Има ли връзка между Биткойн и Форекс пазара?

Има ли връзка между ръста на Биткойн и Форекс пазара?
Ако погледнем по-отблизо ценово движение на Биткойн, виждаме силна корелация с популярността му в Google Trends от самото начало.

Може ли да намерим корелация между Биткойн и Форекс пазара?

Дебатът относно криптовалутите наистина е за хората, мрежите и доверието. Междувременно, вълнението около развиващите се пазари пазари предполага, че двуцифрената инфлация и волатилността на Форекс пазара могат да бъдат истинските движещи сили за Биткойн и колегите му.

Въпреки че икономистите все още изучават функцията на търсенето на криптовалути, има причина, поради която дебатът може да се разгорещи. Спорът около Биткойн и компания не е за иновации, технологии, финанси или пари. Вместо това, става въпрос за хора, мрежи и доверие.

В ерата на цифровата информация и социалните мрежи цените едва ли съответстват на единичните производствени разходи. Цифровите продукти обикновено изискват значителни разходи за научноизследователска дейност и развитие, но разходите за обслужването на един допълнителен клиент често са нулеви.

Вследствие на това разходите за обслужване на само няколко клиенти са високи, но когато броят на потребителите достигне “критична маса” разходите се разпръсват. След това продуктът се задвижва от това, което се нарича “ефект на групата” на положителната обратна връзка от клиентска база.

Сега нека сега да приложим тази концепция към Биткойн например. Ако погледнем по-отблизо ценово движение на Биткойн, виждаме силна корелация с популярността му в Google Trends от самото начало.

Биткойн и популярността му в Google Trends
Източник: ING Economics

Въпреки че не знаем дали вълнението движи цената или цената движи вълнението, корелацията казва достатъчно. Все пак изглежда, че тази връзка се разпада напоследък. Също така, същата динамика изглежда се прилага, ако се съсредоточим върху типичен развиващ се пазар като Нигерия например.

Страната бе заляна от една от най-силните Биткойн вълни от самото начало като бе превъзхождана само от Южна Африка. Учебниците по икономика показват, че това не е изненадващо. В страните, които имат по-неефикасни платежни системи, по-ниско ликвидни валути и по-нестабилни обменни курсове, по принцип има по-голяма вероятност видим скок в търсенето на алтернативни системи за плащания.

Биткойн популярността по страни

Биткойн поипулярност
Източник: ING Economics

Това също така се от отразява от проучването на ING International, в което около половината от анкетираните в Турция и Румъния смятат, че криптовалутите като Биткойн са бъдещето на онлайн разходите. Това би трябвало да бъде още по-малко изненадващо в среда, където общата инфлация е над 10%. В същото време, инфлацията на хранителните стоки, която съставлява повече от 50% от основната кошница е над 19% годишно, според данни на МВФ.

Освен това Биткойн манията сякаш се движеше в синхрон с волатилността на нигерийската Найра. Когато волатилността на валутата се повиши, Биткойн манията също се повишава, макар и със забавяне от няколко месеца.

Биткойн и нигерийска Найра
Източник: ING Economics

Във вторник най-известната криптовалута в света – Биткойн проби 8000 долара за първи път от два месеца. Това вероятно показва нарастващ институционален интерес към дигиталните валути.

Скорошните информации от САЩ за потенциално одобрение на борсово търгуван фонд базиран на криптовалути помогнаха за засилване на търсенето. Освен това, коментарите на изпълнителния директор на BlackRock Лари Финк от миналата седмица, че най-голямата инвестиционна фирма в света поглежда към криптовалутите също засилиха оптимизма.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.