространява данни по целия свят в конфликт с централизираната структура на облачната технология. Въпреки това, тази индустрия може да да допринесе сериозно към развитието на Блокчейн.

В този случаи можете да инвестирате в развитието на Блокчейн технологията чрез колоси като Microsoft, Google, IBM, Salesforce, които са едни от лидерите в областта на облачните технологии.

Системи за разплащане базирани на Блокчейн технология

Една от индустрията, в които Блокчейн бележи от най-големите пробиви са системите за разплащане (например ФинТех). Вместо традиционния финансов посредник, технологията Блокчейн позволява обработване на плащания при много по-ниски такси, отколкото при традиционните посредници. Освен това, веригата от блокове може да увеличи и скоростта на транзакциите.

Технологията Блокчейн също е идеална за кредитиране, позволявайки на кредитора да разпредели риска в хиляди заеми за един миг, независимо от размера на кредитора. Ние сме само на върха на айсберга в тази област.

Тук можете да инвестирате в някои по-нови компании, които отбелязаха двуцифрен и трицифрен растеж през последните няколко години като Square, Fiserv, PayPal и WireCard. Трябва да се отбележи, че напоследък все повече традиционни банки и финансови компании инвестират сериозно в Блокчейн и ФинТех проекти като например Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, MasterCard, Visa и тн.

Източник: CBINSIGHTS

Инвестиционни и консултански компании

Ще има вълна от компании, които ще се опитват да включват Блокчейн технология във вече съществуващия бизнес. Големите консултантски компании започват да предлагат услуги, помагащи на фирмите да интегрират новите технологии. Gartner дори е разработил сайт, посветен на тази цел.

Някои публично търгувани компании действат като инкубатори за зараждащи се криптовалути. Понастоящем има над 1600 публични търгувани компании в света. Тези инвеститори и компании за развитие на бизнеса инвестират в обещаващи крипто-компании, преди да достигнат до основния поток.

Борсово търгувани фондове инвестиращи в Блокчейн компании

Понастоящем липсва регулиран борсово търгуван фонд (ETF), който инвестира в Биткойн или Етериум. Въпреки това, много инвеститори, които искат да се възползват от Блокчейн бума използват ETF-и, които инвестират в компании свързани с блок технологията. Тези фондове предлагат и добра възможност за диверсификация на инвестиционно портфолио.

Поради различни регионални регулаторни мерки, търговията с американски ETF-и не е достъпна на територията на Европа. Все пак, има едно много добро решение на този проблем и то е CFD-та върху ETF-и. Тези инструменти ще Ви предоставят възможност да търгуват американски ETF-и, да търгуват е повече капитал, отколкото разполагате и да откривате къси продажби, чрез които да печелите и от спада в цената на избрания от Вас борсово търгуван фонд.

Нека споменем някои от най-популярните технологични американски ETF-и :

Няма съмнение, че Блокчейн ще има невероятен ефект върху почти всяка индустрия, която можете да си помислите. Всъщност, някои експерти прогнозират, че Блокчейн индустрията ще нарасне с 8500% до над $60 милиарда през 2024 година.

Точно както в ранните дни на интернет, някои компании ще натрупат колосални печалби. Други пък ще бъдат просто моментно явление. Разбира се, целта на всеки Блокчейн инвеститор е да открие новите Google, Amazon или Microsoft.

Започнете да търгувате компании и ETF-и свързани с Блокчейн технология с регулиран и награждаван брокер като Admiral Markets.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.