Какво ни предлага икономическия календар за 17-21 декември?

Какво ни предлага икономическия календар за 17-21 декември?

Какво се случи на пазарите през миналата седмица?

Измина още една тежка седмица за фондовите пазари. Широкият американски борсов индекс S&P500 затвори съвсем близо до най-ниските си стойности от април, след като загуби около 1,3% за седмицата. Другите два големи щатски индекси Dow Jones и NASDAQ100 загубиха съответно по 1,2% и 0,8% за последните 5 търговски дни.

В същото време европейски фондови пазари бяха на зелена вълна. DAX30 натрупа 0,72%, а френският CAC40 нарасна с 0,84%. Дори засегнатият от продължаващата сага около Брекзит FTSE100 добави почти 1% към стойността си. Испанският IBEX35 и италианският FTSE MIB спечелиха съответно по 0,80% и 0,90%.

На Форекс пазара най-силната и най-слабата валута бяха точно като тези в началото на годината. Японската йена и щатския долар бяха най-силни, а високодоходните австралийски и новозеландски долар бяха най-слаби. Канадския долар също се представи силно, въпреки спада в цените на петрола.

Представяне на валутни двойки

На пазарите на суровини видяхме понижения почти навсякъде. Златото и среброто загубиха съответно по 0,82% и 0,36%, докато двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent изтриха 2,22% и 2,62% от стойността си.

Какво да очакваме на пазарите през следващата седмица?

През следващата седмица  всички погледи ще бъдат насочени към срещата на Федералния резерв, която ще завърши с решение в сряда вечерта. Пазарите очакват повишение на лихвите, но то изглежда вече отработено в цените. По-интересни ще са насоките за бъдещата монетарна политика на Джером Пауъл и компания.

Освен ФЕД, имаме поръчки на стоки с дълготрайна употреба, данни за жилищния пазар и личните потребителски разходи в Съединените щати.

Най-натоварен изглежда британският икономически календар. От Великобритания ни очакват данните за потребителската инфлация, продажбите на дребно и среща на Английската централна банка за монетарната политика. И всичко това, на фона на продължаващата драма около Брекзит.

Внимание заслужават още данните за инфлацията в еврозоната и Канада, срещата на Японската централна банка и доклада за пазара на труда в Австралия.

Понеделник, 17 декември

В първия ден на последната пълна търговска седмица за годината единствените значими данни са финалния прочит за потребителската инфлация в еврозоната през ноември.

Вторник, 18 декември

По време на азиатската сесия ще излязат протоколите от последната среща на Резервната банка на Австралия за монетарната политика. На нея РБА остави лихвените нива непроменени и запази неутралната си позиция.

Сряда, 19 декември

В 11:30 ни очакват множество интересни данни за инфлацията във Великобритания. Прогнозите са, че инфлацията ще се насочи надолу в края на тази и началото на следващата година. Прогнозите за индекса на потребителските цени през ноември е за ръст от 2,3% г/г, при 2,4% преди месец.

Ноемврийската потребителска инфлация в Канада пък ще излезе в 15:30. Очакванията и тук са за забавяне в индекса на потребителските цени до 2,2% от 2,4% през октомври. Това може да свали още от натиска върху Канадската централна банка да продължи с повишаването на лихвените проценти.

Основното събитие за седмицата, срещата на Федералния комитет по отворените пазари, ще завърши с решение в 21:00.  Широките пазарни очаквания са за вдигане на лихвите с 25 базисни пункта до диапазона 2,25%-2,50%. Така лихвените нива ще достигнат долната част на диапазона на оценките за неутрални лихвени нива, според септемврийската точкова графика,  2,50-3,00%.

Фокусът обаче ще бъде насочен към бъдещите насоки за монетарната политика на Пауъл и компания. Спекулациите, че ФЕД ще намали темповете по затягане на политиката или дори, че ще натисне спирачките нарастват в последните месеци. Следователно пресконференцията на Джером Пауъл в 21:30 ще бъде проследена отблизо от пазарните участници.

Среща на Федералния Резерв

Четвъртък, 20 декември

Малко след полунощ ни очаква серия от данни за икономиката на Нова Зеландия, които включват БВП за третото тримесечие и търговския баланс през ноември.

В 02:30 ще излезе доклада за пазара на труда в Австралия през ноември. Предвижданията са, че австралийската икономика е създала 20 000 работни места, а безработицата вероятно ще се запази на нива от 5,0% за трети пореден месец.

Също по време на азиатската сесия ще излезе решението на Японската централна банка за паричната политика. Тази среща на ЯЦБ едва ли ще е голямо събитие. Всичко очаквания са, че банката ще запази ултра разхлабената си монетарна политика – негативни лихвени нива от -0,1%, програма за покупки на активи и контрол на кривата по доходността на 10-годишните японски облигации с цел 0%.

Продажбите на дребно във Великобритания през ноември ще бъдат публикувани в 11:30. Тук може да се очаква лек ръст след спада от миналия месец. Въпреки това, тъй като цялото внимание на GBP трейдърите е насочено към сагата около Брекзит и пазарният ефект от икономическите данни може да е приглушен.

В 14:00 ни очаква решението за монетарната политика и на Английската централна банка. От банката едва ли ще прибегнат до промени преди да има повече яснота при Брекзит преговорите. Централните банкери вероятно отново ще се опитат да убедят пазарните участници (и може би депутатите), че лихвите могат да бъде значително повишени  при сценария Брекзит без сделка. Пазарната реакция от това решение на Английската централна банка може би ще е ограничена.

Среща на английска централна банка

Петък, 21 декември

По време на търговията в Азия ще излязат националните данни за индексът на потребителските цени в Япония през ноември, които вероятно отново ще покажат, че инфлацията остава далеч от целта на японската централна банка от 2%.

Финалните данни за БВП на Великобритания за третото тримесечие ще бъдат оповестени в 11:30. Ревизии не се очакват, а предходните прочити показаха ръст от 0,6% тр/тр и 1,5% на годишна база.

Американският календар включва поръчките на стоки с дълготрайна употреба, третия прочит на доклада за БВП за третото тримесечие и личните потребителски разходи. Всички тези сведения ще излязат в 15:30.

По същото време ни очакват и новини от Канада. Това ще са данните за БВП през октомври и продажбите на дребно през ноември.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.