Вижте последните инвестиции на Уорън Бъфет през 2018

Вижте последните инвестиции на Уорън Бъфет чрез Berkshire Hathaway.

Има няколко инвеститора, чийто покупки и продажби на акции се следят отблизо и един от тях е Уорън Бъфет. Инвеститорите в Berkshire Hathaway са доволни от досегашните резултати през 2018 година. Ръководената от Уорън Бъфет компания успя да накара парите си да работят на фондовия пазар, след години на изграждане на капитал. Според последният тримесечен доклад до Комисията за ценни книжа и борси (SEC) в САЩ, компанията е продължила тази тенденция и през третите три месеца на 2018 година.

Всъщност, това беше едно от най-активните тримесечия на Berkshire Hathaway от известно време насам. Конгломератът закупи акции от дузина различни компании, пет от които са чисто нови за портфейла.

Разбира се, имаше и някои продажби. Компанията на Уорън Бъфет бе нетен купувач през третото тримесечие и то с голяма разлика. Имайки предвид това, нека видим, това което Berkshire е купил и продал, и ключовите факти за инвеститорите.

Покупки на Уорън Бъфет

Както споменахме, компанията на Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway добави 12 нови акции към портфолиото си през третото тримесечие. А някои покупки определено бяха големи.

Покупки на Уорън Бъфет
Източник: Доклад на Berkshire Hathaway пред SEC. Цени на акциите от 14.11.2018

Това бе доста активно тримесечие за Уорън Бъфет по отношение на покупките на акции. Пет новосъздадени борсови позиции, които Berkshire добави към своето портфолио в едно тримесечие са най-много от известно време.

Най-очевидни са покупките на банкови акции. В допълнение на покупките на дял от JP Morgan на стойност $4 милиарда долара, Berkshire Hathaway добави и $5,5 милиарда от Bank of America. Както и значителни количества към отдавна притежаваните U.S. Bancorp, Goldman Sachs, и Bank of New York Mellon. Фондът на Уорън Бъфет е увеличил притежаваните акции в тези 4 банки със съответно 29%, 24%, 38% и 20%. Сякаш това не бе достатъчно и Berkshire също така отвори малка позиция в PNC Financial.

Освен това, както вече знаехме, Berkshire Hathaway инвестира в IPO-то на финтех компанията StoneCo. Така, въпреки че Уорън Бъфет е известен фен на банковия бизнес, то изглежда Бъфет смята, че този сектор е доста атрактивен в момента.

Най-значимата покупка на Berkshire на не-банкова акция е дял на стойност $4 милиарда в технологичния гигант Oracle. Към момента не е ясно защо Oracle е добавен към портфолиото. Все пак, ще е правилно да кажем, че с големия (и нарастващ) дял в Apple и инвестицията в StoneCo, компанията е по-предразположена да инвестира във финтех през следващите години.

Програма на Уорън Бъфет за обратно изкупуване

В допълнение към акциите в таблицата по-горе, друга акция, която Уорън Бъфет и екипът му решиха да купят през третото тримесечие е собствения Berkshire Hathaway. Политиката за обратно изкупуване на компанията бе променена наскоро и сега разрешава на Бъфет да купува акции на Berkshire, когато той и вицепрезидента са съгласни, че компанията се търгува под присъщата и стойност.

Е, през третото тримесечие Berkshire Hathaway изкупи обратно свои за над $1 милиард на средна цена от малко над $207. Обратното изкупуване на стойност $1 милиард представлява по-малко от 0,2% от издадените акции на Berkshire. Но ключовият факт е, че Уорън Бъфет ни казва, че той смята, че акциите на Berkshire Hathaway струват значително повече от $207 за акция от клас B.

Продажби на Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е откровен поддръжник на инвестиционния подход “buy-and-hold”. Той е казвал многократно, че търси акции, които може да задържи дори десетилетия. Важно е обаче да се разбере, че Бъфет не поема никакъв ангажимент да задържи акции за определен период от време. Всъщност, Berkshire продава дялове от портфейла си редовно и по различни причини. И третото тримесечие не бе изключение.

Имайки предвид това, ето какво е продал Berkshire Hathaway през третото тримесечие на 2018:

Продажби на Уорън Бъфет
Източник: Доклад на Berkshire Hathaway пред SEC. Цени на акциите от 14.11.2018

Макар че това на пръв поглед може да изглежда като много активност в продажбите, има няколко ключови моменти, които трябва да имате предвид. Първо, най-голямата продажба в долари е Phillips 66. Известно е, че Бъфет от известно време разтоварва тази акция.

Второ, продажбата на акции на Wells Fargo може да изглежда странно, като се има предвид, че Berkshire се зареди с други банкови акции през третото тримесечие. Това обаче е малка сума (2%) от залога на Berkshire в Wells Fargo и е вероятно е с цел  да се задържи дяла на Berkshire под 10% от банковия гигант. Wells Fargo изкупува агресивно акциите си, така че може да е било необходимо намаляването на залога на Berkshire.

След това ще забележите, че Уорън Бъфет продаде акции на три авиокомпании. Berkshire предприе малки движения при някои от своите авиокомпании през последните тримесечия. Ще забележите, че заедно с продажбите, Berkshire Hathaway всъщност купува още Delta Airlines. И нито една от продажбите не представляваше повече от 2% намаление на участието на Berkshire във всяка авиокомпания.

И накрая, Berkshire се отървава от дяловете си в Sanofi и Walmart. Комбинираната стойност на разпределените дялове е около 300 милиона долара, което е изключително ниско za стандартите на Berkshire Hathaway. Като цяло няма големи изненади при продажбите на Уорън Бъфет.

Кога да очакваме най-интересните инвестиции на Уорън Бъфет?

Ето един важен момент, който трябва да имате предвид. Покупната и продажната активност, обсъждана тук, идва от третото тримесечие на 2018 година, което продължи от 1 юли до 30 септември. Междувременно, неотдавнашната пазарна волатилност започна в началото на октомври – след периода, обхванат от този доклад на компанията.

Въпросът е, че исторически казано Уорън Бъфет и неговият екип са правили някои от най-големите (и най-доходоносните) инвестиции в акции по време на турбулентни периоди. Така че, докато третото тримесечие определено беше активно за Buffett и неговите анализатори, не се изненадвайте, ако тази активност бледнее в сравнение с последното тримесечие на 2018 година.

Инвестициите на Уорън Бъфет в акции на банки

Любовта на Уорън Бъфет към банките е известна и последният доклад на Berkshire Hathaway го доказва. В момента Berkshire притежава дял в 10 банки с комбинирана пазарна стойност от $85 милиарда. С две думи, банките имат няколко характеристики, които Бъфет обича да търси в своите инвестиции. Само да назовем две от тях:

  • Банките на практика са вечен бизнес. Хората винаги ще се нуждаят от по-сигурни места, за да съхраняват своите пари. Уорън Бъфет обича топ компании от сектори, които изглеждат по-дълготрайни.
  • Банките правят пари от парите на другите. Клиентите депозират пари и получават малка лихва и банките дават тези пари назаем на печалба. Това е много сходен на модел, който използват застрахователите, а Berkshire в основата си е застрахователна компания.

Най-голямата инвестиция на Уорън Бъфет в банка през третото тримесечие  бе JP Morgan (нови $4 милиарда). Един от най-логичните въпроси, които може да се зададете е защо Бъфет избра да инвестира точно в JP Morgan, при положение, че Berkshire притежава няколко банкови акции. С други думи защо инвестира в още в банки, които вече в портфолиото му?

Berkshire добави и към инвестициите си в Bank of America, но в бъдеще ще му е трудно да увеличи дела си в Bank of America или Wells Fargo. Важно е да се спомене, че не е желателно за Berkshire Hathaway да притежава повече то 10% във всяка институция класифицирана като банка. А в последното тримесечие Berkshire притежава 9,1% от Wells Fargo, докато Уорън Бъфет притежава в персоналното си портфолио и 8,8% от Bank of America.

Уорън Бъфет и “Големите 4”

Уорън Бъфет и "Големите 4" банки
Източник: Доклади за доходността на компаниите

Berkshire Hathaway притежава и дялове в по-малки банки като PNC и Synchrony, но трябва да инвестира милиарди долари, за да промени значително ситуацията. С други думи, за да смислена сума и да не надхвърли 10%, Уорън Бъфет се нуждае от инвестиции в голяма банка. Двете от “големите 4”, в които Berkshire не се доближава до 10% са именно JP Morgan и Citigroup.

Не можем да кажем със сигурност защо Бъфет не е купил дял в Citigroup. Все пак, ще е справедливо да кажем Citigroup има някои уникални рискови фактори, които държат Бъфет далеч.

Едно нещо, което можем да твърдим със 100% сигурност е, че Уорън Бъфет няма нищо против да плаща за качество. Както той казва: “По-добре е да притежавате прекрасен бизнес на справедлива цена, отколкото справедлив бизнес на чудесна цена.” И JP Morgan със сигурност е висококачествен бизнес. От “големите 4”, рентабилността му е просто несравнима, както е видно от таблицата по-горе.

Банката свърши чудесна работа с нарастването и поддържането на силна ефективност и високо качество на активите. Докато Уорън Бъфет държи големи дялове от Bank of America и Wells Fargo, цифрите не лъжат – JPMorgan Chase е най-добрата порода сред големите банки.

Като цяло компанията на Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway има доста сериозни инвестиции в акции от банковия сектор. Те възлизат на повече от $80 милиарда само в банките, които влизат в топ 10 на инвестициите на Berkshire. И отчетът за третото тримесечие показва, че Бъфет не е приключил.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.