Как да се възползваме от $12 трилионната революция наречена 5G технология?

Настъпването на иновативната 5G технология привлича все повече внимание към себе си и очакванията са да направи революция в мобилните технологии през следващите години. Докато света става все по-свързан, нуждата от още по-бързи комуникации също се увеличава. Изглежда именно 5G може да е решението на тези проблеми. В тази статия ще разгледаме какво е 5G и как да инвестираме в тази технология, така че да получим възвръщаемост в бъдеще?

През последните 10 години една от най-бързо развиващите се области в технологичния сектор е навлизането на интелигентни мобилни устройства, а все по-популярната 5G мрежа може да разтърси тази индустрия. В края на 2010 година безжичните мрежи 4G (4-то поколение) започнаха да навлизат в употреба и позволиха на потребителите да използват по-висока скорост на връзката и по-ниска латентност от по-старите поколения безжични мрежи.

По същия начин набиращата популярност 5G технология за безжични мрежи представлява още една стъпка нагоре по стълбата към по-високи скорости и увеличаване на възможности на мобилните мрежи.

Повечето хора имат сравнително елементарна връзка с мобилните мрежи. През по-голямата част от времето, в горната част на Вашия смартфон присъства малка икона, в която се споменава “4G” или “4G LTE”. Когато това е така, Вашето устройство бързо и лесно се свързва с всякакви онлайн приложения. В други случаи има символ “3G” – или може би никакъв символ. Това в повечето случаи съвпада с по-бавна връзка.

Но какво означават тези символи? А какво ли представлява иновативната 5G технология, която често се споменава от медиите? Ако си задавате този въпрос, сте на правилното място. В тази статия ще разгледаме какво е 5G и как може да се възползваме от възхода на този тип мрежи в глобален мащаб?

Ще проучим различните възможности за 5G инвестиции, които ни предлага предстоящото бъдещото внедряване на популярната 5G технология. Ако се интересувате да печелите от новите технологии, или просто се интересувате от мобилните мрежи, с които ежедневно взаимодействате, прочетете и останалата част от статията.

Какво е 5G?

Абревиатурата 5G означава 5-то поколение (5 generation) мобилни мрежи. Те ще въведат нов стандарт в мобилните комуникации, които ще бъдат много по-бързи от предходните поколения. Стандартите за това какво представлява конкретно поколение мобилни мрежи се определят от звено в рамките на Международния съюз по далекосъобщения (ITU), агенция на ООН, която се занимава с информационни технологии.

Мрежовите стандарти е важно да бъдат актуализирани, тъй като целта на мобилната комуникация е да се адаптира към времето. Докато 3G бе подходящ за ранните дни на смартфоните, а 4G бе проектиран с цел почти мигновена комуникация между хората, новата 5G мрежа помага да се въведе следващата вълна на взаимодействие между човешки технологии.

Ако взаимодействие между човешки технологии Ви звучи като чужда концепция, опитайте се да мислите за начина, по който хората са започнали да общуват през последните няколко години. Сега има кошчета за боклук, които сигнализират на общинските служби, когато са пълни. Системите за сигурност в дома изпращат известия на Вашите смартфони. Следящите здравните показатели устройства могат да се обръщат към доктор, когато потребителят показва отклонения.

Това не са всички примери за приложения на Интернет на нещата (Internet of Things), а IoT върви ръка за ръка с развиващата се 5G мрежа. Броят на свързаните устройства в световен мащаб рязко нараства и е необходим нов мрежов стандарт, за да се улесни комуникацията. Разбира се, актуализираният стандарт също така обещава по-бързи скорости за онлайн сърфиране на смартфоните.

5G честота

За да отговори на съвременните нужди, производителността на 5G се надява да подобри скоростта за пренос на данни, латентността, енергийната ефективност и капацитета на устройствата. ITU вече заяви, че ще изисква скорости до 20 гигабита в секунда – еквивалентни на 125 мегабайта в секунда или около 20 пъти скоростта на днешните 4G мрежи. Точните стандарти за 5G честота обаче все още не са финализирани.

5G мрежите ще използват нискочестотни вълни под честота от 6 GHz и честоти в милиметровите вълни (mmWave) над 15 GHz. Последният от тези два вида радиочестоти е може би ключов фактор за инвеститорите, тъй като той вече се превърна в бойно поле за доставчиците на телекомуникационни услуги.

MmWaves не са били използвани в миналото поради техните ниски честоти, които се абсорбират бързо от газовете в атмосферата. Това ги прави ефективни само на къси разстояния. Въпреки това, те имат и по-висок диапазон от честоти и трябва да могат да захранват сплотената мрежа от връзки, каквато представлява Интернет на нещата.

Автономните превозни средства, интелигентните градове, виртуална и добавен реалност и мобилните плащания също изискват по-високоскоростни връзки, за да могат да функционират.

5G мрежа и лицензи

През 2016 година Федералната комисия по комуникациите (FCC) издаде предложението за граници на радиочестотния спектър, което удвои сумата на нелицензирания спектър mmWave. Така създаде четири пъти по-голяма гъвкавост в мобилния спектър, отколкото преди.

Надпреварата за лицензиране на колкото се може повече от тази 5G мрежа доведе до интересна активност в телекомуникационния бизнес. Например, в началото на 2017 година AT&T обяви, че купува Straight Path Communications, която притежава портфолио от лицензи за 95 долара на акция или 160% премия към стойността на акцията.

Интересът на AT&T към Straight Path предизвика война в наддаването, която в крайна сметка доведе до придобиването на компанията от Verizon (VZ) за $ 184 на акция. Това е почти дава пъти над първоначалната оферта на AT&T и сделката бе на стойност от 3.1 милиарда долара.

През юли 2018 г. Verizon притежава около 40% от общия спектър от 39 GHz и 53% от 28 GHz. AT&T притежава приблизително 27% от спектъра 39 GHz, а T-Mobile (TMUS) има 7% от 28 GHz. Останалата част от спектри като 47 GHz, 37 GHz и 24 GHz, все още може да бъде продадена на търг от FCC.

Как да инвестираме в 5G технология?

Освен основната терминология и важните тенденции, инвеститорите ще трябва да знаят точно къде да вложат парите си, ако искат да извлекат полза от бума на навлизащата 5G технология.

Според изследванията на IHS глобалното икономическо въздействие на 5G ще бъде напълно усетено до 2035 година. Дотогава стоки и услуги на стойност около 12,3 трилиона долара ще бъдат осигурени от 5G мрежи. Почти 22 милиона работни места ще бъдат създадени от новите изисквания за работната сила свързана с 5G. Освен това, въвеждането на новата технология ще добави приблизително 3 трилиона долара към световния БВП.

Това изглежда като чудесна възможност от инвестиционна перспектива. Но кои са акциите, които ще се възползват в най-голяма степен от този забележителен растеж? Има две основни насоки.

Очевидно е, че навлизането на 5G технологиите ще е огромна възможност пред телекомуникационните компании. Друга основана област, която притежава сериозен потенциал да се възползва от 5G са производителите на хардуер. Именно те ще трябва да доставят силата на 5G в ръцете на потребителите.

Телекомуникационни компании

Засега Verizon изглежда като най-умния залог при телекомуникационните компании. Гиганта в тази индустрия е решен да води възхода на 5G и се активизира първи, още през октомври 2018 година.

Проектът на Verizon наречен “5G Home”не стартира съвсем пълноценно, тъй като засегна само 4 града в САЩ – Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто. Услугите струват около $70 на месец и ще бъдат актуализирани до стандарта за 5G, след като бъде определен в бъдеще.

Verizon има и търговски приложения за своите 5G мрежи, както за дома, така и за бизнеса. Verizon “Business Ready” 5G все още не е налице в търговската мрежа, но компанията се обединява с Ericsson по проекта. Скоро Verizon ще бъде готов за публичен тест и дебют на 5G телефони в партньорство със Samsung.

Verizon има предимство да е първия двигател и е напълно ангажирана да инвестира в 5G. Въпреки, че никой не може да бъде сигурен, Verizon определено има шансове да спечели 5G състезанието. На графиката по-долу можете да видите вижданията на компанията за бъдещето на технологията.

5G технология - Verizon
Източник: Verizon Communications

AT&T (T), Sprint (S) и T-Mobile (TMUS) също имат козове в битката за доминация в 5G. Всяка от тези компании притежава лицензи за 5G спектър и трябва да пуска на пазара различни услуги през 2019 година. AT&T вече има марка за 5G мрежа, но бе хваната, че прави маркетинг на 4G Advanced power като “5G Evolution”.

Доставянето на истински 5G телефони в ръцете на потребителите ще бъде големия тест. Въпреки че Verizon пусна услуги у дома, всички телекомуникационни компании изглеждат много близо една до друга, когато става въпрос за мобилна съвместимост.

Sprint и T-Mobile скоро биха могли да бъдат една мощна компания на трето място при безжичните мрежи. В същото време, AT&T може да се приключи с посредствената си работа в маркетинга.

Производител на хардуер

Когато говорим за мобилни 5G телефони в контекста на телекомуникационните компании, трябва да споменем тези компании, които могат да направят тази технология реалност и това са производителите на микрочипове. Тези компании също са много развълнувани от навлизащата 5G технология, колкото телекомуникационните. Все пак внедряването на актуална 5G мрежа към мобилните телефони изисква изцяло ново поколение хардуер.

Според IHS, производителите на чипове харчат общо 200 милиарда долара годишно за инвестиции в 5G технология. Така че е ясно, че тези компании са се ангажирали с това като следващ етап от индустриалния растеж.

Имайки това предвид като най-сигурен избор от хардуерните компании изглеждат Qualcomm. Ако Verizon е водещ при телекомуникациите, Qualcomm е лидерът при производителите на микрочипове. Компанията започна основополагащо проучване за неща, които по-късно ще бъдат използвани в развитието на 5G още в началото на 90-те години, и оттогава завърши редица исторически постижения в началото на пълно търговско внедряване.

През 2015 година Qualcomm демонстрира дизайн с mmWave, който в крайна сметка ще доведе до прототипи през следващата година. Qualcomm завърши първата в света 5G връзка през октомври 2017, достигайки скорост от 1.24 гигабита в секунда. По-малко от година по-късно, компанията, базирана в Сан Диего, Калифорния, използва партньорството си с Ericsson, за да достави първите стандарти
5G NR mmWave за повикване на смартфон.

От Qualcomm очакват, че 2019 ще бъде годината, когато мобилните устройства с mmWave ще достигнат пазара.

Докато Qualcomm определено се чувства като пионер в 5G технологиите, останалите големи производители на полупроводници едва ли ще седят със скръстени ръце. Например, Intel си проправя път чрез партньорство по стандартни протоколи, както и разработването и внедряването на нови технологии. Въпреки това, наскоро от компанията обявиха, че напускат бизнеса с 5G модеми за смартфони, след споразумение между Apple и Qualcomm.

Акциите на Qualcomm направиха фурор след като компанията най-накрая се разбра с Apple и се сложи края на съдебната битка между двата технологични гиганта. Производителят на iPhone се ангажира между $5 и $6 милиарда долара, за да прекрати съдебната битка, както и между $8 и $9 на iPhone патентни такси. Тези новини изстреляха акциите на Qualcomm с 57% нагоре в следващите дни и цената им достигна $90.

В момента акциите на производителя на микрочипове се намират в корекция на фона на ескалацията на търговската война между САЩ и Китай и се търгува на нива около $78. Така някои трейдъри, които използват стратегии за влизане на пазара след корекция на последния тренд може да сметнат, че е подходящо време за покупка.

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Qualcomm

Други компании, производители на микрочипове, които ще се опитат да се възползват от възхода на 5G са Xilinx, Broadcom и Skyworks Solutions.

Рисковете от инвестиции в 5G

Както при всеки сектор, инвестициите в него крият специфични рискове, особено когато става въпрос за отделна акция Добрата новина е, че общоприетите стандарти не са само съгласувани от правителствените агенции, но много от тях активно настояват 5G инфраструктурата да бъде внедрена по-рано, отколкото по-късно.

Федералната комисия по комуникациите прие своя 5G FAST план, който изисква модернизиране на регулациите, актуализиране на кода на инфраструктурата и освобождаване на повече радиочестотен спектър, който да се използва от 5G скорости.

Това означава, че е много малко вероятно разгръщането на новите 5G мрежи да бъде нарушено от други технологии или съществено да бъде възпрепятствано преди неговото пускане. Твърде много предприятия, включително големи корпорации и държавни регулаторни агенции, са инвестирали в бъдещето на навлизащата технология.

Разбира се различните компании се сблъскват с различни рискове в зависимост от мястото им в системата и конкурентния натиск. Например, съществуват редица компании за полупроводници, които заемат видно място в 5G екосистемата. А именно тези компании са едни от най-сериозни засегнатите от търговската война между САЩ и Китай, която наскоро ескалира отново.

Докато някои от продуктите на тези компании изглеждат по-сигурни от други, няма абсолютно никаква гаранция, например, че нов чип на Intel няма да измести конкурентния чип на Qualcomm или Skyworks Solutions.

За щастие на инвеститорите, съществуват различни начини за подход към инвестирането в общата 5G тенденция, тъй като секторът е толкова широк, че компаниите, които се възползват от него, могат да се впишат добре в много различни стилове на инвестиционни портфейли.

  • Инвеститорите, които търсят по-нисък риск, със сигурност ще намерят акции, които биха могли да им са харесат. Например, някои компании производители на микрочипове и устройства.
  • Инвеститорите търсещи доходност, могат да бъдат привлечени от големите телекомуникационни оператори, предлагащи висока дивидентна доходност.
  • Инвеститорите търсещи растеж ще имат сериозен избор при някои производители на микрочипове с висок растеж, които се занимават с високоскоростни мрежи или Интернет на нещата.

Заключение

Навлизането на 5G идва толкова бързо, че вече изглежда почти е тук. Тази технология изглежда като необходима еволюция. Интернет на нещата и други революционни технологични концепции се нуждаят от по-бързи и по-надеждни мрежи, за да се реализират.

Също така е ясно, че изграждането на 5G мрежа ще бъде сериозен бизнес за компании от няколко различни сектора. Това прави тази технология идеалната цел за инвеститорите. Изглежда в 5G определено има потенциални печалби, стига да се изберат секторите и компаниите, които ще се възползват най-много.

Телекомуникационните оператори вече поставят необходимата инфраструктура, за да осигурят по-бързото обслужване на своите клиенти. Производителите на устройства вече проектират следващото поколение мобилни устройства да поддържат 5G мрежа.

Компании като Verizon и Qualcomm изглеждат може да се оформят като ранни лидери надпреварата, но те бързо могат да бъдат застигнати от останалите конкуренти.

Започнете да търгувате акции на над 4500 компании от 15 от най-големите фондови борси в света с платформа номер 1 за търговия с множество активи – MetaTrader 5.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

  1. Ще се “възползваме” и без да инвестираме! Ще ни пържат мозъците бавно, но сигурно! Едно от правилата в инвестирането е да не се инвестира в нещо, което не разбираме!

    https://novotopoznanie.com/plasheshti-chestoti-opasnostite-ot-5g-mrezhata-i-kakvo-da-pravim/?fbclid=IwAR0r6QO9xyosE1ekc6DdtZe0VhJhMJzBwg6LUusZ7KUYknyRbRcRJ-a27xY

    • Според мен статията е ясно насочена към инвестиции на фондовите пазари свързани с 5G, а не за влиянието на 5G мрежите върху хората и природата. Сайтът, който сте цитирали, макар и интересен, е напълно нерелевантен с това, което се дискутира в статията. А относно правилата за инвестиране смятам, че всеки трябва да си ги определи сам. Освен това, човек ако не разбира нещо, винаги може да се запознае с него.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.