Индикатор Ишимоку: Съвети и прозрения

Индикатор Ишимоку: Съвети и прозрения
В тази статия събрахме наблюденията, които направихме през многогодишния период на използване на индикатора Ишимоку.

В тази статия събрахме наблюденията, които направихме през многогодишния период на използване на индикатора Ишимоку.

Индикаторът Ишимоку се отличава сред другите технически индикатори. Това е поредното нещо в техническия анализ дошло Япония. Неговото име се превежда като “един поглед”. Идеята е, че позволява на търговците да направят цялостна преценка за пазара след само няколко секунди взиране в графиката.

Настройките

Когато индикаторът е бил развит(още през 30-те години на 20-ти век), Япония има 6-дневна работна седмица. Първият параметър на класическите настройки е 9 – една работна седмица и половина. Вторият параметър е 26 – броят на работните дни в един месец и третият 52 – работните дни за 2 месеца. Класическите настройки (9-26-52) също отговарят на седмичните срокове (има 52 седмици в годината).

За D1 параметрите, които се коригират за 5-дневната работна седмица, са 8-22-44. За H4, препоръчителното трио е 9-30-60. Възможно е да има и опции като 12-24-120 за трендови пазари и комплект 120-240-480, който позволява филтриране на H1.

Линиите

Ишимоку има 5 линии, които имат доста сложни японски имена и английски еквиваленти. Пространството между две от тях е оцветено и се нарича облак. Според неговия цвят може да определим кой доминира на пазара – биковете или мечките.

Забележете, че всички тези линии са или пълзящи средни(Kijun и Tenkan) или ценови сами по себе си(Chinkou Span). Облакът се премества напред, двете движещи се средни, Kijun и Tenkan не се преместват никъде, докато Chinkou Span се измества назад. Това представяне отразява идеята за миналото, настоящето и бъдещето.

Линиите с по-големи периоди – Kijun и Senkou Span B – показват средносрочната тенденция, а линиите с по-малък период – Tenkan и Senkou Span A показват краткосрочна тенденция и по-често се пресичат от цената.

Chinkou Span играе ролята на Моментум осцилатор (позволява да се сравни текущата цена с цената на някои периоди преди това): когато се различава прекалено много от ценовата графика, обикновено следва корекция. Линиите 1-4 (виж графиката по-долу) действат като подкрепа и съпротива.

Трендът

Картината е възходяща, когато облакът е бичи, цената е над облака и се разширява, и Chinkou Span е над цената. Забележете, че е необходимо да погледнете в дясната част на облака, за да прецените текущата тенденция, тъй като облакът е преместен надясно.

Сигналите

Ключовите неща, за които трябва да следите, когато използвате индикатора Ишимоку, са положението на текущата цена спрямо Облака; Tenkan спрямо Kijun (и срещу облака) и цвета на облака.

Тук са всичките 5 линии на Ишимоку. Понастоящем индикаторът доставя мечи сигнал: възходящият облак се стеснява; червената линия преминава под синята (“кръстосването на мъртвеца”); зелената линия пресича цената надолу. Купувачите все още имат шанс да възобновят дългосрочния възходящ тренд: цената е над плътната част на облака, която предлага подкрепа.

Старатегиите

Има много Форекс стратегии, основани на индикатора Ишимоку.

 • Търгуване на кръстосването. Един от най-силните възходящи сигнали е формирането на “Златно кръстосване” над Облака (Tenkan пресича над Kijun). “Кръстосването на мъртвеца” (Tenkan отива под Kijun) под облака е силен мечи сигнал. Тези сигнали обаче са редки. Малко по-слаби, но също така важни са кръстосванията, които се случват в облака.
 • Търгуване на отскоците. Когато цената е над облака и Tenkan/Kijun, но след това се връща обратно към Kijun, възможно е да се купи след отскока на цената от Kijun и придвижване над Tenkan.
 • Търгуване на пробив. Когато цената пробие облака, трейдърите отворят позиции в посока на пробива.
 • Възможно е също да използвате Ишимоку в комбинация с други инструменти и индикатори. Например, дивергенциите при MACD и RSI ще помогнат за улавяне на потенциални обрати и за коригиране на изхода от сделка.
 • Стоп-лос. Съществуват различни опции, като най-смелите са тези, които поставят стоп-лоса зад обратната граница на облака. В много случаи, обаче, би било по-разумно да се придържате към правилата си за управление на капитала.
 • Изход. Ишимоку позволява различни подходи към затварянето позиции – консервативни (когато Tenkan и Kijin пресичат в посока, противоположна на тенденцията) и по-агресивни (когато цената премине отвъд Kijun/пробие противоположната граница на облака).
 • Други съображения. Когато вземате решение за H4, проверете също D1 и H1. Ако сигналите са противоречиви и объркващи, по-добре се въздържайте от търговия. Освен това индикаторът е разработен като продължение на свещния анализ. Не отваряйте сделки, ако има сигнали от свещи, които противоречат на главния сигнал.

Заключение

Индикаторът Ишимоку позволява да се определи с точност тенденцията и нейната сила, както и да се идентифицират новата на подкрепа и съпротива. Дори ако търговската ви система се състои от други неща, добре е да приложите Ишимоку към графиката и да можете да видите картината с един поглед.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

 1. Най-обстойната и полезна информация за тази система от индикатори, която съм срещал до сега.
  Благодаря!!!

  • Благодаря за интереса. Надявам се да съм бил полезен

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.